Gyilkoltak Siófokon, egyiküket lelőtték, a másik is halott

Évtizedekig őrlődött a siófoki recepciós egyik gyilkosa, majd a börtönben bevallotta: Döcher Györggyel, alias „Csontkezűvel” közösen ölték meg és rabolták ki S. Tamást. A vallomás után nem sokkal a gyilkos meghalt, Döchert pedig 1999-ben saját presszójában lőtték agyon.

2020. 08. 29. 9:45
-
Budapest, 1999. február 2. Egy ismeretlen elkövető géppisztollyal megölt egy magyar és egy bolgár állampolgárságú fiatalembert február 2-án Budapesten a XV. kerületi Szent Korona utca és Kolozsvári utca sarkán lévő eszpresszóban. MTI Fotó: Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc évig hurcolta magában szörnyű tettét a siófoki recepciós egyik gyilkosa, aki megrögzött bűnöző volt, de a Napfény Hotelben ölt embert először és utoljára.

A bűnöző a börtönben megtört és bevallotta az őt meglátogató életvédelmis nyomozóknak: ő és „Csontkezű” ölték meg és rabolták ki S. Tamást.

S. Tamást egyetlen halálos lövéssel végezték ki 1990. július 27-én, tarkón lőtték. Holttestét néhány órával később a takarítónő találta meg, a férfi véres fejjel feküdt a recepciós pult mögött, a padlón, arca lila volt, kezében kulcscsomó, körülötte vértócsa. A Szabad Föld 18 évvel a történtek után arról írt, hogy lőfegyverrel akkoriban még nemigen követtek el gyilkosságot, ezért különösen nagy erőkkel keresték a tettest a nyomozók – ám mindhiába. Csak egy dolog volt biztos: véletlen, hogy éppen az áldozat ügyelt azon az éjszakán. S. Tamás ugyanis cserélt a váltótársával, csak másnap kellett volna dolgoznia. A Somogy megyei nyomozók két verziót állítottak fel, az egyik szerint haszonszerzés mozgatta a gyilkosokat, a recepciósnál ugyanis sok pénz lehetett valutaváltásból, a kasszából hiányzott százezer forint, ami harminc éve még sok pénznek számított. A másik verzió szerint S. Tamást magánéletbeli probléma miatt ölték meg. Két évig nyomoztak, egyik verzió sem bizonyult helyesnek; sem a kilőtt lőszer hüvelyét, sem a fegyvert nem találták meg, a tettesről, tettesekről nem is beszélve. Eredménytelenül zárták le a nyomozást.

Kovács Lajos ezredes, a megoldatlan gyilkosságok vizsgálatára szakosodott döglött ügyek osztályának a vezetője később szintén a Szabad Földnek beszélt az ügyről.

Kovács Lajos

Az ezredes több forgatókönyvet is elképzelhetőnek tartott. Az egyik szerint valójában S. Tamás váltótársának szánták a golyót, akivel a férfi elcserélte a műszakját. Az is lehet, hogy a gyilkos csak pénzt akart szerezni. Felmerült, hogy nem gyilkolási szándékkal érkezett az elkövető, ám ittas, netán kábítószeres állapotban szóváltásba került a recepcióssal, és hirtelen felindulásból fegyvert rántott. Ezt a változatot támasztja alá egy taxis vallomása is, aki fiatalokat látott elszaladni a szálloda irányából. Az akkori elkövetők

ma már középkorú férfiak, akiket nyomaszthat S. Tamás halála.

„Nemegyszer fordult már elő, hogy hosszú évek múltán jelentkezett valaki vallomástételre, mert nem tudta elviselni fiatalságának meggondolatlan tettét” – mondta el a lapnak még 2009-ben Kovács Lajos, akinek végül igaza lett. A Petőfi Attila vezérőrnagy vezette kiemelt ügyeket felderítő főosztály életvédelmi nyomozói 2014. november 5-én újranyitották az aktákat és a közelmúltban sikeresen le is zárták azokat. A PestiSrácok nem cáfolt értesülése szerint egy, a gyilkosság idején csak 18 éves, azóta többször büntetett bűnöző tört meg a börtönben, és vallotta be, hogy ő és „Csontkezű” ölték meg és rabolták ki a siófoki portást. A vallomást tevő férfit meggyanúsították emberöléssel, ám nemsokára gyógyíthatatlan betegségben elhunyt. „Csontkezűt” sem lehet bíróság elé állítani, hiszen ő Döcher György, akit 1999-ben saját presszójában lőttek le a Bolgár Misi gúnynevű testőrével együtt. A börtönből engedték ki nap mint nap, hogy dolgozhasson saját vállalkozásában; halála után fegyelmit indítottak a börtönparancsnok ellen.

Az egyik elkövetőt, Döcher Györgyöt saját kocsmájában lőtték agyon 1999-ben
Fotó: MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A siófoki recepciós-gyilkosság ügye mindenesetre megoldódott, a tettesek azonban már nem kerülhetnek az igazságszolgáltatás elé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.