Fizetésemeléssel kezdett az új Fővárosi Közgyűlés

Tiltakozók fogadták tegnap a Városháza előtt Karácsony Gergely főpolgármestert, aki a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének első napirendi pontjaként ötre emelte helyetteseinek számát, és jelentős fizetésemelésben részesítette őket. A szivárványkoalíció tagjai között máris ellentétek támadtak: Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere ugyanis egyetlen bizottságban sem kapott helyet. A fővárosi cégek igazgatóságában viszont több, a Gyurcsány—Bajnai-kormányok idejében meghatározó személy kapott fontos pozíciót.

Forrás: MN2019. 11. 06. 6:05
null
Mosolygás a Himnusz alatt. Karácsony Gergely visszacsempészte a múltat a Városházára Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizetésemeléssel kezdte főpolgármesteri tevékenységét Karácsony Gergely (Párbeszéd). A személyesen általa jegyzett előterjesztés szerint Budapest új vezetőjének illetménye közel 1,3 millió forint, amihez még kis híján 200 ezer forint költségtérítés is járul.

Ugyanezzel a lendülettel a korábbi háromról ötre emelte helyetteseinek számát – Gy. Németh Erzsébet (DK), Tüttő Kata (MSZP), Dorosz Dávid (Párbeszéd), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum), valamint a független Kiss Ambrus az új főpolgármester-helyettesek –, akiknek alapfizetését a főpolgármesteri illetmény kilencven százalékában állapította meg.

Mosolygás a Himnusz alatt. Karácsony Gergely visszacsempészte a múltat a Városházára
Fotó: Havran Zoltán

A költségtérítésekkel együtt így a második vonalbeli vezetők javadalma meghaladja a havi 1,3 millió forintot; nagyjából 200 ezer forinttal vihetnek haza többet, mint elődeik.

Az emelés ­fedezetéül négy és egynegyed millió forinttal csökkenteni kellett Budapest költségvetésének általános tartalékát. Az előterjesztés arra is kitér, hogy nemcsak a főpolgármestert, hanem az összes helyettesét is megilleti a hivatali gépjármű, amit nemcsak hivatali, hanem magáncélra is igénybe vehetnek.

Karácsony Gergelyt egyébként tüntetők várták, amikor a Városházába érkezett. Többen „Aki szerint Wass Albert náci, az magyargyűlölő” – feliratú molinókkal fejezték ki a főpolgármester korábbi, az írót gyalázó megjegyzése miatt érzett felháborodásukat. A szocialisták társutasa nem foglalkozott velük, de a Himnusz alatt sem zavartatta magát, amit egy kisgyermek sírása miatt nevetve hallgatott végig.

Az ellenzéki többségű közgyűlés – amelyben továbbra is a Fidesz–KDNP frakciója a legnagyobb – a fizetésemelés után megszavazta Karácsony javaslatát a Liget-projekt leállítására. A határozat lényege, hogy nem emelhetők újabb épületek a Városligetben. Az előterjesztés az Új Nemzeti Galériát nevesíti, de vonatkozhat a Magyar Innováció Házára és a Városligeti Színházra is.

A bizottsági tagsági helyek elosztása kérdésében hiányzott az összhang az ellenzéki összefogás képviselői között, mivel Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere egyikben sem kapott pozíciót.

– A Fővárosi Közgyűlés egyetlen bizottságában sem fogok dolgozni, mert a most Budapestet vezető pártok nem tartottak érdemesnek erre polgármesterként, közgyűlési tagként. Érdemesnek tartották viszont Pál Tibort (MSZP), akit Ferencváros polgárai közel 30 év után kiszavaztak a város vezetéséből – írta Baranyi a Facebook-oldalán. Gy. Németh Erzsébet erre úgy reagált: „Senki sem kérdőjelezi meg, hogy Baranyi Krisztinának jár bizottsági hely és kell is, hogy ezt megkapja. Azért nem kapott bizottsági helyet, mert egyelőre egy frakcióhoz sem csatlakozott. Ez így természetesen nincs rendben, hiszen minden megválasztott képviselőnek jár hely és meg is fogja kapni azt.”

Megjegyzendő, Pokorni Zoltán, a Hegyvidék fideszes polgármestere többször is arra hívta fel a figyelmet, hogy igaz­ságtalan a külsős bizottsági helyek elosztása, ezért a Fidesz–KDNP nem delegál tagokat. A bizottsági struktúrát egyébként a képviselők többsége elfogadta, így külsős bizottsági tag lett az MSZP volt szóvivője, Török Zsolt is.

Karácsony érvényt tudott szerezni arra vonatkozó javaslatának is, hogy függesszék fel a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületi Szent István parkban. Ismert: az előző testület korábban úgy határozott, hogy a park déli részén felállítják az államalapító király egész alakos szobrát.

A főpolgármestert nem zavarták a tüntetők, de a Himnusz sem hatotta meg, amit nevetve hallgatott
Fotó: Havran Zoltán

A közgyűlés döntött még a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács megalakításának előkészítéséről, valamint megtiltotta a túlóratörvény alkalmazását a fővárosi önkormányzat cégeinél. A klímavészhelyzet kimondásáról szóló javaslatot is elfogadták a képviselők, ahogyan egyetértettek az Egészséges Budapest program további fejlesztésében.

A múlt kísértetei

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon szocialista kormányzásának több meghatározó alakja is visszatér a fővárosi politika mindennapjaiba. A Fővárosi Közgyűlés tegnapi alakuló ülésén mások mellett Draskovics Tibort, Gyurcsány egykori pénzügyminiszterét nevezték ki a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjának. A Fővárosi Csatornázási Művek vezetőségének többek között Atkári János, Demszky Gábor egykori SZDSZ-es alpolgármestere, valamint Magyar György ügyvéd is a tagja lett. Gyurcsány Ferenc volt testőre, Handl Tamás került a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság élére. Karácsony jogi tanácsadója lett Tordai Csaba alkotmányjogász, ügyvéd, aki a Gyurcsány- és Bajnai-kormány egykori jogi és közigazgatási államtitkára volt, de arról ismert, hogy ő alapította a Soros György által is finanszírozott Átlátszót, amelynek résztulajdonosa volt mostanáig. Érdemes megjegyezni, hogy a BKK igazgatósági tanácsában helyet kapott Körömi Attila, aki volt már a Jobbik és a Fidesz képviselője is, legutóbb pedig a Momentum színeiben indult Pécsett.

Gy. Németh Erzsébet (DK) – humán és kulturális főpolgármester-helyettes. Karácsony Gergely első számú helyettesét arra kérte, mindig figyelmeztessen, hogy a közgyűlés döntéseinek középpontjában az emberek állnak, és tegyen meg mindent azért, hogy Budapest Kelet-Közép-Európa kulturális központjává váljon. Karácsony az önkormányzati választást megelőzően Gyurcsány emberének politikai kvalitásai kapcsán még úgy fogalmazott: „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. ­Németh Erzsébet megnyeri a választást.” A Párbeszéd társelnöke jósnak bizonyult, a DK-s polgármesterjelölt súlyos vereséget szenvedett kormánypárti ellenfelétől. Gy. Németh 2002-ben, még MSZP-sként főpolgármester-jelölt is volt, de mindössze 13 százaléknyi szavazatot szerzett.

Tüttő Kata (MSZP) – városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Karácsony Gergely főpolgármester a szocialista politikustól azt várja, gondoskodjon arról, hogy a fővárosi cégek működésük során soha ne veszítsék szem elől az ügyfeleket, s hogy biztosítsa a város olajozott működését. Az ellenzéki városvezető korábban annak kapcsán, hogy Tüttő együtt élt az ismert milliárdos nagyvállalkozóval, Leisz­tinger Tamással, azt mondta: „nem egy erős ajánlólevél”. A szocialista helyettesről azt is érdemes megemlíteni, hogy fibiszes tagságának köszönhe­tően érintett volt a Zuschlag-ügyben, 2009-ben a bíróságon tanúként is kihallgatták. Tüttő az október 13-i önkormányzati választáson az V. kerület polgármesteri székért vívott küzdelemben alulmaradt Szentgyörgyvölgyi Péterrel (Fidesz–KDNP) szemben.

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) – korrupcióellenes harcért és átláthatóságért felelős főpolgármester-helyettes. Karácsony Gergely a parlamenten kívüli ellenzéki párt politikusát úgy mutatta be, mint aki Budapest lelkiismerete lesz. Kerpel-Fro­niust pártja az európai parlamenti választáson elért eredményén felbátorodva benevezte Karácsonnyal szemben az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójába, ahol azonban az utolsó helyen végzett, mind­össze 14 százalékos eredménnyel. Az újdonsült momentumos főpolgármester-helyettes politikai pályáját 1989-ben az SZDSZ-ben kezdte, saját elmondása szerint kamaszkora hősei közé tartoztak a liberális párt ikonikus alakjai, többek között Kőszeg Ferenc is, aki a részben Soros György által támogatott Helsinki Bizottság alapítója.

Dorosz Dávid (Párbeszéd) – klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes. Karácsony Gergely főpolgármester régi barátjaként és harcostársaként jellemezte Doroszt, akinek az lesz a feladata, hogy „Budapestet segítsen átrángatni a huszadik századból a huszonegyedikbe, a klímavédelmi feladatokból meglévő lemaradások bepótlása mellett”. Dorosz Karácsony kampányfőnöke volt, hozzá köthető az újszerű eszközöket is alkalmazó mozgósítás és online kampány. Karácsony és Dorosz korábban is együtt politizált, egyszerre léptek ki az LMP-ből. Az egy százalék körülire mért Párbeszéd politikusa új szereplő a fővárosi politikában, mivel csak az önkormányzati választás kampányában költözött haza és csatlakozott pártja kampánycsapatához.

Kiss Ambrus (párton kívüli) – pénzügyi főpolgármester-helyettes. A Városháza új szürke eminenciása Karácsony Gergely általános helyettese lesz. Hozzá tartozik egyúttal a főváros pénzügyeinek intézése csakúgy, mint a Városháza üzemeltetése. Politológus, a Policy Agenda kutatóintézet vezetője. A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt miniszteri kabinetfőnök és államtitkár is volt. Szintén hozzá köthető az Új Egyenlőség nevű baloldali portál, amely a német SPD pártalapítványával, a Friedrich-Ebert-Stiftunggal közösen szervezett konferenciákat úgy, hogy közben hivatalosan évi pár millió forint bevétele volt csak. Az Új Egyenlőség portál arról is híressé vált, hogy itt mutatkozott be a Hallgatói Szakszervezet, amely a Soros-egyetemért szervezett tüntetéseket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.