A gerinc egészsége érdekében a mozgás a legfontosabb

Miközben Magyarországon egyre többen szenvednek gerinceredetű hát- és derékfájdalmaktól, az érintettek nagy része még mindig főként gyógyszerekkel, gyógykrémekkel próbál megszabadulni a problémától. Pedig sokszor ezekkel a módszerekkel csak enyhíthető a fájdalom, miközben mozgással, konkrétan gyógytornával a kiváltó ok is megszüntethető.

Haiman Éva
2019. 07. 03. 14:30
null
Már egy kicsi, de jól kivitelezett mozgássor is alapvetően pozitív változásokat indíthat el Fotó: Teknús Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikai adatok néha igazán beszédesek. Megtudható például belőlük, hogy drámaian nő a hát- és derékfájósok száma: míg 2003-ban tízezer emberből még alig több mint 665 fordult emiatt háziorvoshoz, 2015-ben már 2618-nál is több. A gerincproblémával küzdők száma tehát alig több mint tíz év alatt megnégyszereződött, és a KSH statisztikájában azok szerepelnek, akik a háziorvosuknál kerestek megoldást. De van, aki eleve szakorvost keres fel, míg mások valószínűsíthetően egyszerűen csak szenvednek, fájdalomcsillapítókon élve, gyógykenőcsöket használva, esetleg a földön éjszakázva.

Holott egy nagyon egyszerű módszerrel tartósan és gyorsan megszüntethető lenne a fájdalom: ez pedig a gyógytorna. Csakhogy az Országos Gerincvédő Egyesület felméréséből az látszik, hogy a gerincfájdalom elleni aktív fellépés az emberek háromnegyedének eszébe sem jut, a több mint ezer válaszadó hetven százaléka e helyett az ágynyugalomtól és a reklámokban látható krémektől várja a megoldást – ismertette lapunkkal a testület elnöke.

Almásy Csilla gyógytornász-fizioterapeuta szerint ugyanakkor a legjobb, amit a gerinc egészségéért tehetünk, az a mozgás. És ő tudja is, miről beszél: középiskolás kora óta gerincproblémákkal küzdött, amin csak rontott 15 évnyi irodai munka.

– Pontosan tudom, hogy a derékfájás mennyire befolyásolja a mindennapokat, rontja az életminőséget, és immár azt is, hogy már egy kicsi mozgás is milyen hatalmas változásokat indíthat el a szervezetünkben – mondja. – Ennek pedig az az oka – magyarázza –, hogy a mozgásterápia a probléma gyökerét érinti, a hát- és derékfájások legnagyobb része ugyanis biomechanikai eredetű és a gerinc helytelen „használatából” ered. A gerincsérülések nagyon sok esetben akkor következnek be, amikor helytelen tartással emelünk, visszük a nehéz táskát, de már ahogyan állunk, ülünk, alszunk, az is probléma forrása.

Már egy kicsi, de jól kivitelezett mozgássor is alapvetően pozitív változásokat indíthat el
Fotó: Teknús Miklós

Almásy Csilla szerint bár a tartásjavítás is elengedhetetlen, hiszen az a mozgás alapja, a szakemberek ma már inkább a mozgáskorrekció fontosságát hangsúlyozzák.

– Ha megtanuljuk a mozdulatokat helyesen kivitelezni, óriási változásokat érhetünk el – mutat rá. Arra a kérdésemre pedig, hogy évszázadokkal ezelőtt miért tudtak az emberek egy emberöltőn át fizikai munkát végezni anélkül, hogy meg kellett volna tanulniuk a mozgást, azt válaszolja: éppen azért, mert folyamatosan mozogtak, és ha azt nem helyesen kivitelezett mozdulatokkal tették volna, munkaképtelenné válnak. A mai ember azonban döntően statikusan él, napjai nagy részét ülve, fekve tölti, és az izmai, az ízületei, az idegrendszere elfelejti a helyes mozgást. A jó hír, hogy mindez újra megtanítható, a súlyos gerincdegeneráció megelőzhető. Ám azért, hogy elmúljon az esetleg évek óta fennálló fájdalom, mindenkinek magának kell tennie.

– Eljöhet hozzám bárki, és én mutathatok neki szuper gyakorlatokat, de ha én tornázom, az csak nekem lesz jó – mutat rá a lényegre Almásy Csilla.

A szakember szerint nem maga az ülő életmód a probléma, hanem a statikus helyzet.

– A helyes testtartás az, amit nem tartasz ki húsz percnél tovább – idézi az alaptételt, a jó tehát az, ha időről időre változtatunk a testhelyzetünkön: felállni, sétálunk egyet például. Annak érdekében pedig, hogy ne legyen úgynevezett SMS-nyakunk (így nevezték el az okostelefonok használatából eredő, lefelé irányuló tartást), Almásy Csilla szerint érdemes átalakítani az olvasási szokásainkat: nagyjából szemmagasságba emelni a telefont, könyvet, újságot. A számítógép monitorját is érdemes megemelni, hogy a gép előtt ülve se kelljen fejünket lehajtani – mondja, hozzátéve: a laptopok éppen emiatt a nyaki gerinc nagy ellenségei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.