Borzalmak háza családi otthon helyett Kerepesen

Két év kellett ahhoz, hogy a nevelőszülőknek mesélni kezdjen a szülőktől elszenvedett szexuális bántalmazásokról a kerepesi nyomortanyáról kiemelt öt testvér. A pszichológusok szerint teljesen egyértelmű, hogy a gyerekek valóban átélték azt, amiről játék közben beszéltek.

Végh Attila
2020. 07. 14. 10:18
null
Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve nem laknak már a családjuknál azok a gyerekek, akikről most derült ki, hogy bántalmazták, megerőszakolták őket szüleik. A nyomozók július 13-án kerepesi házukban fogták el az 57 éves nagymamát, L. Józsefnét.

A vér szerinti szülők, a 27 éves M. Marianna és a 30 éves apa, L. Zoltán önként adták fel magukat a rendőrségen, amikor megtudták, hogy keresik őket.

Az illetékes gyámhivatal munkatársai 2018-ban döntöttek úgy, hogy a kerepesi család öt gyermekét a kicsik fejlődése érdekében kiemelik lakókörnyezetükből. Az akkor hat-, négy-, három- és kétéves, illetve egy hónapos csöppségek ellátatlansága miatt hozták meg ezt a határozatot. Az apróságok rendszeresen mosdatlanul, ­hiányos öltözetben voltak, sem enni, sem inni nem kaptak. Az is megtörtént, hogy a nagyobb gyermekeknek az egy hónapos legkisebbel koldul­niuk kellett az utcán, betegnek mondva magukat pénzért és élelemért kellett könyörögniük.

A gyermekek nevelőszülőkhöz kerültek. Az öt testvér együtt maradhatott, és végre megtapasztalhatták, milyen is az, amikor mindannyian szerető közegben, tisztaságban és tisztességben élnek, amikor gondoskodnak róluk. Majdnem két év kellett ahhoz, mire olyan bizalmi kapcsolatba kerültek a pótmamával, hogy a nagyobbak elkezdjenek arról beszélni, mi is történt velük korábban Kerepesen.

A nevelőszülők döbbenten hallgatták a három gyerek egybehangzó történetét, azonnal értesítették erről a gyermekvédelmi szolgálatot, a gyámhivatalt, akik 2019 októberében a rendőrségen feljelentést tettek. A kicsiket a rendőrség speciális, gyermekbántalmazási ügyek kivizsgáláshoz kialakított játszószobájában pszichológus- és pedagógus-szakértők vizsgálták meg. Szabóné Berki Bianka rendőr százados, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: a szakértők véleménye szerint a gyermekek életszerűen, meghökkentően pontos részletekkel mondták el rémisztő emlékeiket. Ezt át kellett élniük, nem találhatták ki, nem betanult szövegként erősítették meg mindannyian ugyanazt. A kicsik egy ágyban aludtak a szüleikkel, végig kellett nézniük, amikor azok közösültek. Később a szülők bevonták a szexuális játékba a gyerekeket is. Ha a kicsik ellenkeztek, bántalmazással, hajukat tépve vették rá őket, hogy vegyenek részt az aktusokban.

A rémségeket a nagymama is rengetegszer végignézte.

A rendőrök a szakértői vélemények alapján július elejére jutottak olyan bizonyítékokhoz, hogy a szülők ellen szexuá­lis erőszak, szexuális visszaélés, valamint kiskorú veszélyeztetése bűntettének gyanúja, a nagymama ellen szexuá­lis erőszak és szexuális visszaélés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítson. A gyanúsítottak tagadják a bűncselekmények elkövetését, panaszt nyújtottak be, azt állítva, betanították a gyerekeket, hogy ellenük valljanak.

A gyermekbántalmazási ügyben tartott meghallgatás szigorú protokoll szerint, több független szakértő jelenlété­ben zajlik, akik videón nézik, hallgatják, elemzik a gyermekek által előadott történeteket. Pontosan le lehet mérni, milyen az, amikor a gyerek olyan dolgokról beszél, amiről csak hallott vagy éppen tévében látott, és milyen az, amikor közvetlenül átélte a történéseket, el tudja mondani, mit tapasztalt az érzékszerveivel. A szakértők szerint az ilyen elbeszéléseket nem lehet betanulni, ha ez történne, a gyerek kiesne a szerepéből. A kerepesi családban bántalmazott gyermekek esetében egyértelmű volt, hogy személyesen átélték a velük megesett borzalmakat.

 

Különleges babaszoba

A gyermekbántalmazások speciális kihallgatószobájában legtöbbször egyszeri alkalommal kell beszélni a gyereknek egy erre kiképzett pszichológusnak, rendőrtisztnek a vele történtekről. Az eljárásról felvétel készül, a szomszédos monitoring szobában figyelik a szakemberek a gyerek viselkedését, a videóra vett felvételt később kockáról kockára, szavanként elemezhetik. A szoba berendezési tárgyai között érdekes babák vannak, egy egész családnyi rongyból készült figura, ők az „abúzusbabák”. Ha a gyerek levetkőzteti őket, megláthatja, hogy a szokásos babáktól eltérően férfi és női nemi szerveket viselnek a ruha alatt. A babák kor szerint is különböznek, van kisgyerek, kamasz, öreg. Ezek a különleges eszközök elősegíthetik azt, hogy a vizsgált áldozat felidézze a vele történteket, milyen korú, nemű ember, hogyan bántalmazta, azzal milyen kapcsolatban volt. A babákat négy évszaknyi ruházattal is ellátták, ami a jogsértés időbeli, helybeli beazonosításban segíthet. Vannak egyéni vonások nélküli sémababák is, ezekre a gyermek berajzolhatja bántalmazója arcvonásait, hajszínét is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.