Visszaélések szűrhetők ki az új iskolakezdési szabállyal

A gyerekre nézve hátrányos és indokolatlan felmentések kivédését szolgálja az iskolaérettségre vonatkozó új szabályozás, azonban egyetlen gyermeket sem fognak éretlenül iskolapadba kényszeríteni – szögezte le tegnap a szaktárca, miután megjelent a beiskolázás új előírásait rögzítő rendelet.

Csókás Adrienn
2019. 11. 23. 7:34
null
Rövidesen el kell dönteni: maradjon az oviban a gyerek, vagy kezdje el az általános iskolát Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őszintén ki kell mondani: egyes esetekben az óvodai létszámot akarták mesterségesen biztosítani azzal, hogy még az óvodában tartották a gyermeket, a magasabb gyermekszámért ugyanis több támogatás jár – többek között ezzel indokolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az iskolakezdési szabályok nagy port felverő módosítását. Ez az óvodavezetők kezéből az Oktatási Hivatalnak (OH) adja a döntés jogát arról, hogy maradhat-e plusz egy évet óvodában a hatodik évét betöltött, vagyis tankötelessé váló gyermek. A köznevelési törvény már nyáron megváltozott, ám csak a napokban jelent meg az a kormányrendelet, amely a pontos eljárásrendet kijelöli. Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt hónapokban az érintettek körében nagy volt a bizonytalanság, mert hamarosan be kell adni az óvodáztatás meghosszabbítását igénylő szülői kérelmeket, ám eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan kihez, illetve kérdéses volt az is, hogy a felmentés milyen konkrét esetekben jár majd.

Rövidesen el kell dönteni: maradjon az oviban a gyerek, vagy kezdje el az általános iskolát
Fotó: Havran Zoltán

Lapunkkal az Emmi most azt közölte: a törvény továbbra is engedi az óvodáztatás meghosszabbítását, ha ez a gyermeknek valóban előnyös. A visszaélések és az indokolatlan felmentések elkerülése érdekében viszont a szülőknek ezután az OH online felületén kell majd kezdeményezniük a felmentést. A jövő tanévre vonatkozó kérelmeket 2020. január 15-ig lehet beadni. – Az elmúlt hetekben sokan sokféleképpen próbálták meg politikai okokból rémisztgetni a szülőket a változás miatt, ezért különösen fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy természetesen minden indokolt esetben a gyermek megkapja a felmentést, illetve az egy évre szóló halasztást. Nem az a cél, hogy óvoda- és iskolaéretlen gyermekeket mindenáron óvodába vagy iskolába kényszerítsünk. Az a cél, hogy kiszűrjük a visszaéléséket, a gyermek szempontjából kifejezetten hátrányos és indokolatlan felmentéseket, amely mögött gyakran más – a gyermek valós fejlettségi szintjétől független – okok is állhatnak – foglalt állást a szaktárca.

Jelezték, az OH a kérelmek elbírálásakor figyelembe fogja venni a szülők indoklását, az óvodai fejlődési naplót, illetve az óvodapedagógus, a gyógypedagógus és a gyermekorvos írásos véleményét. Ha a szülő nem ért egyet az OH döntésével, akkor a hatvannapos eljárásban lesz lehetőség jogorvoslatra, valamint további szakértők bevonására. – A gyermekkel közvetlenül kapcsolatban álló óvodapedagógusok és a szülő véleménye tehát a kérelem elbírálásakor is nagyon fontos, nem igaz az, hogy az ő véleményüket figyelmen kívül hagyva születne döntés – hangsúlyozta az Emmi, emlékeztetve arra, hogy a hatéves kori iskolakezdés egyébként is 1777 óta bevett gyakorlat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.