Ismerjük meg az ellenfelet! Hogyan gondolkodik a betörő?

A nyaralótulajdonosok számítanak arra a veszélyre, hogy távollétükben idegenek járhatnak az ingatlanban, és magukkal visznek minden mozdíthatót. A biztosító online kutatása alapján a megkérdezettek 63 százaléka tart betöréstől és lopástól. A betörés rendkívül gyakori a nyaralókban: rendőrségi statisztika szerint több ezer alkalommal törnek be üdülőkbe, víkendházakba, és ezzel több száz millió forintos kárt okoznak a tulajdonosoknak.

Forrás: DUOL2020. 07. 18. 21:17
null
Kismaros, 2013. október 31. Kismaros új lakóépületei és hétvégi nyaralói a Börzsöny hegység lábánál, jobbra az 1987-ben alapított Ciszterci Nõvérek Boldogasszony Háza Monostorának Gyümölcsoltó Boldogasszonyról elnevezett apátsági temploma látható. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Nagy Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy hadvezérek sikerei múltak a történelem folyamán azon, hogy ismerték az ellenfelet. Célszerű tehát megismerni a betörők gondolkodását is! De hogyan viselkednek a betörők általában? Akkor jönnek, amikor senki nem látja őket. A betörők lakásokba és családi házakba általában napközben törnek be, amíg éjjelente az üzlethelyiségek, irodák és raktárak a veszélyeztetettebb helyszínek. A betöréseket nem csak felnőtt férfiak követhetik el, tehát legyenek óvatosak! Serdülők, sőt akár gyerekek is lehetnek az elkövetők – figyelmeztet írásában a Dunaújvárosi hírportál.

A betörők kerülik a lakosokkal való konfrontációt. Amikor hallják vagy látják, hogy valaki a bűncselekmény idején a közelükbe kerülhet, elmenekülnek. Mindig a legkisebb ellenállást választják, az erőszakos bűncselekményekért járó nagyobb büntetést nem szívesen vállalják. A nyitva hagyott teraszajtók vagy pinceablakok vonzzák a betörőket. Ha az ellenállás túl nagy, ha az ablakok és az ajtók zártak, rács is van rajtuk, új célpontot keresnek.

Egyszerű eszközöket használnak. A legtöbb betörést egyszerű szerszámokkal hajtják végre, amelyek akár a ruházat alatt is elrejthetők, és látványuk nem feltétlen utal bűncselekményre.

A tulajdonosok többféle módon is védekezhetnek, hogy csökkentsék a betörések valószínűségét és az azokból fakadó károk mértékét.

A bejutást meg kell akadályozni! Mindenekelőtt az ajtókat, ablakokat kell biztonsági ráccsal ellátni, a pinceablaktól a külső padlásajtóig. A létrát sem kell az udvaron hagyni, felkínálva ezzel a padlásajtó vagy az emeleti ablak betörésének lehetőségét. Az üdülők és a hétvégi házak ablakait a távozást megelőzően mindig csukják be! Legyenek figyelmesek, gondoljanak a pinceablakokra is! Az ajtókat – különös tekintettel a teraszajtókra – feltétlen zárják be! Tartsanak fenn jó viszonyt a lakókörnyezetükben élőkkel! Kérjék meg a telekszomszédokat, hogy figyeljenek az önök ingatlanára is!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.