Mázsás titkokat vitt magával a sírba Drobilich Gábor

Titkos felvétel szerint Drobilich Gábor beszélt Portik Tamással a '90-es évek politikai jellegű robbantásairól is.

2020. 06. 20. 14:24
null
Az olajos vállalkozó volt már a bíróság előtt Forrás: PestiSrácok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden 66 éves korábban váratlanul elhunyt Drobilich Gábor soha nem szegte meg a hallgatás törvényét. A nyomozók szerint nagyon nagy titkok tudója lehetett, ám azokat megőrizte – immár végleg. A férfi egyik tagja volt a „négy páncélosként” ismert kasszafúró kvartettnek, akik kriminalisták szerint az 1970-es évek közepén megalapozták a magyar szervezett bűnözést. Drobilich első bűntényesként tíz évet kapott a kasszafúrásokért. Börtönbeli ismeretsége széles körű volt, mások mellett Radnai Lászlóval, a kecskeméti maffiaper későbbi elítéltjével, az olajos milliárdok előteremtése során aztán fő üzleti ellenfelével is a rácsok mögött ismerkedett meg.

Radnai a PestSrácok.hu-nak adott interjújában így reagált Drobilich halálhírére:

„Őszintén sajnálom, negyven évig barátok voltunk. Nem olyan rég lementem hozzá Siófokra és találkoztam vele. Tisztáztuk, hogy ki, mit, miért. A kettőnk viszonyát érintően annyit mondott a beszélgetés végén: Lacika, hibáztam. Ez kettőnkre tartozott. Megrázott a halála, sok szép emlék köt össze bennünket.”

 

Drobilich a börtönben ismerkedett meg a fiatal telefonfülke-fosztogatóval, Portik Tamással, akit aztán bevitt a '90-es években dívó olajozás fő zászlóshajójába, az Energol Rt. igazgatói közé. Drobilich és a harmadik igazgató, Ferencsik Attila – mások mellett – vádlottjai lettek az évekig húzódó Energol-pernek, Portik azonban 1996-tól illegalitásba vonult, és addig elő sem jött, amíg társait jogerősen fel nem mentették a nevetségessé vált perben.

Időközben Portik Tamást elfogták, majd egy sor, a '90-es évek leszámolási hullámában elkövetett gyilkosság, illetve gyilkossági kísérlet felbujtójaként perbe is fogták, majd elítélték nem utolsósorban Radnai László ex-maffiafőnök vallomásai alapján.

Az összes Portik ellen zajlott büntetőeljárásba bevonták Drobilich Gábort is tanúként, ám soha nem vallott Portik ellen.

A Fenyő-gyilkosság miatt ősszel folytatódik Gyárfás Tamás és Portik Tamás egyesített büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A vád lényege szerint Gyárfás felbujtotta a vele egyébként üzleti kapcsolatban is álló Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenségét, Fenyő Jánost, amit Portik a szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháccsal el is végeztetett. (Rohác egyebek mellett ezért is kapott jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetést.) Ahhoz, hogy Gyárfás és Portik végül 22 évvel a gyilkosság után a vádlottak padjára került, hozzájárult, hogy Portik megrögzötten – és titokban – felvette az összes beszélgetését, bárkivel is folytatta azokat. Így a mentorának tartott Drobilich Gáborral folytatott beszélgetéseket is rögzítette, és egy 2005-ben felvett dialógus alapján gyanúsították meg Drobilichet hamis tanúzással a Fenyő-ügy kapcsán. Ez a nyomozás a férfi halálával megszűnt.

Maga a hivatkozott beszélgetés leirata azonban nem csak a Fenyő-ügy miatt volt érdekes a nyomozók számára. Portik és Drobilich ugyanis a '90-es évek politikai jellegű robbantásairól is szót váltottak. Emlékezetes, hogy az 1998-as országgyűlési választások előtt és után ismeretlen személyek, hivatalosan ismeretlen okból különböző robbantásos merényleteket hajtottak végre Magyarországon.

E sorok írója 2018-ban így írt a vélhető okokról:

„Boross Zsigmond Attila rendőr alezredes, a gyűlölet-bűncselekmények szakértője fejtette ki egyik tanulmányában, hogy »valószínűleg külföldi megrendelői és elkövetői kör áll az 1998-ban elkövetett robbantássorozat mögött. A választási évben történt eseménysor egyes szakértők szerint a Magyarország euroatlanti integrációját volt hivatott nehezíteni, a Fidesz és az FKGP egyes vezető politikusai, valamint a pártok székházai ellen intézett támadásokkal pedig az Aranykéz utcai maffialeszámolás is kapcsolatba hozható. A szakértők egyike Vidus Tibor, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatója volt.«

 

A politikai merényletek 1998. március 16-án kezdődtek, amikor robbanás történt Torgyán József, az FKGP elnökének rózsadombi lakásánál, ahol gépkocsik rongálódtak meg. Az év május 1-jén Szájer József akkori Fidesz-alelnök Futórózsa utcai lakásának ajtaja előtt robbant pokolgép, június 15-én pedig a Fidesz Lendvay utcai székházánál lerobbantották Áder János kampányfőnök irodájának az erkélyét.

A merénylő az utcán lévő telefonfülkéből felhívta a székházat, és megkérdezte, bent van-e Áder úr, majd a nemleges válaszra robbantott. Mindegyik merényletnél csehszlovák gyártmányú, Danubit nevű, plasztik ipari robbanóanyagot használtak, csakúgy, mint az Aranykéz utcában 1998. július 2-án.

A fentiek tükrében legalábbis meglepő, hogy Portik és Drobilich beszélgetése során az utóbbi szóba hozza a robbantásokat, mint amelyeket az egyik volt energolos vezető szervezhetett:

 

„Drobilich: … a ... elmesélte nekem kint az egész történetünket, ami fel sem merült, hogy a ... tudja. De ezt már mondtam neked, tehát nem először hallod. Ugye? Ezt, azt, amazt, mindent, kérlek szépen. És mondtam neki, hogy te hogy-, honnan szeded ezeket a hülyeségeket? Azt mondja, Gabi, hát hogyhogy honnan? Hát, amikor bent voltál (a börtönben – a szerző), azt mondja, a izével megbeszéltem, megvá- a rendszer, mi szerveztük közösen a-

Portik: (közbevág, nem érthető)

Drobilich: székház (?) és ilyeneket mondott. Hát mondom, te hülye vagy, mondom, hát én nem- én nem tudok, mondom, én most hallom ezt tőled először, mondom.

Portik: Ő szervezte a székház robbantást(?)

Drobilich: Becsület szavamra. Igen.

Portik: Ne hülyéskedjél!

Drobilich: Én mondom...”

 

Amikor a fenti leirat alapján Drobilich Gábort tanúként hallgatták ki a Fenyő-ügyben, a nyomozóknak tagadta, hogy a volt energolos társ beismerte volna, hogy ő szervezte a politikai robbantás-sorozatot.

Szűk családi körben temetik Drobilich Gábort

Szűk családi körben, zárt temetésen fognak búcsút venni hozzátartozói Drobilich Gábortól, mert el szeretnék kerülni, hogy a temetésen a hazai szervezett bűnözés színe-java felvonuljon – írta az Index.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.