Fokozott a készültség a vírus miatt Közép-Európában

Tünetmentes az a magyar, aki Japánban fertőződött meg a koronavírussal, a tokiói magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatot tart vele. Azok az Olaszországból hazatérő honfitársaink is jól vannak, akik két hétre karanténba kerültek a Dél-pesti Centrumkórházban. A külügy arra kér mindenkit, hogy minden olaszországi utazást tegyenek alapos megfontolás tárgyává. Az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szerint az ilyen járványokat csak drasztikus intézkedésekkel lehet megfékezni vagy lassítani.

Szilágyi Anna
2020. 02. 25. 6:05
Gyakorlat a Liszt Ferenc repülőtéren. Egyre több országban válik a mindennapok részévé a hőkamera és a védőmaszk Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán hatóságok szerint pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírustesztje – jelentette be tegnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Menczer Tamás közölte: a Diamond Princess nevű óceánjáró hajót február 5-én karantén alá helyezték, ezt február 19-én feloldották, és az emberek többsége február 22-ig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló – tette hozzá.

Hármójuk közül egyikük koronavírustesztje pozitív lett, őt elkülönítették, két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelőközpontba. A fertőzött magyar tünetmentes: nem lázas, nem köhög, és azt mondja, hogy jól van. A tokiói Magyar Nagykövetség folyamatos kapcsolatot tart vele – mondta Menczer Tamás, aki beszámolt arról is: jól van az a 171 magyar, aki a konzuli regisztráció alapján Kínában tartózkodik. Az öt legfertőzöttebb tartományban húsz magyarral tartják a kapcsolatot, ők is jól vannak. Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy

csak valóban halaszthatatlan esetben utazzon az olasz fertőzés gócpontjának számító Lombardia és Veneto tartományokba, és minden olaszországi utazást „tegyenek alapos megfontolás tárgyává”.

Az országos tisztifőorvos arról beszélt, mérik az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt az onnan közvetlenül érkező utasok testhőmérsékletét a budapesti és a debreceni repülőtéren. Müller Cecília a koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében létrehozott Operatív Törzs ülését követően hangsúlyozta: Magyarországon továbbra sem regisztráltak koronavírus-fertőzött beteget. Ugyanakkor az észak-olaszországi járvány miatt új eljárásrendet alakítanak ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásai alapján, annak érdekében, hogy megőrizzék Magyarország vírusmentességét – tette hozzá.

Gyakorlat a Liszt Ferenc repülőtéren. Egyre több országban válik a mindennapok részévé a hőkamera és a védőmaszk
Fotó: Teknős Miklós

A fertőzés – folytatta Müller Cecília – elsősorban Lombardia és Veneto tartományokat érinti, ám szórványos esetek előfordulnak más tartományokban is, például Emilia-Romagnában és Piemontban. A járvány két gócpontjában ezért karantént vezettek be, illetve felfüggesztették közintézmények, oktatási intézmények működését, korlátoztak egyes gazdasági tevékenységeket és rendezvényeket is elhalasztottak – ismertette.

Müller Cecília arra kért mindenkit,

aki a fertőzött területről tér haza és influenzás tüneteket észlel magán, ne menjen orvosi rendelőbe, hanem telefonon értesítse háziorvosát.

Kitért arra is: az Egészség.hu-n is tájékoztatás olvasható arról, hogy mi a teendő fertőzésgyanú esetén. Megjegyezte, a schengeni határok nyitottak, utazási korlátozások nincsenek, ám senkinek sem javasolja, hogy fertőzött területre utazzon. A tisztifőorvos emlékeztetett: egy, a fertőzött területről érkező diákcsoportot, tizenegy fiatalt, két buszvezetőt és két kísérőtanárt két hétre karanténba helyeztek a Dél-pesti Centrumkórházban.

Ezzel kapcsolatban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa megerősítette, hogy a karanténba kerültek vizsgálata megkezdődött, mindannyian jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Hangsúlyozta, nem azt kell nézni, hogy honnan érkeztek, hanem hogy voltak-e veszélynek kitéve: a diákoknak Milánó mellett, egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amelyet az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra. – Folyamatosan ellenőrizzük őket, egészségügyi felügyelet alatt állnak, reméljük, nem lesz semmi baj – mondta. Hozzáfűzte: az ilyen járványokat csak drasztikus intézkedésekkel lehet megfékezni vagy lassítani.

A Nagyvárad téri Dél-pesti Centrumkórházban hozták létre a karantént
Fotó: Kurucz Árpád

Szlávik János korábban azt mondta, hogy

az optimisták szerint április-májusban kifullad a járvány, a kicsit pesszimisták szerint júniusig, mások szerint egész nyáron lesz még koronavírus okozta megbetegedés.

Emlékeztetőül: a koronavírus elleni védekezés érdekében felállított Operatív Törzs azoknak az állami szervezeteknek a tevékenységét hangolja össze, amelyek bármilyen módon érintettek a fertőzés és az esetleges behurcolást követő járvány megakadályozásában. A szervezetek között folyamatos az információcsere, és rendszeresen találkoznak, hogy beszámoljanak az elvégzett és a még hátralévő feladatokról.

Éjjel-nappal hívható számok

Ha valakinek kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) hívhatja a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy csak akkor hívják a zöldszámokat, ha az NNK weboldalán (nnk.gov.hu) nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre. A Római Nagykövetség és a Milánói főkonzulátus a nap 24 órájában elérhető ügyeleti számokat aktivált a koronavírus-fertőzés olaszországi terjedése miatt a bajba jutott magyar állampolgároknak. A Római Nagykövetség a +39-348-800-8159-es, a Milánói Főkonzulátus a +39-339-621-9517-es telefonszámon érhető el. Menczer Tamás elmondta, eddig nem érkezett segélyhívás az erre kijelölt két telefonszámra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.