Járvány idején is él a kettős mérce

– Az ideológiai vitákat ne keverjük össze a járványhelyzettel! – így rea­gált a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs arra, hogy az Európai Parlament tegnap elfogadott határozatában bírálta a magyar rendkívüli intézkedéseket. A fideszes EP-képviselő szerint pedig épp az EP nem képes másfél hónapja megteremteni a demokratikus működés feltételeit.

2020. 04. 18. 6:50
HIDVÉGHI Balázs
Hidvéghi Balázs: Abszurd, ami Brüsszelben zajlik Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós parlament az újabb források felszabadítása mellett e heti ülésén döntött egy járványhelyzeti állásfoglalásról, amelyben az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek bélyegezte a magyar és lengyel rendkívüli intézkedéseket. A szavazást megelőzően megannyi álhír terjedt a hazai jogrendről, a Fidesz-KDNP delegációja emiatt a határozatot nem is szavazta meg, tartózkodott a voksoláson.

– A tartózkodásunk csupán annak a parlamenti határozatnak szólt, amelyben Magyarországot hazugságokkal támadják – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs az ülés margóján, kifejtve: a távmunkában lévő parlamentben két csomag került terítékre, az egyikben a képviselők olyan jogalkotási kérdésekről szavaztak, amelyek azt célozzák, hogy az uniós forrásokat minél rugalmasabban és gyorsabban lehessen felhasználni a vírus elleni küzdelemre.

– Szerintünk ezek megkésett és tökéletlen döntések, de legalább valahogy megszülettek. Kivétel nélkül valamennyit támogattuk. A másik ügyben, a parlament saját határozati javaslatának szavazásakor pedig tartózkodtunk, mert az EP ebben a rossz hagyományt folytatta, és a bevándorláspárti balliberális oldal még a kiélezett járványügyi veszélyhelyzetben sem volt képes felülemelkedni az ideológiai vitákon – hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője, hozzátéve: ahelyett, hogy kizárólag a koronavírus elleni küzdelemről szóló határozatot fogadták volna el Brüsszelben, a dokumentumba beleírtak többek közt Magyarországot hamis módon támadó mondatokat.

Hidvéghi Balázs: Abszurd, ami Brüsszelben zajlik
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– A tartózkodásunk azt mutatja, visszautasítjuk, hogy Magyarországot hazugságokkal támadják, de a koronavírus elleni fellépést támogatjuk. Az ideológiai vitákat viszont ne keverjük össze a járványhelyzettel! – szögezte le Hidvéghi Balázs, azt is árulkodónak nevezve, hogy a határozat összpárti jelleggel indult, ehhez képest végül az Európai Néppárton kívül csak a parlament baloldali, liberális és zöldfrakciója támogatta azt.

Az elmúlt napokban például olyan hazugságok is terjedtek uniós berkekben, hogy a magyar országgyűlést felfüggesztették, az EP-képviselő szerint ehhez képest az uniós parlament az, amely nem képes másfél hónapja megoldást találni a távmunkára. – Teljes abszurdum, ami történik! Felháborító! A képviselők java nem Brüsszelben, hanem a saját hazájában él, így személyesen nem tudunk részt venni az üléseken. Ettől függetlenül tartanak üléseket Brüsszelben, de ezeket csak online nézhetjük, nem szólhatunk hozzá a vitákhoz, nem mondhatunk véleményt. Másfél hónap alatt még ennek a lehetőségét sem sikerült megteremteni. Elképesztő ez a kettős mérce! És tényleg ez a parlament oktatja ki Magyarországot arról, hogy miként működik a demokrácia?! – vélekedett Hidvéghi Balázs.

Varga Judit közben a távirati irodának véleményezte az EP-határozatot, mint mondta, alaptalanok a rendkívüli jogrenddel összefüggésben az alapvető jogok biztosítását megkérdőjelező vádak. – Az Országgyűlés bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, így tehát az EP valótlanul állítja azt, hogy Magyarországon határozatlan időre hirdették ki a veszélyhelyzetet – érvelt az igazságügyi miniszter.

A többség szerint nem vitáznia kellene

A Századvég Alapítvány tegnap nyilvánosságra került közvélemény-kutatásában arra a következtetésre jutott, hogy a magyarok 70 százaléka a politikai viták félretételét várja az EU-tól a járvány közepette. A jobboldali válaszadók 85, a baloldali szavazók pedig 47 százaléka érvelt úgy, hogy az unió­nak most a segítségnyújtásra kellene fókuszálnia.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.