Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Választás: a jelöltek szombat délelőttig léphetnek vissza

A választókerületi jelölteknek az amerikai szavazók miatt időben kell dönteniük.

MTI
2018. 04. 06. 5:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazást a legkorábban indító külképviseleti szavazókör megnyitásáig, vagyis közép-európai idő szerint szombat délelőtt 11-ig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek az áprilisi országgyűlési választáson.

A Nemzeti Választási Bizottság március végén fogadta el iránymutatását a jelöltek visszalépésének időpontjáról. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Paulo-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.

Hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt szombaton 11 óráig teheti meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát.

Az egyéni választókerületi képviselőjelölt a jelöltségről vagy a szükséges (E1-es) formanyomtatvány kitöltésével és aláírásával személyesen mond le az illetékes választási irodánál, vagy egy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazás eredeti példányával rendelkező meghatalmazott által.

A lemondás nyomán a választási irodának haladéktalanul törölnie kell a jelöltet a szavazólapról, és egyúttal tájékoztatnia kell a lemondásról a Nemzeti Választási Irodát.

A lemondott jelölt nevét így „lehúzzák\" a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

A nemzetiségi névjegyzékbe felvett választók péntek 16 óráig dönthetnek úgy,  hogy nem nemzetiségük listájára, hanem pártlistára kívánnak szavazni vasárnap; ekkor töröltetniük kell magukat a nemzetiségi névjegyzék országgyűlési választást érintő részéről.

Mivel valamennyi nemzetiségnek sikerült országos listát állítania, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindegyiknek lesz – szavazati joggal nem rendelkező – szószólója az új Országgyűlésben, akkor is, ha csak egyetlen szavazat érkezik a nemzetiségi listára.

A nemzetiségi regisztráció lezárulta után a legtöbben a német névjegyzékben szerepeltek, 33 ezren, ők jó eséllyel indulnak a kedvezményes mandátumért, amelyet a „normál\" listás mandátumhoz szükséges szavazatszám egynegyedéért szerezhet meg a nemzetiség.

A rendvédelmi szervek tagjainak szolgálat mellett is biztosítják a  szabad választás jogát – írja összefoglalójában az MTI. Mint emlékeztetnek, a tűzoltók 24 órás szolgálatot látnak el, amely mindig reggel hétkor kezdődik. Ugyanakkor a szavazóhelyiségek reggel 6-kor nyitnak; vagyis aki 6 és 7 óra között voksolna, de nem érne be a szolgálati helyére 7 órára, azt megvárja a váltótársa. A „szolgálatcsúsztatóktól\" csupán annyit kérnek a katasztrófavédelemnél, hogy ezt jelezzék a szolgálatvezetőnek, a „túlórázókat\" pedig máskor kárpótolják.

Az ORFK is biztosítja a szavazás jogát: a rendőrparancsnokoknak úgy kell a szolgálatot megszervezniük, hogy a beosztott állomány gyakorolhassa a választójogát. A hivatásos állomány tagja a választójogát a lakóhelyén vagy átjelentkezéssel a tartózkodási helyén gyakorolhatja.

A hivatásos rendőrök csak polgári ruhában vehetnek részt a voksoláson, és szavazati joguk gyakorlásakor nem viselhetnek önvédelmi fegyvert vagy más kényszerítő eszközt.

A katonák szintén szabadon gyakorolhatják választójogukat, külföldi és belföldi szolgálat esetén egyaránt. A szavazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról – az átjelentkezés, a határidők – a honvédelmi tárca a választást megelőzően tájékoztatta a katonákat.

A külföldön történő szavazás jelenleg négy földrész tizennégy országában szolgáló csaknem ezer magyar katonát érint. A missziókban szolgáló katonák a külföldön élő magyar állampolgárokhoz hasonlóan, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokként a külképviseleteken gyakorolhatják szavazati jogukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.