Szorosabb lesz az egyetemi együttműködés

— Biztosítottak az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat működésének feltételei — mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap egy háttérbeszélgetésen. A felsőoktatási stratégia végrehajtásának részeként szeretnék megerősíteni az együttműködést a felsőoktatási intézmények, valamint a hazánkban működő kutatóintézetek között.

Magyar Nemzet
2019. 08. 29. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak érdekében, hogy a magyarországi egyetemek előrébb jussanak a felsőoktatási rangsorokban, élénkíteni szeretnék a felsőoktatási intézmények egymással és a tudományos kutatóintézetekkel való együttműködését a jövőben – ismertette a miniszter annak kapcsán, hogy a felsőoktatási államtitkárság átkerül az Információs és Technológiai Minisztériumhoz. Ennek megvalósítását úgy képzelik, hogy jogi személyként összevonnak egyes intézményeket, amelyek ugyanakkor megtarthatják majd külön felépítésüket, szakmai tevékenységüket, és a finanszírozásuk is elkülönített lesz.

Palkovics László kitért az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) megalakulására is. Mint mondta, szeptembertől átveszik a hálózat működtetését, aminek kapcsán mindenkit megnyugtatott, hogy az ugyanolyan költségvetési intézményként fog működni, mint korábban az akadémiai kutatóhálózat, és saját maga rendelkezik majd a forrásokkal, amelyeket emelni is fognak a jövőben.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Budapesti Corvinus Egyetem átvételéről a politikus elmondta: egy új intézményi formát hoztak létre, amelyre az adminisztratív átállás nagyobb zökkenők nélkül lezajlott, és várható, hogy a jövőben más felsőoktatási intézményeket is az új modell alapján alakítanak át. Lehetséges jelöltként a győri Széchenyi István Egyetemet, a Kecskeméti Egyetemet, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet említette. Palkovics László azt is kifejtette, a közeljövőben várható az egyetemi szakok felülvizsgálata is, hiszen az utolsó ilyen áttekintés 2014-ben volt.

A tárcavezető elmondta, nem terveznek komoly átalakításokat az Oktatási Hivatal eddigi tevékenységéhez képest, hiszen az intézmény a visszajelzések alapján az egyik legelfogadottabb és legjobban működő hivatal hazánkban. Annyi változást tud elképzelni, hogy a szakképzésért külön elnökhelyettes feleljen – jelentette ki a a politikus. A miniszter megfontolandónak nevezte, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet az ELKH részeként működjön a jövőben, de a tankönyvekkel összefüggő feladatait leválasztanák. Emellett a tárcához kerül a Tempus Közalapítvány is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.