Závecz Tibor: Orbán belefújt a harci kürtbe

A közvélemény-kutató szerint az utolsó napok fideszes mozgósítása sokat nyomott a latban.

R. Kiss Kornélia
2018. 04. 09. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szimbolikus pillanat volt a választás napján, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kora reggel ment el szavazni – mondta lapunknak Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Intézet vezetője. A szakembert azzal kapcsolatban kérdeztük, miként lehet, hogy a közvélemény-kutatók nem tudták jól prognosztizálni a várható választási eredményeket.

Závecz Tibor ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, a közvéleménykutatók számára azért is volt különösen bizonytalan terep az idei választás, mert az utolsó napok mozgósításnak az eredményével nehéz lett volna számolni. A szakember úgy vélte, azért is volt nehéz előzetesen megbecsülni az eredményt, mert

olyan helyzet, mint most, még sosem állt elő: az egymás javára történő ellenzéki visszalépések, a taktikai szavazás

– az, hogy a listák támogatottsága elválhatott az egyéni jelöltek támogatásától – bizonytalanná tette az eredményt. Závecz Tibor szerint Orbán szavazás utáni nyilatkozatát úgy lehetett tekinteni, hogy a kormányfő „megfújta a harci kürtöt”, és ezzel a sajátjainak is üzent. A miniszterelnök maga is rögtön mozgósítani indult a szavazóhelyiségből. Amúgy is „nagy hajrát vágtak le” a kormánypártok az utolsó napokban. A mozgósítás pedig sikeresnek bizonyult, százezerrel többen szavaztak a Fideszre, mint amennyit előre jeleztek.

A kutatások fényében meglepetés az eredmény, hiszen alig volt olyan felmérés, ami a Fidesz–KDNP kétharmadával számolt volna.

Egyedül a Medián március második felében készült kutatása jelzett előre kétharmadot, de a választás előtti napokban készült felmérése már ennél kisebb támogatottságot mért.

Závecz Tibor értékelése szerint egyszerűen annyi történt, hogy a Fidesz „kimaxolta” saját szavazótáborát – ahogy szerinte a maximumot hozta a Jobbik is. A választás előtt Závecz Tibor is úgy nyilatkozott, hogy a 65 százalék feletti részvétel már az ellenzéki pártoknak kedvezne, és most is úgy véli, az ellenzéknek jelentős tartaléka volt a pártpreferenciával nem rendelkezők között. Kutatásaik szerint 900 ezer olyan párt nélküli szavazó volt, aki azt mondta, kormányváltást szeretne, szavazni 50 százalékuk szándékozott – ők Závecz Tibor szerint valószínűleg voksoltak is.

Az ellenzéknek sikerült is közülük szavazókat elhozni, de egyrészt

az ellenzéki mozgósítás nem volt olyan erőteljes, másrészt a szavazatok szétszóródtak az egyes pártok között.

Závecz szerint látszik az eredményen, hogy ezek a szavazatok segítették az egyes pártokat. Sem az MSZP, sem az LMP, sem a DK parlamentbe jutása nem került komoly veszélybe. A Jobbik is viszonylag magas, 20-30 százalékos vagy afölötti eredményeket tudott produkálni egyes körzetekben.

Érdekes jelenség szerinte, hogy a taktikai szavazás ötlete hogyan valósult meg – az eredményből az látható, hogy csak Budapesten sikerült az esélyesebb ellenzéki jelöltre való átszavazást úgy működtetni, ahogy azt az ellenzék korábban elképzelte. Példának Gy. Németh Erzsébetet, a DK újbudai jelöltjét hozta. Nála jól látszott, hogy azok, akik listán az MSZP-t támogatták, egyéniben az MSZP támogatását is élvező DK-s Gy. Némethre szavaztak, pedig a közvéleménykutató szerint ezt sem lehetett magától értetődőnek tekinteni. Vidéken viszont a tudatos taktikai szavazás nem működött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.