A mai nappal véget ér az SZFE-tanköztársaság

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése bejelentette: a „tanköztársaság” keddtől véget ér.

Forrás: MTI2020. 10. 13. 16:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése bejelentette: a „tanköztársaság” keddtől befejezettnek tekintendő, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja – tudatta az SZFE vezetése az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A Szarka Gábor kancellár, Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes által aláírt kommüniké kiemeli: a kialakult helyzet átfogó rendezése érdekében az SZFE vezetése által október 4-én bejelentett nyolcpontos válságkezelési csomagot, beleértve a komplex párbeszédre tett kezdeményezést a hallgatók és az egyetem sztrájkbizottsága egységesen elutasították, ez az ajánlat nem léphetett érvénybe.

„Az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett tanköztársaság elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az egyetem belső működését és lehetetlenné tett minden párbeszédet. Amennyiben a tanköztársaság a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti” – fogalmaz a közlemény.

Mint írták, az egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keresik meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról. „Az egyetem létesítményei fokozatosan a tanköztársaság bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, amelyről az egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik” – olvasható a tájékoztatóban.

A közlemény hangsúlyozza: az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített értéke mellett. Hozzáteszi: miután az SZFE szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az egyetem autonómiáját.

„Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat” – írta az SZFE vezetése.

Beszélgetésre hívta az SZFE oktatóit és hallgatóit Káel Csaba

– A HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT ELFOGADTA A MEGHÍVÁST

Megkereste és formális beszélgetésre hívta Káel Csaba a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatóinak delegációját – derül ki az egyetem hallgatói önkormányzatnak (HÖK) a közösségi oldalán feltüntetett közleményéből. A kormánybiztos meghívása október 12-re (hétfő) szól, melyet a HÖK elfogadott. A küldöttség tagjai közül az oktatókon kívül a hallgatók is részt vesznek a tárgyaláson.

Mint ismert, a sztrájkolók a napokban nem engedték be – immár második alkalommal – Szarka Gábort a Vas utcai épületbe, aki a pénzügyi dokumentumokat, iratokat szerette volna aláírni, hitelesíteni. A kancellár bejelentette, hogy az intézmény fenntartója nem felelős az SZFE blokád alatt lévő épületeiért, és a továbbiakban a vezetőség egy új épületben folytatja a munkát.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.