Kósa Lajos: Folytatják iraki tevékenységüket a magyar katonák

Az iraki kormány nem kérte azon szerződések felfüggesztését, amelyek nyomán a külföldi katonák Irakban állomásoznak – mondta a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke.

Forrás: MTI2020. 01. 09. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány és a magyar katonák továbbra is együttműködnek Irakban mind a NATO, mind a nemzetközi koalíció tevékenységében – jelentette ki Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön Budapesten.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter reggel hivatalában adott tájékoztatást az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának az iráni-amerikai viszály nyomán kialakult helyzetről, az Irakban állomásozó magyar katonák biztonságáról. A tanácskozás reggel 8 órától fél 10-ig tartott. Az ott elhangzottak nagy része titkos információ.

Kósa Lajos, a testület elnöke ezt követő sajtótájékoztatóján azt mondta: a helyzet Irakban bonyolult és összetett. Bár az iraki parlament hozott egy határozatot a külföldi csapatok kivonásáról, de ez az iraki kormány számára nem kötelező érvényű. Az iraki kormány nem kérte azon szerződések felfüggesztését, amelyek nyomán a külföldi katonák Irakban állomásoznak.

Így a magyar katonák továbbra is folytatják iraki feladataikat, többek között a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet felszámolása érdekében. A magyar katonák minden segítséget megkapnak, mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságukat garantálják – jelentette ki a bizottság elnöke.

Kósa Lajos emlékeztetett, mivel két ülésszak között vannak, így a bizottság ülését nem tudták összehívni. Házszabály szerint hivatalosan senki nem kezdeményezte az ülést. Az ő megkeresésére a honvédelmi miniszter azonnal reagált és részletes tájékoztatást adott az iráni-amerikai viszály nyomán kialakult helyzetről, az Irakban állomásozó magyar katonákról.

A fideszes politikus azt mondta, a kapott tájékoztató alapján úgy véli: egyik félnek sem érdeke a konfliktus eszkalációja, „komoly remény van arra”, hogy a konfliktus a jelenlegi keretek között marad.

A parlament tavaly decemberben hosszabbította meg 2021. december 31-éig a Magyar Honvédség részvételét kétszáz katonával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben az Iraki Köztársaság területén. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz.

Szerda hajnalban Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra, az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is. Ezzel azt torolták meg, hogy az amerikaiak Bagdadban meggyilkolták Kászim Szulejmáni tábornokot, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokát.

A honvédelmi tárca szerda reggel azt közölte az MTI-vel, hogy éjszaka rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban; magyar katona nem sérült meg.

Csütörtök reggel a honvédelmi miniszter a sajtó jelenlétében tanácskozott az Irakban állomásozó magyar katonákkal. Azt mondták, mindenre fel vannak készülve, rendben vannak, biztonságban érzik magukat.

Ellenzéki képviselők: Érdemi tájékoztatást adott a honvédelmi vezetés

Hosszas, részletes, érdemi tájékoztatást adott a honvédelmi vezetés az Irakban állomásozó magyar kontingens helyzetéről – hangsúlyozták ellenzéki képviselők csütörtökön Budapesten.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában adott tájékoztatást az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának az iráni-amerikai viszály nyomán kialakult helyzetről, az Irakban állomásozó magyar katonák biztonságáról. A tanácskozás mintegy 2,5 órán át tartott. Az ott elhangzottak nagy része titkos információ.

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s alelnöke és Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja is azt hangsúlyozta: biztosították őket arról, hogy a magyar katonák biztonságáért mindent megtesznek, minden eshetőségre fel vannak készülve, köztük a magyarok evakuálására is fel vannak készülve.

Vadai Ágnes szerint a tájékoztatás mélysége és az, hogy a minisztérium milyen nagy apparátussal állt a bizottság elé, jelzi a helyzet súlyosságát.

Harangozó Tamás is azt mondta: a biztonsági helyzet romlott, a következő időszakban nem is várható javulás. Az MSZP-s politikus a tájékoztató alapján arról beszélt: jogi szempontból nem indokolt a magyar katonák hazahozása Irakból.

Ezzel együtt – kérdésre válaszolva – mindketten azt mondták, a Magyar Honvédség jelenlegi iraki misszióját nem támogatják, azt legutóbb a parlamentben sem szavazták meg. A DK az iraki misszió indulásakor még támogatta a magyar részvételt, de annak Irak teljes területére való kiterjesztését, majd a misszió létszámának növelését, a kontingens mandátumának meghosszabbítását nem támogatta. Az MSZP kezdettől fogva ellenezte a magyar részvételt.

A parlament tavaly decemberben hosszabbította meg 2021. december 31-éig a Magyar Honvédség részvételét kétszáz katonával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben az Iraki Köztársaság területén. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz.

Szerda hajnalban Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra – az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is. Ezzel azt torolták meg, hogy az amerikaiak Bagdadban meggyilkolták Kászim Szulejmáni tábornokot, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokát.

A HM szerda reggel azt közölte az MTI-vel, hogy éjszaka rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban; magyar katona nem sérült meg.

Vadai Ágnes a sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, nem tartotta jó ötletnek, hogy a honvédelmi miniszter a bizottság tájékoztatása előtt a sajtó jelenlétében tanácskozott a kint állomásozó magyar kontingens parancsnokával.

Ezzel együtt pozitívumként értékelte, hogy a miniszter világossá tette: mostantól partnerségre kíván törekedni a honvédelmi és rendészeti bizottsággal, annak ellenzéki tagjaival is. Ennek jegyében előkészíti a Honvédelmi Minisztérium valamennyi, a 2018. május elseje után közbeszerzési mentesítési kérelem alóli mentességgel beszerzett eszköz szerződését, és valószínűleg az eszközöket is megtekinthetik majd. Valami „másfajta együttműködés indul el” a honvédelmi tárca és a honvédelmi bizottság között – értékelt Vadai Ágnes.

A DK és az MSZP politikusa közös sajtótájékoztatóján megköszönte a magyar katonák munkáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.