Van már ítélet a bundázott kézis meccsek ügyében

Olcsón adták magukat azok a játékvezetők, akik kézilabda-mérkőzések befolyásolását vállalták. A bundabotrány miatt nyolc ember ellen emeltek vádat, kettőt közülük a bíróság egyezségkötés alapján már el is ítélt.

2019. 10. 17. 13:21
Félmilliónál többet nem ajánlottak egy mérkőzésnél Fotó: Éberling András
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség két külön vádiratban minősített vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat nyolc személy – köztük négy kézilabda-játékvezető – ellen, két vádlottat a bíróság egyezségkötés alapján elítélt – közölte tegnap Ibolya Tibor fővárosi főügyész. Az ügy érdekessége, hogy a büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése és felderítése alapján indult, mivel a játékvezetők egyike, egy 52 éves férfi az elkövetéskor rendőrként dolgozott, és szabadidejében vezetett kézilabda-mérkőzéseket.

A vádiratok szerint 2016–2017 között több olyan korrupciós eset történt, amikor kézilabda-játékvezetőknek pénzt ígértek arra az esetre, ha egyes első és második ligás, továbbá a Ligakupában zajló mérkőzéseket a pártatlanság szabályait megsértve vezetnek le. Két játékvezető páros – 150 és 500 ezer forint közötti összegért – összesen öt mérkőzés eredményét befolyásolta, illetve kísérelte meg befolyásolni. Rajtuk kívül a két ügyben vádlott még két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy.

Félmilliónál többet nem ajánlottak egy mérkőzésnél
Fotó: Éberling András

A vádnak tárgya olyan cselekmény is, amelynél más, nem korrumpálható játékvezetőknek ajánlottak fel 100 ezer forintot egy mérkőzés előtt azzal, hogy abból „menjenek el vacsorázni”, valamint hogy ,,egyenes legyen a pálya”. Ezt az ajánlatot a játékvezetők visszautasították, és jelentették az esetet a játékvezetői bizottság vezetőinek. A mérkőzések egy részében a vesztegetéssel célzott, kedvező eredmények az érintett csapatok közötti erőkülönbség miatt a játékvezetők befolyásolási kísérlete ellenére elmaradtak, így későbbi pénzátadásokra nem került sor, míg más esetekben a megbeszélt összegek vagy azok egy részének átadása is megtörtént.

A nyomozó ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel – a büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint – egyezséget kötöttek, a két terhelt ezt követően önmagukra és a játékvezetőkre is terhelő vallomást tett. Ellenük emiatt külön vádiratot nyújtottak be, amelynek alapján a bíróság az edzőt egy év hat hónap, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, az egyesületi elnököt 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint mindkettőjükkel szemben vagyonelkobzást alkalmazott.

A további hat vádlott ellen lefolytatják a bizonyítási eljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.