Sok ellenzéki jelölt elhagyta a pártlogót

Civil vagy független jelöltként indult a 2014-ben győztes ellenzéki polgármesterek zöme vidéken a mostani önkormányzati választáson, de ez nem feltétlenül jelentett előnyt. A tizennégy pártszínekben indulóból ugyanis csak ketten véreztek el, miközben a többi huszonkettőből öten is alulmaradtak a versenyben.

2019. 10. 18. 6:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt évvel ezelőtt 45 olyan polgármesterjelölt győzött a vidéken az önkormányzati választáson, akit valamely balliberális párt, illetve pártok, vagy az akkor még radikálisnak tekinthető Jobbik indított. Közülük vasárnap harminchatan újra megmérették magukat, míg kilencen nem szálltak ringbe.

A 2014-ben győztes Mecseki Csaba (Kám), Bráz György (Tiszaújváros), Gábor Dezső (Farkaslyuk), Rédai János (Kuncsorba), Szirbik Imre (Szentes), Dudás Róbert (Mátraballa) nem indult újra, Kéri Zoltánné (Csenyéte) és Molnár Péter (Újszász) ciklus közben elhunyt, Fülöp Erik Sándor (Tiszavasvári) pedig 2018-ban bekerült az Országgyűlésbe, ráadásul azóta már nem a Jobbikban, hanem a Mi Hazánk Mozgalomban politizál.

Az érintett kilenc településen csak egyetlen helyen, Tiszaújvárosban nyert olyan jelölt, aki pártszínekben mérette meg magát: Fülöp Gergely a Tiszaújvárosi Lokálpatrióták–MSZP aspiránsaként győzött.

A 36 újrainduló, 2014-ben ellenzéki színekben győztes jelölt közül 29 nyerte el újra a polgármesteri széket, de csak tizenkettő tette ezt úgy, hogy vállalta a pártlogót. Újra polgármesterré választották Polgáron Tóth Józsefet (DK), az MSZP-sek közül Sámodon Bónis Imre Jánost, Győrteleken Halmi Józsefet, Horpácson Molnár Zoltán Gábort, Nógrádszakálon Radvánszky Juditot, Répcelakon Szabó Józsefet és Ricsén Vécsi Istvánt. Közös baloldali indulóként nyerte el újra a polgármesteri tisztséget a 2016-os időközi választáson Salgótarján élére került Fekete Zsolt, Faragó Péter (Sajószentpéter), Hiesz György (Gyöngyös) és Szitka Péter (Kazincbarcika). Toroczkai László pedig a Jobbikot Mi Hazánk–MIÉP–FKGP összefogásra cserélte.

A többi tizenhét ellenzéki politikus úgy nyert most, hogy hivatalosan független jelöltként vagy civil színekben mérette meg magát. Kiemelkedik közülük Botka László (Szeged), Lazók Zoltán (Oroszlány) és Schwartz Béla (Ajka). Szabó Zoltán Ferenc (Szentes) a 2014-ben győztes Szirbik Imre (MSZP) helyett indult el, és győzött is. Öt jelöltnek azonban nem jött be az, hogy ezúttal nem vállalta a pártlogót, a 2014-ben MSZP-s induló Buda Sándorné (Tarnaszentmiklós), Csige Tamás (Hajdúdorog) és Kövér Mihály Csaba (Nyírmártonfalva), az MSZP–DK–Együtt–PM színekben győztes Szentgyörgyi József (Halásztelek) és a jobbikos Nagy Szabolcs (Gasztony) ezúttal alulmaradt a versenyben.

A 2014-ben jobbikosként győzött tizennégy politikus közül tizenegyet is újraválasztottak, de egyik sem az egykori radikális párt színeiben nyert, hanem papíron függetlenként vagy civilként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.