Visszakerült a hozzátartozókhoz „Esztike gyűrűje”

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Magyar Nemzet közreműködésével kutatta fel és azonosította egy második világháborúban hősi halált halt ejtőernyős katona családját, és ünnepélyes keretek között visszaadta Nagy Jolán Eszternek azt az arany karikagyűrűt, amit egykoron édesapja, Nagy Endre István tizedes viselt. A gyűrű átadásával a történet még nem ér véget: a család beleegyezésével Nagy Endre Istvánt katonai tiszteletadás mellett fogják újratemetni, így szeretett felesége, Eszter mellett térhet majd végső nyugalomra.

2020. 09. 30. 18:20
null
Kovács Vilmos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka adta át a karikagyűrűt a ősi halált halt katona lányának Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyűrű átadását megelőző sajtótájékoztatón Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka elmondta: Sülysáp helytörténeti kutatóinak információi nyomán a nyár közepén három magyar katona földi maradványait találták meg, akiket a falu határában a szántóföldön, egy jelöletlen sírban temettek el. A katonák személyazonosságának kiderítését viszont megnehezítette, hogy egyiküknél sem volt azonossági jegytok, viszont a sír feltárásakor találtak egy arany jegygyűrűt, amelybe az „Esztike 1942” feliratot vésték.

Fotó: Teknős Miklós

A gyűrű története komoly publicitást kapott a világhálón, sőt a Honvédelmi Minisztérium (HM) Facebookon közzétett felhívása Eszter megtalálására is másfél millió emberhez ért el – ismertette az ezredes, aki kiemelte: ez annak a bizonyítéka, hogy óriási társadalmi igény van a múlt rendbetételére, arra, hogy a második világháború áldozatai megkapják a kegyeletet, és méltó sírhelyre kerüljenek. Hozzátette: a hősi halált halt tizedest, Nagy Endre Istvánt a hozzátartozók beleegyezésével katonai tiszteletadás mellett fogják újratemetni, továbbá a másik két katonát, akiket nem sikerült azonosítani, Sülysápon helyeznek örök nyugalomra.

Kovács Vilmos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka átadja a karikagyűrűt az ejtőernyős katona lányának
Fotó: Teknős Miklós

A gyűrű átadását követően Nagy Jolán Eszter – aki mindössze egyéves volt, amikor édesapja a második világháború alatt hősi halált halt – elmondta, hogy édesanyja, Eszter, már több mint harminc éve meghalt. Azt szeretné, ha édesapját is az édesanyja mellé temetnék el. Lapunk kérdésére elmondta, a Nagy Endre István által viselt gyűrűt magának szeretné megtartani, amíg él.

Az eseményen Nagy Jolán Eszter lánya is részt vett
Fotó: Teknős Miklós

A nem mindennapi történetről augusztus közepén a Magyar Nemzet hétvégi melléklete is hírt adott. A Lugas magazin „Esztike a csatamezőn” címmel közölte a család históriáját, és ez az írás Eszter unokájához is eljutott. Miután a hölgy felismerte saját családja történetét, felvette a kapcsolatot a Hadtörténeti Intézet Múzeum hadisírgondozó igazgatóságával.

A feltárás során számos egyenruhagomb, szíjcsat és bakancsmaradvány került elő
Fotó: Teknős Miklós

A levélből kiderült, hogy a gyűrű tulajdonosának felesége már elhunyt, viszont a közös gyermekük, a 77 éves Nagy Jolán Eszter még él. A család jóvoltából kétséget kizáróan egyértelművé vált, hogy az aranygyűrű tulajdonosa Nagy Endre István, aki Kiss Eszterrel 1942-ben kötött házasságot. A tizedes 1944 májusától az 1/I. ejtőernyős zászlóaljban teljesített szolgálatot, és a szovjet csapatokkal vívott harcok közepette, 1944. november 17-én, Tápiósáp határában vesztette életét.

További részletek a szombaton megjelenő Lugasban lesznek olvashatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.