Közös feladat az áldozatok védelmezése

2019. 02. 19. 12:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság mellett a rendőrség, az ügyészség és az ügyvédi kar képviselői is részt vettek az Országos Bírósági Hivatal (OBH) áldozatvédelmi konferenciáján tegnap, ahol arra a kérdésre keresték a választ, hogyan lehet hatékonyabb az áldozatvédelem a büntetőeljárásban.

Amíg korábban a büntetőeljárások fókuszában a vádlottak voltak, a tavaly nyáron hatályba lépett új büntetőeljárási kódex nagy hangsúlyt fektet a sérülékeny csoportok – így például a fogyatékkal élők, a gyermekek –, valamint a sértettek jogainak védelmére. A törvény kiemeli: a cél, hogy az igazságszolgáltatási szervek felismerjék az áldozatokat, és kíméljék őket az eljárásban, hogy az a trauma, amelyen az érintett keresztülment a cselekmény kapcsán, az eljárásban ne ismétlődjön meg.

Ezt szolgálja a bíróságokon szep­tember óta működő távmeghallgatási rendszer is. Az OBH az elmúlt évben több mint hetven erre alkalmas helyiséget alakított ki a bíróságokon, így az áldozatoknak lehetőségük van elkerülni a vádlottal vagy az eljárás más szereplőjével való személyes találkozást.

A konferencia egyik kiemelt témája volt az áldozattá váló gyermekek helyzete az eljárásokban. Az elmúlt években az ország valamennyi törvényszékén gyermekmeghallgató szobákat alakítottak ki, ezzel is szem előtt tartva a legsérülékenyebbek, a 18 év alattiak jogainak érvényesülését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.