Ezeket a változásokat hozza a választási törvény módosítása

A választási rendszert érintő törvénymódosítás érdemben nem befolyásolja az ellenzéki pártok közös listaállítását – állapította meg az Alapjogokért Központ a keddi elemzésében. Mint ismert, a baloldali pártok már a törvényjavaslat benyújtása előtt döntöttek az összefogásról.

Magyar Nemzet
2020. 12. 15. 18:57
null
A tervezett törvénymódosítás célja az, hogy minél tisztábbak legyenek a választások Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés kedden megszavazta azt a kormány által november 10-én benyújtott törvényjavaslatot, melynek elsődleges célkitűzése a „törpepártoknak” – vagy ahogy a köznyelv hívja őket, kamupártoknak – a hatékonyabb kiszűrése a következő, 2022-es országgyűlési választásoktól kezdődően. Az Alapjogokért Központ összegyűjtötte a választási rendszert érintő törvénymódosítás legjelentősebb pontjait, amelyek a következők:

  • A 2022-es országgyűlési választáson országos listát az a párt állíthat majd, amely – legalább 14 megyében és a fővárosban – minimum 71 választókerületben önállóan jelöltet indított. Mindez azt is jelenti, hogy amíg 2014-ben és 2018-ban legalább 13 500 érvényes ajánlást kellett összegyűjteni 27 jelölt indításához, addig ez a szám 2022-ben legalább 35 500-ra emelkedik, 71 jelölt indítása esetén.
  •  

  • A törvénymódosítás célja a „törpepártok” jogellenes haszonszerzésre irányuló tevékenységének ellehetetlenítése oly módon, hogy a demokratikus választási verseny ne sérüljön. Az ajánlási rendszer (például a többes ajánlás megszüntetése) módosítása ez utóbbit egyértelműen korlátozta volna.
  •  

  • A kamupártok létezése sem a kormánypárti, sem az ellenzéki politikusok érdekeit nem szolgálja, ugyanis a kamupártok demokratikus működést érintő és költségvetési károkat is okoznak. Nemcsak növelik az elveszett szavazatok számát, de visszaélnek a választópolgárok bizalmával, és a központi költségvetési pénzeket saját érdekeik szerint, törvénytelen módon használják fel.
  •  

  • Az ellenzéki pártok többes listaállítása továbbra is adott, de az érintettek szerint eddig sem volt kérdéses, hogy a közös listaállítás megvalósul. Az összefogásra készülő pártok továbbra is annyi listát állíthatnak, amennyit szeretnének. Két ellenzéki lista esetén 36 olyan egyéni választókerület lenne, ahol nem egy, hanem két jelöltjük indul. A választási rendszer egyes elemeit érintő módosítás kapcsán megfogalmazott, az ellenzéki összefogás ellehetetlenítéséről szóló kritikák tehát megalapozatlanok. A választásról szóló törvények módosítására a választásokat megelőző évig van törvényi lehetőség. Emellett a módosításról szóló vita biztosított, hiszen a törvényhozás jelenleg is ülésezik.
  •  

  • A 2014-es és 2018-as országgyűlési választások eltérő képet festettek a kamupártok szavazatszerzési sikerességét illetően, emiatt hiba lett volna már hat évvel ezelőtt, ad hoc módon változtatni a választási rendszer egyes elemein. Az új szabályozás több garanciát biztosít a kamupártjelenség visszaszorítására a korábbinál.
  • Az Alapjogokért Központ erről szóló Facebook-posztja itt tekinthető meg:

    https://www.facebook.com/alapjogokert/photos/a.769799143052160/3907999412565435

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.