A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem jogsértő a Heineken vörös csillaga

A törvényszék szerint a vörös csillag használata sörösdobozokon nem hozható összefüggésbe az önkényuralmi jelképpel.

MN
2018. 04. 09. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sért magyarsághoz kapcsolódó személyiségi jogot a Heineken vörös csillaga – mondta ki a Győri Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete.

Kisalföld.hu beszámolója szerint a törvényszék első fokon elutasította a felperes kereseti kérelmét, amely arra irányult, hogy a sörgyártással foglalkozó gazdasági társaság megsértette a felperes magyarsághoz kapcsolódó személyiségi jogait azzal, hogy a termékein vörös csillagú márkajelet használ.

A felperes azzal érvelt, hogy az alperes az ötágú vörös csillag mint jelkép nagy nyilvánosság előtti használatával jogsérelmet okozott a kommunista diktatúra és az önkényuralmi rendszer elszenvedőinek, köztük a felperesnek is, ezért kérte, hogy a bíróság kötelezze az alperest a jogsértés abbahagyására, valamint az olyan promóciós termékek forgalomból kivonására, amelyek az emblémát feltüntették.

Az alperes azért kérte a kereset elutasítását, mert a sörgyártással foglalkozó társaság 1889 óta használja több országban a már védjegyeként szolgáló márkajelzést, és ha ez jogsérelmet okozott volna a magyar állampolgároknak, úgy minden bizonnyal az állam is fellépett volna a valójában a vizet, földet, levegőt, tüzet és mágikus erőt szimbolizáló, ötágú, piros színű csillag használata ellen.

A bíróság a kereseti kérelem elutasítását azzal indokolta, hogy eljárásjogi szempontból a régi polgári törvénykönyv szabályai alkalmazandók, amely pedig egyetlen személyiségi jogi tényállásban sem engedi meg a jogsértés megállapítását akkor, ha az nem kifejezetten a felperes személyét érinti. Ugyanakkor nemcsak formai szempontból, de érdemben is elutasította a keresetet a bíróság, mert bár köztudomású tény, hogy a vörös csillag az önkényuralmi rendszert jelképezi, azonban nem ez az egyetlen jelentése: vizsgálni kell a felhasználás célját is. A vörös csillag használata a sörösdobozokon nem hozható összefüggésbe az önkényuralmi jelképpel, ráadásul az alperes társaság régebben használja a csillagot a márkajelén, mint ahogy azt a kommunista rendszer „feltalálta volna” – írta közleményében a Győri Törvényszék.

Lapunk számos cikkben foglalkozott a lex Heinekenként elhíresült törvényjavaslattal, amely a sörgyártó cég ellehetetlenítésére irányult, de valójában a kormányhoz közel álló Igazi Csíki Sör helyzetbe hozásáról lehetett szó. A törvényjavaslat hátterében valójában a romániai Heineken és a székelyföldi cég között évek óta húzódó vita állt, a multinacionális vállalat úgy vélte, megsértették a névhasználati jogát a Ciuc sörre vonatkozóan. Tavaly március végén aztán „megadta magát a Heineken”: megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.