Klímavédelmi rangsorban az országok

A 140 ország listájának a végén a legszegényebb, sokszor államisággal sem igen rendelkező országok találhatók, a 140. például Szomália.

Munkatársunktól
2019. 09. 10. 17:31
A man wearing a face mask rides a bicycle on a bridge in front of the financial district of Pudong covered in smog during a polluted day in Shanghai
A kormányok mellett a civilek felkészültségén is sok múlik Fotó: REUTERS/Aly Song
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a 48. a KPMG friss országrangsorában, amelyben a klímaváltozás kihívásaira való felkészültség alapján vizsgált 140 államot – derült ki a Greenfo.hu portálon közölt összesítésből. Az ágazati rangsorokban a magyar cégek a 45., a lakosság és a civilek a 47., míg a kormányzat a 65. helyen végzett. A visegrádi négyek másik három tagja a versenyben ezúttal megelőzött bennünket (Csehország 27., Lengyelország 33., Szlovákia 37. lett), de Szerbiához, Romániához vagy Ukrajnához képest jól vizsgáztunk, őket magunk mögé utasítottuk.

Ha megnézzük a 2019-es lista éllovasait, elsősorban olyan államokat látunk, amelyek rendre élen végeznek a „pozitív” globális versenyképességi, tőkeellátottsági, képzettségi rangsorokban. Svájc, Szingapúr és Dánia lettek dobogósok, őket további észak-európai államok követik. Svédország ugyan csak a 4. lett az összesített sorrendben, de a lakosság és a civilek felkészültségét tekintve vezeti a rangsorolást. Érdekes megfigyelni, hogy miközben egyes országok (Szingapúr, Egyesült Arab Emírségek) kiváló helyezése a „jó állam” felelős programjainak köszönhető, addig a dél-európai államokban (Portugáliában, Spanyolországban) inkább a lakosság vizsgázott jól és a kormányzat szerepelt gyengébben.

A kormányok mellett a civilek felkészültségén is sok múlik
Fotó: REUTERS/Aly Song

A KPMG tanulmánya összeállította a jövedelmi helyzetükhöz képest leginkább felül- és szégyenszemre alulteljesítő államok listáját is. A GDP-jükhöz viszonyítva is a kiugróan jók között van Svájc, Dánia, Svédország, Új-Zéland és talán némi meglepetésre Ruanda. A magas jövedelmi helyzetükhöz képest viszont kiábrándítóan szereplő országok túlnyomórészben feltörekvő olajállamok (Líbia, Angola, Algéria és Irán), de rosszul szerepelt Argentína is. Érdekesség, hogy a megelőző évi listához képest legtöbbet javító államok listáján Tonga mellett Oroszország az éllovas, az előbbi 36, az utóbbi 29 helyet javított a pozícióján.

A 140 ország listájának a végén a legszegényebb, sokszor államisággal sem igen rendelkező országok találhatók, a 140. például Szomália. Láthatóan nagyon erős összefüggés van a politikai bizonytalanság és a klímaváltozással kapcsolatos felkészületlenség között, Latin-Amerikában Haiti, Észak-Afrikában Líbia, Ázsiában Afganisztán végzett a legrosszabb helyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.