Rétvári Bence: Nem lehet utólag változtatni a szerződések feltételein

Orbán Balázs emlékeztetett, hogy a Jobbik (ahogy a többi ellenzéki párt sem) nem támogatta a kormány által előterjesztett családvédelmi rendelkezéseket.

2020. 12. 07. 13:30
ORBÁN Balázs
Orbán Balázs szerint külön érdekesség, hogy a Jobbik ugyanazt kommunikálja a parlamentben, mint a DK MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Embertelen, önkényuralmi rezsimnek nevezte a jelenlegi kormányzást Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a hétfői napirend előtti felszólalásában. A szocialista politikus azt is hangoztatta, hogy a kabinet nem tiszteli az európai értékeket, nem kormányoz felelősen, sőt a magyar emberek érdekei ellen dolgozik. Tóth bírálta a kormány pandémiakezelési stratégiáját is, egyebek mellett a tesztek számát kevesellte, a lélegeztetőgépek beszerzését pedig korrupciós ügynek titulálta. Úgy vélte, hogy a kabinet a munkanélküliséget sem kezeli megfelelően, s az uniós költségvetés kapcsán a jogállamisági feltételek miatt belengetett magyar vétót is élesen kritizálta. Szájer József múlt heti brüsszeli botrányát is felemlegetve bocsánatkérésre szólította fel a kormányt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fideszből is kilépő Szájer József bocsánatot kért botlásáért, ám ezzel szemben a baloldalon nemigen találni hasonló példát a felelősség ilyen felvállalására. A kormány járványkezelésével kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy Európában hazánkban végzik az ötödik legtöbb tesztet, a kórházi ágyak, és a lélegeztetőgépek száma tekintetében pedig dobogósok vagyunk. Kiemelte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője is tanácsosnak nevezte a lélegeztetőgépek nagyobb számú beszerzését. Rétvári Bence arra is emlékeztetett, hogy a fejlett államokat tömörítő OECD statisztikája szerint Magyarországon egyedül az elmúlt évtized szocialista kormányai alatt csökkentek az egy főre vetített egészségügyi kiadások. Az uniós büdzsé vétójával kapcsolatban a honatya azt hangsúlyozta, hogy nem lehet utólag változtatni a szerződésben lefektetett feltételeken, mivel az későbbi változtatásokra is precedenst teremtene.

Szilágyi György (Jobbik) szintén Szájer József ügyével támadta a kormányt – szerinte a lemondott EP-képviselő lejáratja Magyarországot külföldön – s ennek ürügyén felelevenítette Borkai Zsolt történetét, aki egyébként szintén bocsánatot kért a tettéért, és ő is kilépett a Fideszből, miután fény derült botrányos esetére. Szilágyi azt is hangoztatta, hogy a kormány megdézsmálja a közpénzt, bár konkrétumokat nem sorolt fel, hogy mire is gondolt.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában egy fontos különbségnek nevezte a baloldal és a kormányoldal között azt, hogy míg utóbbi szereplőinek esetében mindig megvan a következménye annak, ha valaki elfogadhatatlan dolgot tesz, addig a baloldalon ez nincs így, jellemzően nem vállalják a felelősséget. Szilágyi György látszólag nemzeti álláspontról megfogalmazott bírálatával kapcsolatban az államtitkár arra mutatott rá, hogy a Jobbik (ahogy a többi ellenzéki párt sem) nem támogatta a kormány által előterjesztett családvédelmi rendelkezéseket, és a Brüsszellel folytatott szuverenitás-vitában sem állnak ki Magyarország mellett a szivárványkoalíció alakulatai. Orbán Balázs arra is rákérdezett, hogy jobbikos képviselőtársának nem okoz-e lelkiismereti problémát, hogy az összbaloldali tömörülés értelmében Gyurcsány Ferenctől függ a 2022 utáni sorsa a politikában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.