Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

A Fidesz–KDNP abszolút többségét jósolja a Republikon Intézet

Az MSZP–Párbeszéd a mandátumbecslés szerint több helyet szerezhet az Országgyűlésben, mint a Jobbik.

MN
2018. 04. 05. 14:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Republikon Intézet legfrissebb mandátumbecslése szerint a Fidesz–KDNP abszolút többségére lehet számítani a vasárnapi választás után.

Becslése szerint a Fidesz–KDNP 113, az MSZP–Párbeszéd 33, a Jobbik 29, a DK 13, az LMP 7, az Együtt pedig 2 mandátumot szerezhet. A pártok jelöltjei mellett két függetlenként induló, de a baloldali pártok által támogatott jelölt bejutására is számítani lehet.

Azt láthatjuk, annak ellenére, hogy a Jobbik a második legnépszerűbb párt, az egyéni választókerületek alakulása miatt az MSZP–Párbeszéd szövetség összességében több mandátumot szerezhet, mint a Jobbik.

Az intézet által becsült támogatottságok mellett tehát 30 egyéni választókerületet nyerne ellenzéki jelölt, ugyanakkor van további 21 olyan választókerület, ahol 5 százalékpontnál kisebb a különbség a győztes kormánypárti, illetve a második helyezett ellenzéki jelölt között, e kerületek elvesztése pedig egyben az abszolút többség elvesztését jelentené a Fidesz–KDNP-nek.

Az említett 30 körzetből 16-ban az MSZP–Párbeszéd által támogatott jelölt tudná megverni a Fidesz jelöltjét. Ezek jellemzően Budapesten, Pest megyében (például Szigetszentmiklós, Érd), illetve nagyvárosokban (például Pécs, Szeged, Miskolc) található kerületek.

A Republikon Intézet mandátumbecslése szerint a Demokratikus Koalíció jelöltjei négy fővárosi választókerületben számíthatnak győzelemre. A visszalépéseknek köszönhetően az LMP két választókerületben tudna mandátumhoz jutni: Szél Bernadett Budakeszin, valamint Csárdi Antal a belvárosban. Szintén a visszalépések okán van jó esélye a győzelemre az Együtt által jelölt Szabó Szabolcsnak Csepelen, valamint Vajda Zoltánnak a 16. kerületben.

A Jobbik az ország keleti részén elhelyezkedő választókerületekben számíthat egyéni győzelmekre – írják a becslésben –, két Heves megyében található választókerületben (amelyből az egyik Vona Gábor körzete), Miskolcon, valamint Törökszentmiklóson. A független jelöltek közül Mellár Tamás Pécsen, Kész Zoltán pedig Veszprémben győzheti le a kormánypárt jelöltét.

Ellenzéki győzelemre lehet számítani a szakemberek szerint az alábbi egyéni választókerületekben. A táblázatban nem szereplő választókerületekben a Fidesz–KDNP győzelme várható.

A mandátumbecslés alapja a Republikon Intézet pártok támogatottságára vonatkozó szakmai becslése.

Szerintük szinte teljes szakmai konszenzus van abban, hogy a közvélemény-kutatók felülmérik a Fidesz–KDNP támogatottságát, és a kampányból is arra lehet következtetni, hogy a Fidesz–KDNP rosszabbul szerepel majd a választáson, mint 2014-ben. A kutatások alapján elkészítettek egy 65 százalék feletti részvétel esetén érvényes szakmai becslést a pártok támogatottságára, amelynek alapja a mért pártpreferencia, kiigazítva az egyes pártok alul-, illetve felülmérésével, valamint a jelenleg még bizonytalan, de aktív szavazók preferenciáival. Ezek alapján a Republikon szakmai becslése a következő:

Összességében a Republikon szerint három párt, illetve pártszövetség jut be biztosan a parlamentbe: a Fidesz–KDNP, a Jobbik, valamint az MSZP–Párbeszéd.

Ugyanakkor úgy véli, három párt esetében nagy mértékű a bizonytalanság a parlamentbe jutást illetően: ez a DK, az LMP és a Momentum. A DK és az LMP esetében inkább a parlamenti jelenlétet valószínűsítik, a Momentumnál viszont inkább a kívül maradást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.