Ismét ítélet előtt Gyurcsány elhárítófőnöke

Októberben ismét elsőfokú ítélet várható a megvesztegetéssel vádolt volt elhárító főnök és társai perében.

2020. 08. 13. 16:41
null
Galambos Lajos, az NBH volt fõigazgatója (k) és Molnár Lajos ügyvéd (b) beszélget a bíróság folyosóján. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében egy évet csúszott a Gyurcsány-kormány volt elhárítófőnöke, Galambos Lajos, illetve titkosszolgálati osztályvezetője, Gyarmati György és az alapítványi botrányból ismert Jakubinyi Róbert titkosított büntetőperének második ítélethozatala. A Kaposvári Törvényszék hadbírójától, Vadócz Attilától megtudtuk, hogy szeptember 15-re, 16-ra és 17-re tűzött ki tárgyalási napokat a minősített vesztegetési ügyben. A második elsőfokú tárgyalás befejezése részben a tárgyalási napok eredményétől is függ, ám várhatóan októberben megszülethet az ítélet, ami csak rendkívüli esetben csúszhat át novemberre. Maga Galambos Lajos nyugalmazott vezérőrnagy októberi ítélethozatalra számít – ha csak nem jön közbe ismét a Covid–19 miatti biztonsági intézkedés.

A második elsőfokú eljárás 2019 elején kezdődött, és tavaly ősszel már belátható időben várható volt maga az ítélet is, ám a bizonyítási eljárás elhúzódott, majd idén a pandémia miatti korlátozások következtében őszre napolták el a tárgyalást. Így jutottunk el addig, hogy a még 2011-ben (!) elkezdődött bírósági procedúra első fokon akár be is fejeződhet.

A Gyurcsány-éra polgári elhárítására rávetülő vesztegetési botrányban Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját, Gyarmati Györgyöt, az NBH volt osztályvezetőjét a vád szerint Jakubinyi Róbert vesztegette meg, hogy cserébe az elhárítók elintézzék a vesztegető „kényes” ügyeit.

A nemzetbiztonsági okok miatt titkosított ügyben érdemes összefoglalni az eddig történteket. A vesztegetési ügy kálváriája, hogy a per 2014-ben a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsán kezdődött, majd néhány tárgyalási nap után, 2015. április 8-án a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa elölről kezdte az ügyet, és két év múlva, 2017 őszén hirdetett elmarasztaló ítéletet. Eszerint Jakubinyit négy év szabadságvesztésre ítélték Galambos és Gyarmati megvesztegetése miatt. Galambost ezért, valamint államtitoksértésért ötéves szabadságvesztéssel, továbbá százötvenmillió forint vagyonelkobzással sújtották, Gyarmati a vesztegetés elfogadásáért három évet kapott, és százmillió forint vagyonelkobzással büntették.

Galambos Lajos, az NBH volt főigazgatója (k) és Molnár Lajos ügyvéd (b) beszélget a bíróság folyosóján.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A minősített, tehát titkos ügyről a kezdetektől csak annyi volt tudható, hogy a botrányos Egymásért, Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódik. Állítólag tanúvallomások támasztják alá, hogy Jakubinyi pontosan százötven-, illetve százmillió forinttal vesztegette meg Galambost, illetve Gyarmatit, hogy cserébe elsimítsák az ügyeit. Gyarmati aktív állományú elhárítóként volt tagja a botrányos alapítvány kurató­riumának, amelybe az úgynevezett kémbotrány következtében leváltott Galambos szintén bekerült. (Galambost és vádlott-társait a kémügyben jogerősen felmentették, a nyugalmazott tábornok az ügyben elszenvedett kényszerintézkedések miatt milliós kártérítést kapott.) Az alapítványról az az azóta sem cáfolt hír járta, hogy a szocialista–liberális kormányok titkosszolgálatainak kifizetőhelyeként működött. Másodfokon az ítélőtáblán formai hibák miatt megsemmisítették az ítéletet, és az eljárást ismét Kaposvárra utalták. Az ügy részleteit még a felderítés során minősítette titokká a Nemzeti Védelmi Szolgálat, így ezt csak a szervezet oldhatná fel.

A vád szerinti vesztegető, Jakubinyi György ellen a Fővárosi Törvényszéken ugyancsak zárt ajtók mögött zajlik az alapítványi botrány ügye adócsalás, csempészet és sikkasztás vádjával. Jakubinyi a vád szerint 2005–2007 között az Egymásért alapítványon belül csalt adót, csaknem egymilliárd forintot sikkasztott, csempészett, utóbbi ráadásul az NBH jogászainak jóváhagyásával történt. A férfi és társai 59 esetben nem fizették meg a közterheket a belföldi forgalomba bocsátott ázsiai importáruk után, és ezzel több mint egymilliárd forinttal csökkentették az adóbevételt.

Jakubinyi Györgyöt már a nyolcvanas években elítélték egy, az állambiztonsági szervekhez is kötődő betörőbanda orgazdájaként. Ez a bűnbanda volt a hazai szervezett bűnözés melegágya, a Presztízs fedőnevű akcióban számolták fel. A tagok közül sokan – például az Energol Rt. volt vezetői – felbukkantak a kilencvenes években az olajbűnözésben. A férfit legutóbb azért ítélték el egy év felfüggesztett szabadságvesztésre, mert megpróbálta lejáratni Pintér Sándor belügyminisztert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.