Közel 150 millió maszk beszerzésére van szerződésünk

Karácsony Gergely vegye fel végre a cselekvés gúnyáját, ne bújjon Facebook posztok mögé, ne másra mutogasson, hanem cselekedjen – jelentette ki Dömötör Csaba az Országgyűlésben, ahol az ellenzék továbbra is a kormányt támadta a koronavírus-járvány miatt.

Bákonyi Ádám-Csekő Imre
2020. 04. 14. 11:48
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Cake Olivio (Párbeszéd) napirend előtt arról beszélt, hogy a „fideszes média a húsvét szellemében” Karácsony Gergelyt és az ellenzéket támadta, miközben az egészségügyi miniszter nem jelenik meg a parlamentben, viszont kórház igazgatókat rúg ki. A vírus elleni küzdelmet az ellenzék elleni hadjáratra fordítja kormány, és olyan törvényjavaslatokat terjeszt elő, aminek semmi közük nincs a védekezéshez – hangoztatta. Továbbra is azt követelte, hogy a kormány adjon pénzt az embereknek.

Dömötör Csaba válaszában közölte, hogy Karácsony Gergely és a fővárosi Pesti úti idősek otthona azért került a figyelem középpontjába, mert „nagy kérdőjelek merültek fel” azzal kapcsolatban, hogy a főváros megtett-e mindent az ott lakók védelme érdekében, ahol jelenleg is zajlanak a vizsgálatok. – Karácsony Gergely vegye fel végre a cselekvés gúnyáját, ne bújjon Facebook posztok mögé, ne másra mutogasson, hanem cselekedjen – jelentette ki Dömötör Csaba. Hangsúlyozta:

mindannyiunk érdeke, hogy Budapesten ne szabaduljon el a járvány, ehhez a kormány minden segítséget megad.

Sikeres a gazdaságpolitika

Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt, hogy a koronavírus járvány összefügg a tőkevezérlet globalizációval, amely kihasználja természetet és a munkavállalókat. Szerinte az Orbán-kormány is kiszolgáltatta az országot és a munkavállalókat a multinacionális tőkének és nem gondolkodik olyan alternatív gazdaságpolitikán, ami jobban ellenáll a válságoknak.

Szijjártó Péter válaszában hangsúlyozta, hogy egy ország versenyképességét és környezetvédelmi szempontjait egyensúlyban kell tartani, egyik sem emelkedhet a másik felé.

- Nem tudom elhibázottnak látni azt a gazdaságpolitikát, ami tíz év alatt egymillió új munkahelyet, hetven százalékos nettó béremelkedést eredményezett, és úgy nő a gazdaság, hogy az államadósság csökkent

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint mindez a magyar emberek teljesítményének köszönhető.

Dömötör Csaba: Gyurcsány pártja csak ne oligarcházzon

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint a Fidesz hazudik, és a jelenlegi helyzetben is az oligarchák zsebét tömi. A politikus a gazdasági mentőcsomagot oligarcha-mentőnek nevezte. Szerinte a kormány által bejelentett intézkedések Európa legkisebb csomagját jelentik, amelyek csak néhány csokosnak segítenek. Arató Gergely az egyházak és a határon túli magyarok támogatását is kifogásolta, és az Európai Unióval való együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

A kormány nevében Dömötör Csaba válaszában arról beszélt, hogy a DK pártelnöke több százmillió forintnyi osztalékot vesz ki évente a cégből, így nem kellene oligarcháznia pártjának a parlamentben. Dömötör Csaba emlékeztetett rá, a kormány annyi munkahelyet hozna létre amennyit a járvány tönkretesz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

nem szeretnének hiteleket felvenni a válságkezeléshez, és a szomszédos államok egy részével ellentétben nem kacsingatnak az IMF felé.

A Fidesz politikusa kijelentette: az Unió nem ad valódi segítséget, hanem már korábban lekötött összegeket lehetne csak átcsoportosítani. Felszólította a DK-t, mondják meg honnan vonják el ezeket a forrásokat, és ne a levegőbe beszéljenek. Dömötör Csaba szerint

a DK által szorgalmazott segélyezési politika korábban tíz százalék fölötti munkanélküliséghez vezetett, a kormány mostani intézkedései viszont arra ösztönzik a cégeket, hogy tartsák meg a munkahelyeket.

A Fidesz képviselője emlékeztetett a baloldali kormányok korábbi gyászos válságkezelésére, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány mostani akciótervét a baloldali kormányok korábbi tragikus válságkezelésével kell összehasonlítani.

Több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződés

Mi a fenét művel a kormány az egészségügyben? – kérdezte Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint a védekezés közepén a kormány kórházi vezetőket rúg ki, a kórházakból pedig szó szerint az utcára rakják a betegeket, olyan fotókat kapott, amiken beteg emberek állnak sorban egy kórház előtt. Hangoztatta: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István szállodáit kellene megnyitni azoknak, akiket kitesznek a kórházakból. Szerinte az Orbán-tervvel a munkaadók, a szakszervezetek, sőt még Parragh László is elégedetlen, a kormány csak Fideszes elitnek és a multiknak kedvez.

Szijjártó Péter emlékeztetett a kormány egészségügyi intézkedéseire, miszerint Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg; 3 millió 305 ezer tesztre van szerződés, amelyből 352 ezer megérkezett, a 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át. A miniszter a gazdaságvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: azokról több körben is egyeztettek az érintettekkel, a kormány kiemelten támogatja a hazai kis és középvállalkozásokat, amit aligha lehet a multik védelmének nevezni.

Orbán Balázs: Az ellenzéknek nem fontosak a bajba jutottak

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt a parlamentben, hogy sokan várták a kormány mentőövet dob majd a bajbajutottaknak, de a bejelentett gazdaságvédelmi akciótervből nem derül ki, mi lesz azokkal, akik bajba kerültek. Jakab Péter szerint a kormány ahelyett, hogy beavatkozna a munkahelyek megszűnésébe, saját magával foglalkozik. A többi európai kabinettel szemben a kormány a saját hatalmát mentené a munkahelyek helyett – vélekedett a Jobbik politikusa, és azt kérdezte, mire kellett a kormánynak a korlátlan hatalom, ha nem kezeli a válságot, és csak a szűk holdudvarát segíti.

Orbán Balázs államtitkár válaszában hosszan sorolta a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit, kitért a járulékok elengedésére, a munkavállalási szabályok rugalmassá tételére, a végrehajtások felfüggesztésére, valamint a GYES és GYED jogosultságok meghosszabbítására is. Orbán Balázs kijelentette, hogy a GDP húsz százalékát érinti a 9000 milliárdos gazdaságvédelmi csomag, amelynek segítségével annyi munkahelyet hozna létre a kormány, amennyit a vírus elpusztít. Orbán Balázs szerint,

ha Jakab Péter ezekről az intézkedésekről azt gondolja, hogy csak egy szűk réteg érdekeit szolgálják, akkor nem veszi észre, hogy a legkiszolgáltatottabbakat segíti a kormány.

Az államtitkár szerint az ellenzéknek is támogatnia kellett volna a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, ezért az ő számukra ezek a társadalmi csoportok – úgy tűnik – nem fontosak.

Rétvári Bence (KDNP) szerint a járvány megváltoztatta az embereket, türelmet, önmérsékletet tanulunk, felértékelődnek a valódi emberi kapcsolatok és bebizonyosodott, hogy a nyílt társadalmak sebezhetőbbek azoknál, ahol nemzeti megoldásokban gondolkodnak.

Az ellenzék eközben külföldön terjeszt hazugságokat a magyar parlamentről, miközben más országokban sokkal keményebb, szokatlanabb rendkívüli szabályozások vannak a járvány miatt, ám az ottani ellenzék nem szalad külföldre hazugságokat terjeszteni

– mutatott rá.

Szijjártó Péter válaszában köszönet mondott mindenkinek, akik betartották a korlátozásokat ezzel segítették a járvány elleni küzdelmet. Szerinte amikor ezen túl leszünk, akkor globális szinten is le kell vonni a konzekvenciákat. Kiemelte: a jelek szerint azok jártak jobban, akik kiegyensúlyozott külpolitikát folytattak, hiszen most mindenki Kínánál áll sorban, így akik eddig bírálták a keleti nyitást, most láthatják, hogy ennek a politikának volt értelme.

Böröcz László, a Fidesz politikusa arról beszélt a parlamentben, hogy a kormány gazdaságvédelmi akcióterve kivívta az emberek támogatását, hiszen egy felmérés szerint 74 százalékuk egyetért a kabinet politikájával. A Fidesz képviselője emlékeztetett rá, hogy a baloldali kormányok alatt csökkentek a bérek, elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat, megnyirbálták a családtámogatásokat, ami ahhoz vezetett, hogy sok tízezren elhagyták hazánkat. A szocialista kormányok szociális segélyeket adtak, amivel konzerválták a szegénységet – vélekedett Böröcz László, aki szerint

az emberek már tapasztalták, hogy az Orbán-kormány úrrá tud lenni a válsághelyzeteken, ezért nem véletlenül bíznak most is benne.

Szijjártó Péter: A spekulánsoknak csalódniuk kell majd

A külügyminiszter arról beszélt, 2010-ben hét százalék körül volt a költségvetési hiány, 85 százalék fölött az államadósság, 12 százaléknál nagyobb volt a munkanélküliség és az IMF-től kellett segítséget kérni. A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy a szocialista kormányok Görögországnál előbb folyamodtak a valutaalap segítségéért, de a Fidesz amikor kormányra került, új, bátor gazdaságpolitikát alkalmazott. Az adósságcsökkentés és a munkahelyteremtés politikáját.

Szijjártó Péter szerint kiderült, hogy lehet egymillió új munkahelyet teremteni ezzel a politikával, és a tárcavezető szerint most is sikeres lesz a kormány gazdasági válságkezelése, és annyi munkahelyet teremtenek, ahányat tönkretett a járvány. Szijjártó Péter kiemelte,

a legnagyobb bűn, amit el lehet követni egy ország eladósítása, mert ez a spekulánsoknak való kiszolgáltatottsághoz vezet. A kormány ezt eddig is elkerülte, és a jövőben sem fogja megengedni, hogy külföldről irányítsák a magyar gazdaságot.

– A spekulánsoknak csalódniuk kell majd – húzta alá a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.