A munkahelyeket meg kell őrizni és újakat kell teremteni

Az Országgyűlés kedden a kormánypártok javaslatára várhatóan határozatban szab feltételeket a kabinetnek ahhoz, miként támogathatja az Európai Unió (EU) koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét.

Bácskai Balázs, Bákonyi Ádám, Csekő Imre
2020. 07. 14. 9:30
null
Rétvári Bence: Továbbra is segítjük az otthonteremtést Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Burány Sándor (Párbeszéd) szerint a kormánynak azon kellene gondolkodnia, hogy melyek azok az intézkedések, amelyekkel a munkájukat elvesztőkön segíteni lehet. A képviselő úgy értékelt: a gazdaságvédelmi intézkedések elégtelenek. Burány úgy fogalmazott, Parragh László kamarai elnök elérkezettnek látta az időt, hogy a vállalkozókon „rúgjon egyet” – mondta a kata adóforma szigorítása kapcsán, amellyel a képviselő szerint négyszázezer kisadózót büntetett meg a kormány.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a kormány álláspontja, hogy a munkahelyeket meg kell őrizni és újakat kell teremteni. A gazdaságvédelmi terv is ilyen szemlélettel készült el – állapította meg Tállai. A kata adónem változása kapcsán kiemelte: a több mint négyszázezer katás egynegyede úgy számláz cégeknek, hogy az egyes cégek kiszervezték munkavállalóikat katás munkakörbe.

Tállai szerint ezt az adózási formát nem erre találták ki.

A kisvállalkozások segítése a cél

– A valóban kisvállalkozások segítése volt az adó célja. Olyan vállalkozások megsegítése volt a cél, amelyek közvetlenül a lakosságnak nyújtanak szolgáltatást, mint például a fodrászok – összegzett Tállai. Hangsúlyozta: a megbízónak kell befizetnie azt a 40 százalékos különadót az államnak, amely az egy ügyfélnek kiszámlázott hárommilliós forgalom után sújtja a katások jövedelmét, nem a vállalkozónak.

Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt, hogy miközben súlyosbodik a klímaválság, a kormány kiemelt beruházásainak fák ezrei esnek áldozatul. A képviselő legutóbbi példaként a Hajógyári-szigeten, illetve a tatai Öreg-tónál tervezett beruházásokat említette.

– Öt éven belül másfél Celsius-fokkal nőhet az átlaghőmérséklet, ami kérdésessé teszi az emberiség jövőjét. Végig kellene gondolni, hogy a rövid távú gazdasági érdekek vagy a fiatalok jövője a fontos – mondta Schmuck.

A teremtett világ védelme egyértelmű

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában leszögezte: a magyar kormány számára egyértelmű a teremtett világ védelme, míg a baloldal egyfajta politikai divatként tekint a kérdésre. Schanda Tamás emlékeztetett: a kormány vállalta, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges lesz, és noha az LMP is benyújtott erről javaslatot, azt végül mégsem szavazta meg.

– Mi nem klímavészhelyzetet hirdetünk, mint a főváros, amit aztán semmiféle cselekvés nem követ, hanem konkrét intézkedéseket teszünk – mondta az államtitkár. Példaként említette az elektromos buszok beszerzésének támogatását, a zöldkötvények kibocsátását.

Varju László, a DK képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy a költségvetési bizottság ülésén a kormánypárti többség nem adott szót az önkormányzati vezetőknek. A politikus megköszönte az önkormányzatok elmúlt hónapokban végzett munkáját, ellentétben a kormánnyal, amely nem segített nekik a védekezésben – vélekedett Varju László.

A DK képviselője kifogásolta, hogy pénzelvonással kell megküzdeniük az önkormányzatoknak. Az ellenzéki politikus szerint a kormány eközben több száz milliárdos lélegeztetőgépre kapcsolta az oligarcháit, és inkább háborúzik az önkormányzatokkal, mintsem meghallgatná őket.

– Orbán Viktor mai napig nem dolgozta fel a Fidesz tavaly őszi vereségét – fogalmazott Varju László, aki szerint ezért a miniszterelnök hatalmával visszaélve bosszút áll az ellenzéki önkormányzatokon.

A képviselő arról beszélt, a szolidaritási hozzájárulás „gonoszsági adó”, amivel az ellenzéki önkormányzatokat sújtják. Varju László kiemelte, a kormány büntetni akarja azokat az településeket, ahol az emberek nemet mondtak a Fideszre, de már csak néhány hónap, és az egész ország fog nemet mondani a Fideszre – húzta alá.

Válaszában Tállai András államtitkár emlékeztetett, a költségvetési bizottság ülésén az ellenzék politikai balhét csinált volna. A politikus három ellenzéki polgármester levelét idézte, akik a jövő évi költségvetést kedvezőnek ítélték. Köztük volt Zugló szocialista polgármestere és Pikó András józsefvárosi polgármester is. Az ellenzéki polgármesterek is elismerik tehát, hogy vannak pozitív változások a költségvetésben – húzta alá Tállai András.

Kéregetnek, kunyerálnak és a kormányra mutogatnak

– Önök amióta ősszel megkapták néhány önkormányzat vezetését, mást sem tesznek, csak kéregetnek és kunyerálnak, valamint a kormányra mutogatnak – fogalmazott az államtitkár, aki szerint nem könnyű feladat az önkormányzatok vezetése, de ellenzéki polgármesterként lehet mást is tenni, mint a kormánytól kérni pénzt.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy az egész országnak nehéz a helyzete a koronavírus-járvány miatt, és a nehézségek megoldásában mindenkinek együtt kell részt vennie.

Gurmai Zita (MSZP) részvétét fejezte ki Koncz Ferenc fideszes képviselő halála miatt. Gurmai felidézte az ARJ Ruhagyár Zrt. esetét, ahol az üzem négy hónapja nem fizetett bért munkavállalóinak, de a munkaviszonyukat sem szüntették meg, mivel ekkor végkielégítés járna a dolgozóknak. Ám így munkanélküli-támogatásra sem jogosultak.

– Olyan csapda ez, amelybe egy külföldi tulajdonos zárta be a magyar munkavállalókat – összegzett Gurmai, hozzátéve: 530 ember nem másra mutogatást, hanem valódi tetteket vár a kormánytól.

Nem a kormányon kell számonkérni egy magáncég bűnét

Schanda Tamás államtitkár szerint ebben az esetben arról van szó, hogy vannak szerencsétlenül járt emberek, akikkel a munkáltatójuk végtelenül tisztességtelen volt. Mivel a munkavállalók munkaviszonya nem szűnt meg, így a magyar állam sem tud nekik támogatást folyósítani – mondta az államtitkár. Kiemelte: segítséget kínáltak az ARJ Ruhagyár Zrt.-nek is, ám a cég nem élt vele.

– Egy magáncég tulajdonosának a bűnét rajta kérje számon, ne rajtunk – emelte ki az államtitkár. Schanda általánosságban elmondta: Európában nálunk az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség.

– A járvány előtt 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon, a mélyponton ez a szám 4,37 millióra esett vissza. Hétről hétre több magyar ember tud dolgozni – emelte ki az államtitkár.

Provokációs lehetőség a baloldal számára a Pride

Rétvári Bence, a KDNP képviselője kifejtette, a homoszexualitás magánügy, ezért nem érti, miért kell minden nyáron provokációval, nemzeti és keresztény jelképeket meggyalázva megsérteni az emberek érzéseit a Pride felvonuláson. A politikus emlékeztetett: a Szent Koronát szivárvány alatt ábrázolva a Pride szervezői megsértették azokat, akik számára vallási jelkép és a nemzeti egység szimbóluma a Szent Korona.

A csendes többség, a mértéktartó emberek nem értik, erre miért van szükség – mondta a politikus.

Rétvári Bence szerint a felvonulások a baloldali politikusok számára jelentenek provokációs lehetőséget, és nem a homoszexuális emberek érdekeit védik. A józan többség ezzel nem tud egyetérteni, miként azzal sem, ha valakik a felvonulókat megdobálják vagy inzultálják. Aki a felvonulás alapján ítélné meg a homoszexuálisokat, torz képet kapna – hívta föl a figyelmet a KDNP képviselője, aki szerint a család és a nemzeti értékek ellen szervezik a felvonulást olyan országokban, ahol jogegyenlőség van. Ahol viszont a homoszexuálisok jogait megsértik, azokban az országokban nincsen felvonulás – mondta Rétvári Bence, aki szerint a tolerancia jegyében intoleránsak a szervezők.

Ezt nem kell eltűrni, ezért is szólalt föl több mint húszezer ember a jelenség ellen. –Védjük meg a Szent koronát – zárta szavait a képviselő.

Válaszában Völner Pál államtitkár arról beszélt: önjelölt csoportok, harsány, provokáló kisebbség lép föl a csendes többség jóváhagyása nélkül, a hagyományos családfelfogást tagadva. A politikus emlékeztetett: az általuk szervezett rendezvények provokációk. Völner Pál kiemelte: Magyarország alaptörvénye szerint tiszteletben kell tartani a Szent Koronát.

Mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, de az nem korlátlan, és nem irányulhat a vallási közösségek méltóságának megsértésére – fogalmazott az alaptörvényre utalva Völner Pál. Az államtitkár kiemelte, akár bíróság előtt is kérhetnek elégtételt a megsértett közösségek, de az elmúlt napokban felszólaló emberek csak jelezni szerették volna, hogy eddig és ne tovább.

Bizonyos szervezeteknek útjában áll az alaptörvény rendelkezése, ami védi a családot és a házasságot, mint férfi és nő közösségét – hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki szerint elfogadhatatlan a többség provokálása.

Völner Pál arra is emlékeztetett, hogy a szivárvány a Bibliában az Isten és az emberiség közötti szövetség jelképe, amivel visszaélnek a melegfelvonulás szervezői.

A kabinet mindig népképviseleti alapon képviseli hazánkat

Brenner Koloman (Jobbik) azt hiányolta, hogy a miniszterelnök nem számolt be arról, milyen álláspontot képvisel majd az uniós csúcstalálkozón a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó uniós hitellel kapcsolatban. Szerinte most csak egy olyan határozatról vitázik az Országgyűlés, ami csupán asztalcsapkodásra jó, de nem szolgálja a kiegyezést Kelet- és Nyugat-Európa között és veszélyezteti a magyaroknak járó uniós forrásokat. Brenner szerint a kormány ezzel beismeri, hogy Magyarországon bajok vannak a jogállamisággal, és ezért nem akar csatlakozni az európai ügyészséghez sem.

Válaszában Orbán Balázs furcsállta, hogy éppen az Országgyűlés alelnöke bírálja azt, hogy a kormány a határozatot a parlament elé viszi. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta, hogy a kabinet mindig népképviseleti alapon képviseli hazánkat az EU-ban, és most is így tesz. Orbán Balázs emlékeztetett: korábban Angela Merkel ismerte el, hogy Magyarország jól használja fel az uniós támogatásokat, ám az EU most a ködös jogállamisági kritériumokhoz kötné a forrásokat. Szerinte ez a gyakorlat a jobboldali, keresztény kormányok ellen használt „politikai pallos”, ezért arra kérte a Jobbikot, hogy támogassák a határozatot.

Az ellenzék nem a vírus, hanem a kormány ellen küzdött

Halász János (Fidesz) szerint a járványügyi készültség fenntartására továbbra is szükség van, ám emellett fontos, hogy a kormány megfelelően kezelje a koronavírus nyomában járó gazdasági krízist is. A képviselő több intézkedést is felsorolt, amellyel a kormány megpróbál könnyíteni a terheken. Halász többek között a kilakoltatások, végrehajtások felfüggesztését, a gyes-, gyedtámogatások meghosszabbítását és a hiteltörlesztési moratóriumot említette.

– Sajnos a baloldalra a járvány okozta veszélyhelyzetben sem lehetett számítani. Nem a vírus, hanem a magyar kormány ellen küzdöttek – idézte fel a képviselő. Hozzátette: a Gyurcsány-kormányok alatt az emberektől elvettek, a Fidesz–KDNP azonban nem így kezeli válságot. – Az egészségügyi dolgozók, a tanárok bére emelkedik, fokozatosan visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat – mondta Halász. A képviselő úgy értékelt, hogy az első csatát megnyertük, ám jelenleg a legfontosabb, hogy megakadályozzuk a vírus behurcolását külföldről. – A Fidesz-frakció teljes erejével támogatja a kormány járványügyi intézkedéseit – emelte ki Halász János.

Válaszában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: még most is egy szinte ismeretlen vírusról van szó, a vakcina kifejlesztése a jövő évre várható. – Bizonytalanok vagyunk abban is, hogy ha valaki elkapta, akkor védetté válik-e – emelte ki Menczer, hozzátéve, hogy a sok bizonytalanság miatt fontos volt, hogy a kormány időben tudott lépni. Az államtitkár felsorolta, hogy a magyar kormány mikor lépett a járványügyi intézkedések kapcsán, világossá téve, hogy a kabinet sokkal előbb reagált a vírus megjelenésére, mint a nyugat-európai államok, ami minden bizonnyal nagyban hozzájárult a védekezés sikeréhez. Menczer felidézte, hogy a baloldal hogyan hátráltatta a védekezést, név szerint megemlítve Korózs Lajost és az álmentős videót.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány színek szerint azonosítja az országokat: a zöld kategóriájúakban alacsony a fertőzöttség, hazánk nem korlátozza a belépést; a sárga és piros országok esetében azonban korlátozások léptek életbe. – A kormány és az operatív törzs továbbra is rendszeresen értékeli a vírushelyzetet, kérjük továbbra is a támogatásukat – fejezte be beszédét Menczer Tamás.

A feltételekről is közösen kell dönteni

Az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni – jelentette ki Kövér László (Fidesz) házelnök az Országgyűlés keddi ülésén. A koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslatot ismertetve kiemelte: ha az uniós tagállamok közösen veszik fel a hitelt, a feltételekről is közösen kell dönteniük.

Erre a hitelre Magyarországnak nem lenne szüksége, de a déli tagállamok iránti szolidaritásból és az EU működőképességének megőrzése érdekében „egyszeri, a rendkívüli helyzet által kikényszerített kivételes eszközként” hajlandó hozzájárulni – közölte. Hozzátette: de csak akkor, ha mindez kizárólag az EU bajba jutott gazdaságainak stabilizálását és az egész gazdasági közösség versenyképesebbé tételének megalapozását, „nem pedig a IV. Német-Római Szent Birodalom létrehozatalának előmozdítását szolgálja”. (MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.