Szorosabbak lesznek az energetikai kapcsolatok

Megnövekszik a forgalom a Barátság kőolajvezetéken, a földgáztárolói kapacitásaink pedig továbbra sem maradnak kihasználatlanul az orosz és a magyar felek között tegnap született megállapodások értelmében. Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatójukon egyebek mellett az energetikai együttműködés erősödését méltatták.

2019. 10. 31. 10:16
null
A tárolókapacitások is növekednek majd Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több orosz kőolajat szállítanak Magyarországra és az energiahordozó itteni tárolását is növelik annak a megállapodásnak az alapján, amelyet tegnap írt alá a Mol Nyrt. az orosz Lukoil olajipari és a Transznyefty olajszállítmányozó vállalattal – jelentette be Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök az Orbán Viktorral tegnap este tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a megnövelt tárolás hozzájárul majd ahhoz, hogy Magyarország csúcsidőszakokban is kielégíthesse a saját és a környező országok olaj iránti igényét. Jelenleg hazánk az olajszükségletének mintegy hetven százalékát orosz forrásból fedezi – tette hozzá az elnök –, egyúttal tranzitországként segít az orosz olaj és földgáz terítésében Európa felé.

Utóbbi energiahordozóról is született megállapodás tegnap. A dokumentum szerint – amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója írt alá – a jövő év áprilisától indulnak újra a szállítások, Ausztria irányából pedig kétmilliárd köbméternyi orosz eredetű gázt vásárol a magyar fél a Gazpromtól. További hárommilliárd köbméternyi gáz jövő évi megvásárlásáról is kezdődtek tárgyalások.

– Az olaj- és a gázimport miatt az orosz–magyar kereskedelem – amelynek fogalma tavaly közel harmadával bővült – nincs egyensúlyban, ezért Magyarország azon dolgozik, hogy partnerénél minél több sikeres befektetést hajthasson végre – jellemezte a kapcsolatot Orbán Viktor.

A tárolókapacitások is növekednek majd
Fotó: MTI/Balázs Attila

Tegnap a második fázisába lépett a szerbiai és a magyar gázhálózatokat összekötő vezeték kapacitáslekötésére kiírt tender (amelyben a gázipari vállalatok jelzik, mekkora mennyiségre lenne szükségük, vagyis mennyit használnának fel a kapacitásból), aminek nyomán a Török Áramlat gázvezetékből Bulgárián és Szerbián keresztül évente tízmilliárd köbméter gáz érkezhet majd Magyarországra déli irányból. – Szeretünk függetlenek lenni, ha a gázbeszerzésről van szó; a

Török Áramlat számunkra azért is preferált beruházás, mert a forrás és az ellátási útvonal terén is diverzifikációt jelent – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy Szerbiával jó hazánk kapcsolata, és szomszédunknak is jól jön a Török Áramlat megépítése, ami a kormányfő szerint attól függetlenül üdvözlendő, hogy ezáltal tranzitbevételtől esik el Magyarország. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy hazánk geostratégiai helyzete az energiaellátás terén folyamatosan javul.

Vlagyimir Putyin kiemelte a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló beruházást, a Paks II projektet is, amely révén nukleáris alapú (és szén-dioxid-mentes) maradhat az áramtermelésünk fele. Alekszej Lihacsov, a főberuházó Roszatom igazgatója szintén tegnap állapodott meg Szijjártó Péterrel arról, hogy a beruházás létesítési engedélykérelmét legkésőbb a jövő év június 30-ig benyújtja a vállalat az Országos Atomenergia-hivatalhoz. A hatóságnak ezután 15 hónapja lesz a dokumentum szakmai elbírálására, a jóváhagyást követően indulhat az erőmű építése a paksi telephelyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.