Aggályos és megtévesztő a Momentum adatgyűjtése

Tagtoborzásra, önkéntesek gyűjtésére és kampányüzenetek terjesztésére használná a Momentum a májusi érettségi eltörlését szorgalmazó aláírásgyűjtésük támogatóitól származó személyes adatokat. Azonban a párt adatkezelési tájékoztatója megtévesztő, ráadásul az adatvédelmi biztos figyelmeztetése után közel egy hónappal sem pótolták a hiányosságokat.

2020. 04. 26. 20:58
null
Momentum Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem felel meg a követelményeknek a Momentum adatkezelési tájékoztatója, amelyet az új tagok és önkéntesek toborzását is szolgáló adatgyűjtéséhez kapcsolva tett közzé a liberális párt. Az aláírásgyűjtést hivatalosan a május 4-én kezdődő érettségik eltörlésére hirdette meg a Momentum – ezzel egyben a DK-ra próbáltak rálicitálni, mivel a Gyurcsány-párt csak a vizsgák halasztását szorgalmazta –, ám az adatkezelési tájékoztatóból kiderül, hogy a személyes adatokat pártcélok mentén használnák fel. Így az önkéntesi- és tagfelvételi eljárás lebonyolítása mellett az aktivistatoborzáshoz szükséges adatbázisuk építésére és a hírleveleik kiküldésére. Ezenkívül a soron következő országos választások momentumos kampányával kapcsolatban is számíthatnak telefonos üzenetküldésre az aláírók, akiknek a nevük mellett meg kellett adniuk a pontos címüket, az e-mail címüket, a mobilszámukat, és az aláírásukkal elfogadták az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Az olimpia megrendezését még csak papíron fúrta meg Fekete-Győr András
Fotó: Teknős Miklós

A Momentum részéről aggályos az adatkezelés legitim volta is, hiszen az a nyilvántartási szám, amire hivatkoznak, az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében már 2018. május 25. óta nem létezik. Ráadásul erre a hiányosságra már közel egy hónapja felhívta a Momentum figyelmét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Akkor a Momentum – aki úgy rendezett gyűjtést az egészségügyi dolgozók számára, hogy közben a saját bankszámlájára várta az adományokat – szintén a már nem létező nyilvántartási számra hivatkozott, amit Péterfalvi Attila megtévesztőnek nevezett, és reményét fejezte ki, hogy a párt módosítja az adatkezelését. Az adatvédelmi biztos akkor azt is aggályosnak és megtévesztőnek nevezte, hogy az egészségügyi dolgozók számára adakozókat eleve Momentum szimpatizánsokként regisztrálták. A jelenlegi petíciójában a Momentum az infotörvényre is hivatkozik, ám az csak a bűnügyi adatkezelésre vonatkozik.

Mint korábban megírtuk, a Gyurcsány-párt említett aláírásgyűjtését támogató Facebook-felhasználóknak egy „DK-s” applikációval kell a nevüket, fényképüket és e-mail-címüket megosztaniuk ahhoz, hogy szignózhassák a petíciót. Ezek az adatok az aláírásgyűjtés adatvédelmi tájékoztatója szerint Magyarországon kívül az Egyesült Államokba és Észtországba juthatnak el, ez utóbbi helyen pedig a Szigetvári Viktor – Bajnai Gordon korábbi kabinetfőnöke – nevével fémjelzett Datadat OÜ fogadja azokat. Az Észtországba kiküldött adatok kapcsán hiába reklamálna a petíciót aláíró választó, ugyanis elérhetőség nincs megadva Szigetváriék észt vállalkozásához az adatvédelmi tájékoztatóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.