Rétvári: A tanárok telefonon riaszthatják az iskolaőröket

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára további részleteket árult el a felállítandó iskolaőrségről. Mint mondta, az iskolaőrök a rendőrség állományába tartoznak majd, és a tanárok egy applikáción keresztül riaszthatják őket, ha valamilyen erőszakos cselekményt tapasztalnak.

2020. 06. 24. 9:05
RTVRI Bence
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az utóbbi időszakban több olyan videó is napvilágra került, amelyeken az látható, hogy a tanárt megverik vagy hozzávágnak valamit – nyilatkozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán az iskolaőrség felállításának témájával kapcsolatban. A politikus szerint bizonyos esetekben olyan körülmények teremtődtek az iskolákban, amelyek között nem lehet tanítani. – Úgy lehet tanítani egy iskolában, ha a diákok szót fogadnak a tanárnak – hangsúlyozta Rétvári. Hozzátette, ezért volt fontos, hogy határozottan fellépjenek az iskolai erőszak ellen, akár törvényi eszközökkel is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államtitkár elmondta: az iskolaőröket a rendőrség képzi ki, és a rendőrség állományában dolgoznak majd. Kitért arra is, hogy egyelőre ötszáz iskolában lesz őr, akit riasztani lehet a tanárok telefonján levő alkalmazás segítségével, amennyiben valamilyen erőszakos cselekmény történne. Rétvári Bence úgy tájékoztatott, hogy az iskolaőr akár testi kényszert is alkalmazhat, de ha rátámadnak, akkor a jogos védelem keretein belül akár gumibotot vagy gázspray-t is használhat, ám lőfegyver nem lehet az őröknél.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány az iskolaőrök mellett több olyan megelőző intézkedést is tett, amellyel az iskolai erőszak ellen próbált fellépni: megemelte az iskolapszichológusok számát és szigorította a tanárok elleni erőszak büntetési tételét, ám a probléma továbbra is megmaradt.

Az iskolaőrséggel kapcsolatban korábban nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, aki szerint speciális rendészeti, valamint pedagógiai-pszichológiai felkészítést is kapnak a leendő iskolaőrök, akiknek munkába állás előtt vizsgán is bizonyítaniuk kell az alkalmasságukat. Kiemelte: az iskolaőrség felállítása fajsúlyos, de szükséges lépés, ami ugyanakkor nem önmagában áll, hanem a pedagógusok védelme érdekében, és az iskolai agresszió elleni komplex intézkedéscsomag része, az érintett iskolák pedig örülnek a fokozott védelemnek.

Az iskolaőrség felállítását például olyan események indokolták, mint az a június közepén történt hajdúhadházi eset, amikor egy diák székkel támadt a tanárára. A magatartási problémái miatt magántanulói státusban levő fiú az írásbeli vizsga ideje alatt elővette a telefonját, azt folyamatosan nyomkodta és a vizsgát felügyelő pedagógus többszöri kérésére sem tette el. Amikor a tanár el akarta venni a vizsgán egyébként a tiltás ellenére használt mobilt, a diák kétszer megrúgta a jobb felkarján, majd a teste jobb oldalán. Ezután támadt rá székkel a pedagógusra, aki kimenekült az osztályteremből. A támadást végignézte a diák szintén a teremben tartózkodó édesanyja is, aki nem avatkozott közbe; a tanulót végül egy másik tanárnő csillapította le. A hajdúhadházi rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított a fiatalkorú férfi ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.