Radikális hallgatók a törvény ellenében

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hétfő éjjel elfoglalták az egyetemet, kedden délután megtartott sajtótájékoztatójukon pedig többek között garantált autonómiát, valamint a jelenlegi kuratórium lemondását követelték. Mint ismert, az egyetem szeptember elsejétől alapítványi fenntartású magánegyetemként működik tovább, azonban a döntést az egyetemi vezetés és a hallgatók sem hajlandók elfogadni. Hétfőn és kedden az egyetem vezetése és szenátusa, valamint az intézmény több tanára is lemondott. Vidnyánszky Attila, az újonnan alakult alapítványi kuratórium elnöke sajnálatosnak tartja, hogy lemondott az egyetem vezetősége.

2020. 09. 02. 6:19
null
A diákok maguk akarnak dönteni arról, kit engednek be az intézmény épületébe Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május végén érkezett a hír: a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új modell szerint működhet tovább. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium indoklása szerint az átalakításra azért volt szükség, mert az SZFE működési modellje az elmúlt több mint harminc évben változatlan maradt, az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása azonban olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellel lehet kezelni.

A májusban benyújtott törvénytervezet célja az volt, hogy még tovább erősödjön az egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpontként betöltött szerepe, és a jövőben olyan, együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja.

Példátlan baloldali támadás

Míg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem üdvözölte a modernebb és rugalmasabb működési formát, addig a Színház- és Filmművészeti Egyetem egészen máshogy reagált a tervezett változtatásokra, vagyis hogy szeptember 1-jétől alapítványi fenntartású magánegyetemként működjenek tovább. Az egyetem vezetése az autonómia csorbulását látta a modellváltásban, illetve úgy gondolták, az SZFE sajátos szakmai szempontjai nem kapnak majd megfelelő képviseletet a szerintük főként a jelenlegi kormányzathoz közel álló személyekből alakuló kuratóriumban.

Ellenállásuk fokozódott, amikor az egyetemet a jövőben működtető alapítvány kuratóriumának névsora nyilvánosságra került.

A politikai baloldal példátlan támadásba lendült, amelynek kezdőhangját az összellenzéki vezetésre törő Gyurcsány Ferenc adta meg.

Face­book-oldalán azt írta: „­Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek.” Kijelentése komoly felháborodást váltott ki, Rákay Philip tiltakozó petíciót indított, amelyet számos neves művész és közéleti személy szignált alá, jelenleg több mint 34 ezer aláírónál tart a kezdeményezés.

Bejelentés a tüntetésen

Augusztus 31-én az SZFE rektorhelyettesei sajtótájékoztatón tudatták: lemond az egyetem vezetősége és szenátusa, mivel az intézmény fenntartását szeptember 1-jétől átvevő alapítvány „minden alapvető jogkörétől megfosztotta”. Közölték: „Tekintettel arra, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát”, keddi hatállyal „kénytelen lemondani” vezetői pozíciójáról Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, valamint az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja. Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője már korábban bejelentette lemondását. Upor László kijelentette: az SZFE távozó vezetői mindaddig nem vállalnak az egyetemen vezetői feladatokat, ameddig annak önrendelkezése helyre nem áll. Ascher Tamás színházi rendező és Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró is felmondta oktatói szerződését az SZFE-n, utóbbi a hétfő este megtartott demonstráción felolvasott, diákjainak küldött levelében jelentette be, hogy nem viszi tovább az osztályát mesterszakon. Az intézményt tegnap óta fenntartó alapítvány szerint ezzel a lépéssel az egyetem vezetői cserben hagyták a hallgatóikat és a munkatársaikat.

A diákok maguk akarnak dönteni arról, kit engednek be az intézmény épületébe
Fotó: Teknős Miklós

Megvolt a szándék

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói hétfő éjjel elfoglalták az egyetemet, értesülések szerint mintegy kétszázötvenen táboroztak le az SZFE Vas utcai épületében. A campus elfoglalása az után történt, hogy az egyetemisták utcabált és tüntetést szerveztek az intézmény elé hétfő estére. Szurdi Panni, az intézmény hallgatója az ATV Start című műsorában közölte, hogy a „diá­kok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől”.

Kedden délután az egyetem diákjai az SZFE épülete előtt sajtótájékoztatót tartottak, amelynek elején megismételték, hogy az egyetemet hétfő éjfélkor elfoglalták, ezzel elkezdve a „közös gondolkodást” az intézmény jövőjéről.

A hallgatók többek között garantált autonómiát követelnek az egyetemnek, valamint lemondásra szólítják fel a jelenlegi kuratóriumot.

A tájékoztatón elhangzott: a hallgatók elutasítják az SZFE modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában, akárcsak a kuratórium és a felügyelőbizottság tagjait és kinevezésük módját. Elutasítják az új fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat, és elutasítanak „bármilyen, önkényesen kinevezett új vezetőséget”.

Vidnyánszky Attila lapunk megkeresésére válaszolva elmondta, sajnálatosnak tartja, és nem örül annak, hogy lemondott az egyetem vezetősége. Mint mondta, benne különösképpen megvolt a szándék az együttes gondolkodásra, azonban múlt csütörtökön az egyetem képviselői nem jöttek el a minisztériumba, a diákok képviselői meg sem indokolták távolmaradásukat, az egyetem rektora pedig egyéb elfoglaltságára hivatkozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.