Tranzit-vita: az európai minimálbér csak Gyurcsányné blöffje

Ma ismét vitára hívott két képviselőt a Tranzit, ezúttal Hollik István, a Fidesz, és Tordai Bence, a Párbeszéd kommunikációs igazgatója csapott össze egymással. Az Európai Unió és hazánk kapcsolatára, a magyar vétóra, a járványkezelésre, valamint az alapjövedelem és a munkaalapú társadalom kérdéseire reflektáltak.

Hertelendy Gábor-Nagy Orsolya
Forrás: Facebook2020. 12. 09. 21:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vita elején Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az EU-csúcs fejleményei kapcsán kifejtette: jó helyzetbe kerültünk, a ziccert be kell lőni. Magyarország nem tudja elfogadni a zsarolóeszközt, hogy megvonják az uniós forrásokat, ha nem teljesíti azt, amit Brüsszel akar. Ilyen például a migránsok befogadása – tette hozzá. Tordai Bence erre azt hangoztatta, hogy Karácsony Gergely elindított egy petíciót, ha a kormány elbaltázza az uniós forrásokat, akkor ne az országot büntessék, hanem adják oda azokat a forrásokat az önkormányzatoknak.

Az alapjövedelem témájában Tordai kifejtette: szükség van magasabb bérekre, ezt biztosítaná az európai minimálbér. Kötelező megállapodást kell kötni, amelynél Magyarország jó helyzetben van, mert létezik hazai minimálbér. A Párbeszéd politikusa szerint a munkavállalók kétharmada kap átlagbér alatti fizetést. Szerinte az alapjövedelem nem vonna magával önmagában adóemelést, mert „ki van számolva ennek a költsége”. Úgy vélte, az alapjövedelem javítja a munka minőségét, és ezzel „utolérnénk Ausztriát”. Az alapjövedelemről szóló kampányvideójukkal kapcsolatban pedig elmondta, hogy abban a fiatalokat azért célozták meg, mert ők azok, akiknek nehéz az állandó kereset megszerzése, és nem jutnak saját lakáshoz.

A Fidesz kommunikációs igazgatója válaszul leszögezte:

az európai minimálbér jól hangzik, de csak Gyurcsány feleségének egy blöffje és átverése.

– Mindenki szeretne osztrák bért keresni, de Magyarországon volt negyven év kommunizmus, ez a hátrány azért alakult ki. Az elmúlt tíz évben olyan mértékben emelkedett a minimálbér, mint előtte harminc évig soha – szögezte le. Az Fidesz politikusa elmondta: az alapjövedelemmel nem ért egyet, mert a dolgozók nem azért fizetnek adót, hogy odaadják azoknak, akik nem dolgoznak. Mindenki, aki tud és akar, az dolgozhasson. – Mi a munkára nemcsak pénzkereseti lehetőségként tekintünk, hanem mert célt ad az életünknek – vélekedett a kormánypárti politikus. A Fidesz–KDNP tagja világossá tette, hogy a kormánypártok politikájának középpontjában a munka áll, ennek érdekében pedig a munkát terhelő adókat is csökkentették.

Hollik István szerint az alapjövedelem egy társadalmi kísérlet, amibe nem szabad belekezdeni.

Valóban a tulajdonhoz jutást kell segíteni, ti a családvédelmi intézkedést nem támogattátok. A gyermek érték, a családokat kell támogatni – mondta Tordainak.

A következő körben egymás pártjának járványkezelését kellett értékelniük a vitapartnereknek. A párbeszédes politikus „apokaliptikus viszonyoknak” nevezte a kormánypártok intézkedéseit. Úgy vélte, a kormány nem gazdálkodott jól a pénzekkel, „oligarchák jutottak pénzekhez”. Ezért ma majdnem félmillióan vannak munka nélkül – tette hozzá. Tordai szerint megalapozott kritikák voltak, miszerint túlvásárolta magát a kormány lélegeztetőgéppel, majd azt állította, Karácsony Gergely hamarabb bevezette a maszkhasználatot. Az ellenzéki politikus emellett azt hangoztatta, hogy „a Párbeszédtől nagyon sok segítséget kaptak a szociális dolgozók, akikről a kormány elfeledkezett”. Úgy vélte, mindezek ellenére a kormány hátráltatja az önkormányzatokat.

Válaszul Hollik István kijelentette: a kormány célja az emberek egészségének a megőrzése, valamint az ország működésének biztosítása. Tordai Bencéhez szólva hangsúlyozta:

a baloldalon ti a kormány ellen harcoltok, nem a vírus ellen.

A védekezést sikerrel zártuk le, de ti nem támogattátok, kamuvideókat gyártottatok, Szabó Tímea frakcióvezető pedig álhíreket terjesztett, most pedig a válságkezelésben adókat emeltek az önkormányzatokban.

A kormány a gazdasági válságot nem akarja adóemeléssel kezelni, és nem akarja, hogy Karácsony Gergely és az önkormányzatok adót emeljenek, ezért hozta meg azt a döntést, hogy nem vezethetnek be új adókat – mondta Hollik.

Majd így folytatta: azt mondtátok, kevés a lélegeztetőgép, amikor pedig azok megérkeztek, akkor szerintetek túl sok lett. Először azt mondtátok, nem kell annyi kórházi ágyat kiüríteni, most a második hullám mutatja meg, hogy fel kellett készülni egy durvább járványra is. A kormány szakemberek tanácsai alapján hozza meg a döntéseket.

Ti, amikor a védekezést támadjátok, azzal a kórházban dolgozókat támadjátok

– szögezte le a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Az oltóanyagról azt mondta a párbeszédes politikusnak: míg ti a vakcinából ideológiai kérdést akartok csinálni, addig azokat a magyar szakemberek le fogják tesztelni. Lehetőség szerint minél több helyről kell beszerezni oltóanyagot, és ha a szakemberek azt mondják, biztonságos, akkor majd lehet oltani.

Macron korábban azt a kijelentést tette, hogy „Nem kielégítő a jelenlegi helyzet, de ettől ez még nem tesz minket illiberálissá. Mi nem vagyunk Magyarország vagy Törökország, vagy valami hozzájuk hasonló. Nem hagyhatom, hogy azt állítsák, szabadságjogokat veszünk el.” Ezzel kapcsolatban Hollik István leszögezte: a nagyhatalmakban van gyarmattartó reflex, meg akarják mondani, mit és hogyan csináljon a többi ország.

– Mi nem kérünk kioktatást mástól, szabadságszerető ország vagyunk, mi a franciáknak sem fogjuk megmondani, mit tegyenek. Tegyék azt, amit jónak látnak, mi is azt fogjuk tenni. Egymás címkézgetését be kell fejezni.

Tordai szerint a 2018. decemberi tüntetéseken – bár ellenzéki képviselőket nem vertek – Varju Lászlót „csúnyán helybenhagyták”. A kommunikációs igazgató úgy vélte, hibrid rezsimről beszélhetünk az Orbán-kormány alatt, ennek bizonyítékaként a Freedom House-t említette.

Ezt követően a Szájer-ügy volt terítéken. Hollik szerint a Fideszen belül Schmitt Páltól Szájer Józsefig van következménye az ügyüknek. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédért, Bíró László a „judapestezéséért” és Gyöngyösi Márton a zsidók listázásáért nem mondott le.

Tordai Bence a Bíró László-üggyel kapcsolatban azt válaszolta, hogy „nem érdemes harmad- vagy negyedvonalas politikusok Facebook-bejegyzéseit figyelembe venni”, majd feltette a költői kérdést: – Hány olyan fideszes van, aki hasonló botrányokat tudhat magáénak?

A vitáról készült felvétel IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.