Hallgatók tehermentesíthetik nyáron a pedagógusokat

Együttműködik a Klebelsberg Központ a tanár- és tanítóképző intézményekkel, hogy a pedagógushallgatókat is be tudják vonni a diákok nyári táboroztatásába. Hajnal Gabriella, a központ elnöke a nyári szünetről a Magyar Nemzetnek azt mondta: megkérték az intézményvezetőket, hogy a szünidő idején adódó feladatok elvégzésére megbeszélés alapján osszák be a kollégákat, de ne legyen kényszer a nyári munkavégzés.

Csókás Adrienn
2020. 06. 17. 6:16
null
Minden tanintézménynek június 26-ig meg kell szerveznie a diákok felügyeletét Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Idén kicsit másképp zárjuk a tanévet, hiszen nincsenek szóbeli érettségi vizsgák, kevés diák van az iskolákban, így akár június 20-tól a legtöbb intézményben szabadságra mehetnek a kollégák – mondta el a Magyar Nemzetnek Hajnal Gabriella. A Klebelsberg Központ (KK) elnöke szerint amelyik iskolában sikerül a hónap vége előtt befejezni a feladatokat, nem kell mindenáron berendelni a pedagógusokat az utolsó napokra is.

– A nevelési-oktatási intézményekben a pedagógusok szabadságát elsősorban a tanítási szünetekben adja ki a munkáltató. Van azonban olyan kolléga, akinek nincs már annyi szabadsága, amennyi a vakáció teljes idejét kitölti, főleg ha a szorgalmi időszakban is vett ki néhány napot. Ők valóban kaphatnak feladatot július-augusztus folyamán is, de arra kértem az intézményvezetőket, hogy a nyári munkavégzés ne legyen kényszer. Hangsúlyozom, hogy a szabadságok kiadása ezzel együtt természetesen az intézményvezetők hatáskörébe tartozik – fogalmazott a KK elnöke.

Mint mondta, a tanév június 15-én hivatalosan véget ért, hátravannak még az évzáró értekezletek, az adminisztráció, illetve június 2. és június 26. között minden általános és középfokú iskolának meg kell szerveznie a tanulók felügyeletét. Ebben az időszakban napközi, szakkör, sportfoglalkozás, egyéni vagy csoportos felzárkóztatófoglalkozás, fejlesztőfoglalkozás, illetve egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő foglalkozás is tartható.

Minden tanintézménynek június 26-ig meg kell szerveznie a diákok felügyeletét
Fotó: Éberling András

Idén az iskolák adják a napközis Erzsébet-táborok helyszínét is, Hajnal Gabriella arra számít, hogy ezeken a programokon idén a szokásosnál több tanuló vesz majd részt, hiszen a járvány miatt idén a szülőknek is kevesebb szabadságuk maradt az év hátralevő részére.

– Kértük az iskolákat, hogy egyeztessenek az önkormányzatokkal a napközis táborok szervezéséről, és a kollégákat megbeszélés szerint osszák be. A nyári szünetben az önkormányzatok által szervezett napközis táborokban a táboroztató pedagógusok szabadságuk alatt végezték ezt a munkát, és napi bruttó 5-12 ezer forintot kaptak érte; településenként változott az összeg. Emellett míg az Erzsébet-táborban tíz tanulóval kell egy pedagógusnak foglalkoznia, addig a települések által szervezett gyermekfelügyeletben akár húsznál is több gyerek jutott egy tanárra. Az Erzsébet-táborban nincsenek szabadságon az érintett nevelők, tehát ezeket a napokat később kivehetik, és nettó 25 ezer forintos étkezési utalványt kapnak. Én egyébként azt gondolom, hogy a pedagógusoknak jóval nagyobb a felelősségtudatuk annál, mint hogy kényszernek érezzék a táboroztatást, sokan szívesen foglalkoznak gyerekekkel a nyári időszakban is. Pedagógusként magam is harminc éven keresztül szerveztem nyári táborokat és vettem részt azokon – hangsúlyozta Hajnal Gabriella.

Kitért arra is, hogy a Klebelsberg Központ az érintett államtitkárságon keresztül felvette a kapcsolatot a tanítóképző, tanárképző egyetemi karokkal annak érdekében, hogy tehermentesíthessék a pedagógusokat a nyári vakáció idején. – A megállapodás részeként a pedagógusképzésben tanuló hallgatókat is szeretnénk bevonni a nyári munkába. Ha bekapcsolódnak pél­dául a táboroztatásba vagy a gyermekfelügyeletbe, akkor szakmai gyakorlatként be tudják számítani ezt az időt. Amellett, hogy a tanulmányaikhoz jól jön ez a nyári munka, természetesen a hallgatók is megkapják a munkájukért az étkezési utalványt, akárcsak a már pályán lévő társaik – magyarázta az elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.