– Gesztenyerizottó lesz a karácsonyi vacsora, olyan, mint az igazi, csak tenyésztett baktériumból készül, aminek nulla az ökológiai lábnyoma – mondja Ruby, a húszas évei elején járó lány az Évről évre című HBO-sorozat utolsó részében. A film egy brit család életén keresztül mutatja be, hogyan változhat meg az életünk a következő röpke húsz évben. Mondhatnánk, a sorozat készítőinek túl élénk a fantáziája, ám a helyzet az, hogy még az egyébként realista jövőkutató, Kozák Ákos szerint is a világ olyan ütemben felgyorsult, hogy a tenyésztett baktériumból készült gesztenyerizottó éppúgy nem utópia, mint az in vitro, vagyis a laboratóriumi körülmények között előállított műhús vagy a 3D-ben nyomtatott bécsi szelet. – Nyilvánvaló, hogy a környezetterhelés miatt a hústermelés nem folytatódhat sokáig a ma ismert gyakorlat szerint, ezért fokozatosan hozzá kell szoknunk az olyan, ma még idegennek ható technológiákhoz és ételekhez, mint az őssejtekből nyert vagy a növényi alapú húsfélék, amiket már most képesek úgy előállítani, hogy vérezzenek, így például a steak rajongóinak is meglegyen a kellő illúzió – mond egy sokak számára ijesztő példát Kozák Ákos. S ha ez még nem lenne elég, akkor egy friss tudományágat, az úgynevezett neurogasztronómiát is megemlíti, amely azzal kísérletezik, hogyan lehet az agyban olyan illatokat, ízeket előidézni, amelyek valójában nem léteznek. E tudományág művelői szerint egyszerűbb az agyat rávenni, hogy élvezze mondjuk a natúr párolt zöldségek ízét, mintha a növényeket genetikailag próbálnánk megváltoztatni. A jövőkutató szerint azonban sem az új ételektől, sem attól nem kell tartani, hogy mondjuk a terméshozamok növelése miatt olyan genetikai és egyéb módosításokat hajtanak majd végre az állatokon, növényeken, amelyek esetleg veszélyeztethetik az egészségünket. Mint fogalmaz, a technológiai változásokat nem a sötét erők irányítják, és szerinte az irány az, hogy a jelenleginél jóval alacsonyabb környezetterheléssel, kisebb helyen állítsunk elő nagy tömegek számára tápláló és egészségesebb ételeket. – A technológia sok mindent meg fog változtatni, hiszek benne, hogy az ételeink mindinkább minden-, de legfőképpen bűntudatmentesek lesznek, mert miközben ugyanazt az élményt nyújtják, sokkal kevésbé lesznek károsak az egészségünkre. Hosszú távon az egészséges hedonizmus kora jön, és én ennek édesszájúként kifejezetten drukkolok – mondja mosolyogva Kozák Ákos. Ő úgy látja, a genetikai eljárások elterjedésével mindinkább előtérbe kerül a személyre szabott étrend, ami alapján akár robotszakácsok is előállíthatják majd a napi menünket, ami a leginkább igazodik majd nemcsak a genetikai hajlamainkhoz, esetleges ételérzékenységeinkhez, de az életmódunkhoz, életstílusunkhoz is. Szerinte a hús ugyan még jó ideig az egyik legfőbb táplálékforrás lesz, de át kell értékelnünk a hús fogalmát, és főleg át kell állítanunk érzékszerveinket az új konyhára, eddig ismeretlen vagy ritka összetevőkre. Már most egyre többen gondolkodnak alternatívákban, a vegetáriánus, vegán mellett már ma sokan követik a flexitariánus étrendet: ők is alapvetően a növényi táplálkozás hívei, de néhanapján szívesen fogyasztanak minőségi húsokat. A köreteknél pedig a rizs és a krumpli helyett a friss zöldségek lesznek az új sztárok.
Csípős hétvége elé nézünk, most már kellhet a télikabát + videó
Marad az anticiklon.