Jelentősen csökkent a levegőszennyezés

Jelentősen csökkent a levegőszennyezés a nagyvárosainkban a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések miatt – derül ki a mérőállomások legfrissebb adataiból. Különösen a nitrogén-dioxidszennyezés lett kevesebb, amelyeket főként a gépjármű-forgalomból származik. A zöldek ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy a járvány lecsengése után visszaállhatnak a korábbi értékek.  

2020. 04. 16. 12:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos mérőállomások adatai alapján szignifikánsan csökkent Budapest és több más hazai város, mint Miskolc és Pécs légszennyezettsége az elmúlt hetekben. A Greenpeace által nyilvánosságra hozott információk szerint a levegő közlekedésből származó nitrogén-dioxid-szennyezettség az elmúlt harminc napban az azt megelőző hónaphoz viszonyítva és a tavalyi év azonos időszakával összevetve is alacsonyabb volt. Budapesten a nitrogén-dioxid-szennyezettség a tavaly mért 33,79 mikrogramm/köbméterről 27,96 mikrogramm/köbméterre csökkent, de jelentős volt a javulás más nagyvárosokban is. Miskolcon például 20,79-ről 17,55 mikrogramm/köbméterre, Pécsett pedig 30,39-ről 18,73 mikorogramm/köbméterre mérséklődött a levegőben lévő nitrogén-doixid szennyezettség szintje.

A szakértők szerint a jobb levegő egyértelműen az utóbbi időszakban tapasztalt gépjárműforgalom csökkenéséhez köthető. Erre utal az is, hogy korábban Kínában, Olaszországban és más európai városokban is hasonló tapasztalatokról számoltak be. A zöldek megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy a városok levegőjét szennyező kibocsátások csökkenő tendenciát mutatnak a koronavírus leküzdésére hozott intézkedések bevezetése nyomán, ennek azonban nem valószínű, hogy önmagában is hosszú távú hatása lesz.

Figyelmeztetnek arra, hogyha a járvány lecsengése után visszatérünk a korábbi életmódunkhoz, visszaállhat a korábbi szennyezettség.

A rossz levegőben élők immunrendszere, légzőszervei pedig jobban ki vannak téve a vírusoknak is – közölte lapunkkal Simon Gergely, a Greenpeace vegyész szakértője. A környezetvédő szerint ahhoz, hogy valódi, hosszú távon is érvényesülő megoldást találjunk a problémára, társadalmunk működésében rendszerszintű átalakulásra van szükség. Ahhoz, hogy érdemben javuljon a levegőminőség, sok tennivalónk van az életünk, a gazdaság, a közlekedés és a városok átalakítása terén. Emiatt továbbra is fontos, hogy a szennyező járművek kiszoruljanak városainkból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.