Vádemelés lett az Európai Csalás Elleni Hivatal ajánlásából

Az Európai Csalás Elleni Hivatal jelzése alapján vádemelésig vitte egy költségvetési csaló ügyét a vádhatóság

2020. 09. 22. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megcáfolva minden ellenkező híresztelést, a magyar ügyészségek továbbra is teszik a dolgukat az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlásaival kapcsolatban. Az ügyészség – bár erre jogszabályi kötelessége nincs – az OLAF minden igazságügyi ajánlása alapján büntetőeljárást indít. Így tett abban az ügyben is, amelyben vádat emelt ma a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt, és letöltendő börtönbüntetést indítványoz a vádlott ellen.

Az Ibolya Tibor fővárosi főügyész által jegyzett közlemény leírja a vádirat lényegét: egy 66 éves férfi és lánya – aki a későbbi csalárd ügyletekről nem tudott – tulajdonában állt egy halastó.

Az apa elhatározta, hogy a halastó fejlesztéséhez pénzt fog kicsalni az Európai Halászati Alapból.

A halastavat a tulajdonosok bérbe adták az apa cégének, majd az apa a cég képviseletében 2009 júliusában támogatás iránti kérelmet nyújtott be egy központi állami hivatalhoz. A vádlott a kérelemhez csatolt egy másik cégtől származó árajánlatot is rekonstrukciós munkákra. A férfi eltitkolta a támogatást elbíráló és folyósító állami szerv elől, hogy – alvállalkozói szerződés, gép bérbeadása és munkaerő-kölcsönzés útján – valójában a saját cége fogja a munkákat elvégezni, amely a pályázatból kizáró oknak számít. A vádlott 2011-ben hasonló módszerrel egy újabb pályázatot nyújtott be, és a két igénylés alapján, utófinanszírozással, több ütemben, 2010 és 2014. között több mint 373 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az OLAF vizsgálta a támogatásokat, és igazságügyi ajánlásokkal élt a Legfőbb Ügyészség felé. A nyomozás azonnal megindult.

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozása után különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt a férfi ellen a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség indítványozta a vádiratában, hogy a bíróság a férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyektől és a cégvezetéstől, illetve rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást 373 millió forint erejéig.

A korrupcióról

Emlékezetes, az ellenzéki sajtó katasztrofális korrupciós mutatóról írt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szeptember 10-én nyilvánosságra hozott 2019-es éves jelentésére hivatkozva. Csakhogy a jelentés szerint a magyar ügyészség az uniós átlagot (39 százalék) lényegesen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 47 százalékában emelt vádat 2015 és 2019 között – közölte a minap a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtófőosztálya. A közleményben hangsúlyozzák: az uniós hivatal magyar ügyészséghez eljuttatott igazságügyi ajánlásainak száma folyamatosan csökkent az elmúlt években. Egyre többször olyan ügyben tesznek igazságügyi ajánlást, amelyben már folyik Magyarországon nyomozás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.