A nők ereje és védelme állt a nőnapi konferencia fókuszában

Miniszterek és államtitkárok is felszólaltak a Fiatal Családosok Klubja és a Magyar Női Unió immár hagyományos nőnapi konferenciáján.

Forrás: MTI2020. 03. 05. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miniszterek és államtitkárok is felszólaltak a Fiatal Családosok Klubja és a Magyar Női Unió immár hagyományos nőnapi konferenciáján. A beszédekben a hölgyek iránt érzett tisztelet és megbecsülés mellett a kormány nőket helyzetbe hozó, családokat támogató politikája is hangsúlyos szerepet kapott.

A nemzetközi nőnap alkalmából negyedszer rendezett konferenciát ma a Fiatal Családosok Klubja és a Magyar Női Unió. A Női erő – a nők ereje és védelme címmel megtartott eseményen a két civilszervezet alapítója, Király Nóra és Batthyány-Schmidt Margit üdvözölte a megjelenteket, majd a honvédelmi miniszter tartott beszédet. Benkő Tibor közölte, a hölgyeket nem csupán az év egy napján kell köszönteni, hanem minden egyes nap, hiszen a feleségek, az édesanyák szeretetükkel, áldozatos munkájukkal teszik széppé mindannyiunk számára a mindennapokat.

– A nők ott vannak az élet minden területén, ma már egyenruhában, a hadsereg kötelékében, fegyveres missziókban is helyt állnak – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: a keresztény magyar kultúra tiszteli és megbecsüli a nőket, ám ez nem minden nép kultúrájának a része, ezért is nagyon fontos megőrizni saját identitásunkat. – Lépjünk fel közösen a nőket érő erőszakkal szemben! – szólított fel beszéde végén Benkő Tibor.

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter arról beszélt, hogy sokan még most is gyengébbik nemként említik a nőket, ám ez nem így van, hiszen önzetlen, odaadó szeretetükkel a hölgyek képviselik az igazi lelki erőt.

– Ezt pedig nekünk, férfiaknak kedvességgel, figyelmességgel és tisztelettel kell meghálálnunk – közölte a politikus, aki úgy véli, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a nőknek a férfiaknál is több kihívással kell szembenézniük: helyt kell állniuk dolgozó nőként, szerető családanyaként és feleségként is. Süli János kitért a kormány nőket, családokat támogató intézkedéseire, majd ismertette az Orbán-kabinet klímavédelmi akciótervét, melynek eredményeként 2030-ra a hazánkban előállított villamosenergia 90 százalékban széndioxid-mentes lesz. Hozzátette: mindez a legtisztább, legkörnyezetkímélőbb energiaforrás, az atomenergia alkalmazása nélkül nem valósítható meg.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára a női és a férfi szerepek változásairól értekezett. Azt mondta, a világ nyugati felén sokan hajlamosak összekeverni az egyenlőséget az azonossággal, pedig a kettő nem ugyanazt jelenti. – Egyenlőek vagyunk ugyan, de nem vagyunk azonosak, a férfi és a női szerepek összekeveredése pedig szétveri a családot, nem születnek gyerekek, ami által válságba kerül a társadalom. Mi, magyarok hiszünk a hagyományos családmodellben, ugyanakkor a hölgyek erős szerepet vállalnak a munkaerőpiacon is.

Egyre nő azoknak a száma, akik nőként munkát vállalnak, de emelkedik a női cégvezetők aránya is. A gazdasági társaságok immár 30 százalékát hölgyek irányítják, amivel hazánk a tizenkettedik helyen áll a világban – ismertette az államtitkár, aki fontosnak nevezte, hogy a kormány képes legyen megteremteni a biztonságot a hölgyek számára. Tuzson Bence arra kérte a hallgatóság hölgytagjait, hogy meséljenek sokat gyermekeiknek, unokáiknak a családjuk történetéről, mert ezek a kis mozaikok fogják összetartani, megerősíteni a közösségeket, hosszabb távon pedig ezek a zálogai a nemzet megmaradásának.

– A nők megbecsülése 2010 óta a kormány politikájának sarokköve – jelentette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Leszögezte: az elmúlt tíz esztendő foglakoztatás-politikája meghozta az eredményét, miközben a bérek is nőttek. A 2010-es mélyponthoz viszonyítva folyamatosan növekszik a nők foglakozatása, amely tavaly meghaladta a kétmillió főt, ez pedig a rendszerváltás óta a legmagasabb szám.

A kormányváltás óta 17 százalékkal, azaz 300 ezerrel nőtt a dolgozó nők száma, a hölgyek munkanélküliségi rátája pedig a jóval 10 százalék feletti szintről 3,5 százalékra mérséklődött. 2019-ben a nők kétharmada állt alkalmazásban, és jelentősen javult a gyermeket nevelő hölgyek foglalkoztatottsága is.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: a kormány azon dolgozik, hogy a Magyarországon minél inkább megvalósuljon a munka-család egyensúly, ezt segíti többek közt a munkahelyvédelmi akcióterv, a gyed-extra, a nagyszülői gyed, vagy a bölcsődefejlesztési program. Utóbbival kapcsolatban közölte, ma másfélszer annyi férőhely van a bölcsődékben, mint volt 2010-ben, 2022-re pedig a jelenlegi 51 ezerről 70 ezerre növelik a férőhelyek számát.

Ezzel elérhető, hogy minden három év alatti kisgyermek járhasson bölcsődébe, a munkahelyi, családi bölcsődékbe járó gyerekek szüleit pedig havi 40 ezer forinttal támogatják. Schanda Tamás arról is szólt, hogy a kormány kiemelten támogatja a saját vállalkozást indító hölgyeket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.