Európa erős építőköve a kereszténydemokrácia

Mély válságba került a kereszténydemokrácia Európa nyugati felében, ahol tabutéma lett a kontinensünk kultúráját megalapozó értékekről beszélni Anthony Malcolm Daniels szerint. A témában rendezett konferencián a brit író a nemzetállamokat nevezte a keresztény értékek utolsó védőbástyájának.

2019. 12. 16. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az Európát összetartó legfontosabb malter a történelmileg is rendkívül jelentős kereszténydemokrácia, napjainkra mégis rendkívül mély válságba kerültek a keresztény értékek, elsősorban a kontinensünk nyugati felében – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Anthony Malcolm Daniels (képünkön) a Mathias Corvinus Collegium által szervezett Kereszténydemokrácia: Egy kiüresedő fogalom vagy a kulcs a túléléshez? című nemzetközi konferencia előtt múlt csütörtökön. A Theodore Dalrymple néven is publikáló brit író szerint még az erős katolikus hagyományokkal rendelkező Írországban is – ahol korábban rendkívüli módon tisztelték az egyházi személyeket – aktív ellenségesség tapasztalható a katolicizmus ellen, ami odáig fajult, hogy például Dublin utcáin a papok már nem szívesen mutatkoznak liturgikus öltözetben az őket érő megvető megjegyzések miatt.

– A kereszténység rendkívül erős társadalmi elutasítottsága Nyugat-Európában az ottani politikusokra is nagy nyomást helyez, így gyakran még akkor is titkolják vallásos mivoltukat, ha valójában hívők. A radikális szekularizmus miatt sajnos tabutéma lett a keresztény hagyományok fontosságáról és integratív erejéről beszélni. Ha valaki felveti, hogy az államnak ápolnia kellene a keresztény hagyományokat, rögtön úgy értelmezik, hogy az emberek személyes hitébe akarnak beavatkozni, holott egyáltalán nem erről van szó, hanem a kereszténység azon aspektusáról, amely kultúr- és eszmetörténeti szempontból formálta a civilizációnkat – fejtette ki a Manhattan Institute főmunkatársa. Hozzátette: Robert Schumann figyelmeztetése, hogy Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz is erre vonatkozott, s láthatjuk, hogy igaza volt, mivel a szekularizálódással egyre sekélyesedik a kultúránk. Példaként megemlítette: az idén tavasszal leégett párizsi Notre-Dame rekonstrukciójáról szólva komolyan felvetődött, hogy üvegházként kéne újjá építeni a katedrális tetőszerkezetét. Szavai szerint a hagyományos értékekből táplálkozó kultúra fenntartásának a nemzetállamok az utolsó bástyái, ezért is veszélyesnek nevezte az olyan túlzott egységesítő törekvéseket, amilyeneket az Európai Egyesült Államok gondolata is magában hordoz.

– Ez a kísérlet legrosszabb esetben akár a Jugoszlávia széthullását eredményező válságba torkolhat – figyelmeztetett.

A konferencián egyébként felszólalt Igor Janke lengyel író és a varsói Freedom Institute elnöke, aki beszédben azt hangsúlyozta: Kelet-Európában a szovjet megszállás elleni küzdelem a nemzetállamiság és az azt segítő egyház támogatásában öltött testet, Nyugaton viszont nem élték át a kommunista elnyomás traumáját, ezért viszonyulnak a szuverenitáshoz sokkal semlegesebben, sőt olyan teherként tartják számon a nemzetállami létet, amelytől inkább szabadulnának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.