Habsburg Ottó, a vagány államférfi

Az utolsó magyar király fiának, Habsburg Ottó halálának évfordulójára emlékezett a Pannonhalmi Főapátságban a róla elnevezett alapítvány. A szervezet küldetése, hogy Habsburg Ottót mint vagány államférfit, a magyarságért kiálló politikust mutassa be, valamint hogy kutathatóvá tegye és feldolgozza életművét.

2019. 07. 06. 8:47
Habsburg
Fotó: Sándor Katalin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar nemzet soha nem felejtheti el, hogy egy emberöltőn keresztül minden évben felállt az Európai Unió parlamentjében és egy magyar nyelvű beszédet mondott, amiben jelezte, hogy Magyarországnak az Európai Unióban van a helye, ahonnan a nemzet akarata ellenére csak a szovjet megszállás szakított ki minket – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, emlékeztetve arra, hogy Habsburg Ottó 1979 és 1999 között 20 éven keresztül a német Keresztényszociális Unió politikusa volt az Európai Parlamentben.

A néhai trónörökös emlékét ápoló Habsburg Ottó Alapítvány csütörtökön a Pannonhalmi Főapátságban emlékezett meg névadója halálának 8. évfordulójáról. A szervezet létrehozásáról 2016-ban törvény, 2017-ben kormányrendelet rendelkezett. Ez alapján a magyar állam 99 évre bérbe vette Habsburg Ottó örökségét. Az elmúlt években az alapítványhoz mintegy 100 folyóméternyi irat, személyes tárgyak, képi- és hangfelvételek érkeztek meg. Ezeket tematikusan összerendezik és kutathatóvá teszik az alapítvány munkatársai. A hagyatékban levelek, cikkek, tanulmányok, tudományos munkák is találhatók.

Semjén Zsolt az eseményen fontosnak nevezte, hogy az uralkodócsalád feje hitet tett amellett, hogy az EU csak a keresztény civilizáció kultúrkörében létezhet. Ha keresztény örökségét megtagadja, akkor saját lelkét tagadja meg.

– A nemzet hálás lehet Habsburg Ottónak azért – emelte ki Semjén Zsolt –, amit a határon túli magyarságért tett: kiállt az elszakított területeken élő kisebbségekért, hitet tett autonómiájuk mellett – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója elmondta, egyik céljuk, hogy árnyalják az intézmény névadójáról kialakult képet. – Habsburg Ottó egy vagány államférfi volt. Nemcsak tanúja, alakítója is volt a XX. századnak – emelte ki az igazgató. Szerinte a közvélemény leginkább az 1987-ben forgatott Isten akaratából… című filmből ismerhette meg őt, amely közszeretet tárgyává is emelte. Az igazgató elmondta: vannak arra utaló jelek, hogy a kommunista hatalom nem véletlenül engedte leforgatni a róla szóló filmet, amely a legnézettebb lett bemutatásának évében. Az MSZMP arra számított, hogy ezzel a ’48-as és az ’56-os köztársasági hagyományt ellenpontozni lehet. Ez a számítás végül nem jött be.

Az igazgató szerint innen ered az a kép Habsburg Ottóról, amely őt egy kedves, idős bácsinak mutatja be, pedig ennél izgalmasabb, színesebb életművel rendelkezik. Tudományos és politikai munkái egyaránt kiemelkedők. – Egy olyan családból származik, amelyik már 600 éve van a politikában, és ezt örökséget vitte tovább – emelte ki az igazgató.

Az eseményen Nagy István, a kuratórium elnöke hangsúlyozta: az alapítvány célja, hogy méltó módon ápolja és őrizze Habsburg Ottó emlékét és kutathatóvá tegye hagyatékát. Nagy elmondta, hogy a tervek szerint az alapítvány 2022-ben költözhet a budai Várba, ekkor fejeződik be a szervezet számára kiszemelt épületrész rekonstrukciója.

Az eseményen felszólalt a „házigazda”, Várszegi Asztrik püspök, korábbi pannonhalmi főapát, aki elmondta, hogy Ottó 2001-ben adta elő nekik azon kérését, hogy szívurnáját az apátság területén helyezzék el a halála után. Várszegi Asztrik felidézte, hogy Habsburg Ottót gyermekkorában magyarországi bencés szerzetesek nevelték külföldön, ők tanították meg magyarul. Blazovich Jákó például megtanította a hazaszeretetre és arra az alaptételre, amit végül egész életén át képviselt: a népek nem ellenségei egymásnak. Habsburg Ottó 1989-ben látogatott el először a Pannonhalmi Főapátságba, ahol bemutatkozott, és kijelentette, hogy a főapáttal szeretne beszélni. Először azt hitték, viccel, amikor elmondta a nevét, ám hamar kiváló kapcsolatot alakított ki az akkori és a későbbi főapáttal is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.