Lenyűgöző élményekre van kilátás a budai Várnegyedben

Nincs sok választásuk a fővárosi turizmus szolgáltatóinak: koncepcióváltással a belföldi vendégek felé forduló üzletpolitika lesz a kifizetődő az elkövetkező egy-két évben. Ehhez már alakulnak a vendégvonzó programok. A Mátyás-templomot sokan láthatták már, viszont kevesen vannak, akik jártak a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeumban vagy sétát tettek a budai Vár alatt található barlangrendszerben. Olyanok viszont egészen biztosan nincsenek, akik ezt a három turisztikai látványosságot egy összevont programban tekinthették meg, főleg éjszaka – erre október végén nyílik lehetőség.

2020. 10. 09. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben címmel különleges éjszakai túrát szervez a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Sziklakórház Atombunker Múzeum és a Mátyás-templom gondnoksága október 31-én, amely egy korábban soha nem látott turisztikai összefogásnak köszönhetően valósul meg és alapot adhat arra, hogy a belföldi utazók ősszel is kedvet kapjanak a budapesti utazáshoz.

A budai Várnegyed 1987 óta az UNESCO világörökségi helyszíne
Fotó: Havran Zoltán

A tartalmasnak ígérkező program a sziklakórháztól indul, ahol a kórház földalatti létesítmény egykor szükségkórházként működő termeit mutatják meg, és egy zseblámpafényes történelmi időutazáson megismertetik a Várnegyed és Budapest történelmének legviharosabb időszakait. A kórház egyes helyiségei, a második világháború, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc korát idéző kórtermei, az egykori ruhákba öltöztetett, élethű viaszbábuk gondoskodnak róla, hogy egy rövid időre a múlt század vérzivataros időszakaiban érezze magát a XXI. századi látogató.

Viaszarcok a zseblámpa fényénél

Külön érdekessége a túrának, hogy az amúgy teljes egészében kivilágított sziklakórházban a program idejére lekapcsolják a villanyt, és csak zseblámpa fényénél merülhetünk el a történelemben. Az pedig, hogy egy-egy kórteremben a viaszbábuk között, szintén az adott kornak megfelelő ruhákba öltözve élő emberek tevékenykednek, még inkább azt az érzést sejteti, mintha csaknem száz évet visszaugranánk az időben. A viaszbábuk érdekessége, hogy az arcukat részben korabeli szereplők alapján alkották meg, sőt egyik-másik a ma is a sziklakórházban dolgozó munkatársak vonásait megörökítve készült.

A túra alatt minden érdekes információt elmondanak a létesítményről és annak történetéről. A látogató megtudhatja azt is, miként működik a sziklakórház áram- és víz ellátása, hányszoros túlzsúfoltsággal küszködött a létesítmény a főváros 1944–45-ös ostromakor, továbbá hogy Friedrich Born a Nemzetközi Vöröskereszt delegáltjaként hány ember életét mentette meg Magyarország német megszállása alatt.

mamutfogak a felszín alatt

A rendhagyó túra résztvevői egy üvegajtón juthatnak át a sziklakórházból a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett barlangrendszerbe, ahol egy rövid természetismereti és történelmi séta során ismerhetik meg az évszázadok alatt pinceként, börtönként és óvóhelyként is hasznosított vájatokat.

Barlangászok vizsgálják a budai Molnár János-barlang Kessler Huber termét
MTI Fotó: Kovács Tamás

Elmondják többek között azt, hogy a barlangrendszer mintegy 370 ezer éve jött létre, de a területen élő lakosság leginkább a középkor óta használta a csak a XX. század első felében összenyitott, korábban bor és más élelmiszerek tárolására használt termeket. Bár a barlangrendszer az eltelt időszakban folyamatosan változott, a ma is használt formája az 1930-as években alakult ki, és először geológiai múzeumként működött. Később, a második világháború kitörése után alakították ki egyik részében a sziklakórházat, a másik része pedig leginkább katonai célokat szolgált, illetve óvóhelyként működött, ahol egyszerre tízezer ember is meg tudta magát húzni. A túrán az egyik teremben a puha mészkőben egy mamutfog nyomait is meg lehet tekinteni, illetve egy ilyen fogat a kezébe is vehet a látogató. A túra alatt több alkalommal is közlik, hogy éppen milyen fontosabb épület alatt halad el a csoport a barlangrendszerben.

Éjszakai benyomás a Panorámateraszról

A többórás túra a csaknem 800 éves Mátyás-templomban fejeződik be, ahol a vendégek az épület tornyaival, történetükkel és a hozzájuk kapcsolódó legendákkal ismerkedhetnek meg. A program végállomása a templom panorámaterasza, amely 360 fokban körbejárható, így a látogató éjszaka megcsodálhatja a főváros legszebb látnivalóit Budán és Pesten egyaránt.

Nem árt számolni vele, hogy a templom tornyába 197 lépcsőfok visz fel, de a túravezetők rövid pihenőket is beiktatnak, hogy a felfelé vezető utat kényelmes tempóban lehessen megtenni. Közben az egyes szinteken megmutatják a templom hatalmas harangjait, amelyek közül az egyik csaknem öttonnás – ám mégsem ez a legnagyobb és a legnehezebb Magyarországon.

A túra ötletgazdái arról tájékoztatnak mindenkit, hogy a programot egyelőre október 31-én szervezik meg, de ha kedvező lesz a fogadtatás, akkor szerveznek még hasonló programokat.

Már fogadják a jelentkezéseket

Fontos, hogy a jelentkezés sorrendjében biztosítják a részvételt: október 31-én a legfeljebb tízfős túrák 19 órától kezdődően óránként indulnak a Sziklakórház Atombunker Múzeumtól, a program időtartama másfél-két óra – jegyeket a múzeum helyi vagy webes üzlete árusít. Az első két túrát mindenképpen megtartják, a további csoportokat minimum öt fő jelentkezése esetén indítanak. A kései élményprogramon 12 éves kor felett lehet részt venni, és a járványügyi helyzetre tekintettel mindenkinek maszkot kell viselnie.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.