Müller Cecília: További ötvenegyezer ember oltására elég vakcina érkezett

Engedélyezték, hogy a Pfizer-vakcina egy ampullájából az eddigi öt helyett hat adag oltóanyagot lehessen kinyerni.

Veres László István
2021. 01. 12. 13:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az előző 24 órában újabb 696 magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 128 többségében idős, krónikus beteg, így 10 853-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma – számolt be az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette, az aktív fertőzöttek száma 123 647 fő, 209 852-en pedig már kigyógyultak a betegségből. Jelenleg 5005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an szorulnak gépi lélegeztetésre. A szakember jelezte, hogy a tegnap elhunytak közül a legfiatalabb ötven, a legidősebb pedig 96 éves volt. Beszámolt róla, hogy ma reggel újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, és

az Európai Gyógyszerhatóság engedélyezte, hogy a Pfizer-vakcina egy ampullájából az eddigi öt helyett hat adag oltóanyagot lehessen kinyerni. – Az ampullából kinyerhető hatodik dózis nem jelenti azt, hogy kevesebb hatóanyag jutna a szervezetbe, tehát egy személy ugyanolyan mennyiségű oltóanyagot kap, mint korábban, azonban több ember beoltását teszi lehetővé – hangsúlyozta.

A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy a ma első ízben érkezett Moderna vakcinájából 3600 személy beoltására kerülhet sor. Jelezte, hogy már közel 79 ezer embert oltottak be. – A korábbi mennyiséget már eloltottuk, a ma beérkezett mennyiséggel további 51 ezer embert tudunk védőoltásban részesíteni – tette hozzá. Müller Cecília szólt róla, hogy a Moderna-szérum tárolása kicsit egyszerűbb, mert azt mínusz húsz Celsius-fokon lehet tárolni, így fél évig áll el, a felolvasztást követően pedig normál hűtőszekrényben, két–nyolc Celsius-fokon harminc napig tárolható. Egy ampulla tíz adagot tartalmaz, és használat előtt nem kell feloldani, az emlékeztetőoltást pedig 28 nap múlva kell beadni.

A Magyar Nemzet kérdéseire válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a Pfizer és a Moderna-vakcina nem kombinálható, mert nem történtek erre vonatkozó kísérletek. Hozzátette, aki az egyik gyártó szérumát kapta meg az első adagban, annak ugyanazt kell megkapnia a második alkalommal is.

Elmondta azt is, hogy továbbra is az az eljárásrend, hogy a második dózist – amelynek beadása nélkülözhetetlen a teljes védettség kialakulásához – félrerakják, és 21, illetve 28 nap múlva beadják. Hangsúlyozta, hogy egyetlen vakcina sem biztosít százszázalékos védettséget, így a jelenlegiek sem. Azonban, ha valakiről laboratóriumi vizsgálat bizonyítja, hogy a védőoltás dacára is megfertőződött a koronavírussal, akkor sem kell tartani a súlyos szövődményektől, ebben az esetben könnyű lefolyású megbetegedésre lehet számítani.

Letesztelik a szociális ágazatban dolgozókat is

Az országos tiszti főorvos közölte, hogy a pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapszolgáltatásban dolgozók is jelentkezhetnek a koronavírus elleni célzott csoportos gyorstesztelésre.

A tesztelést a kormányhivatalok szervezik a január 16–17-i hétvégén, országszerte 127 mintavételi ponton várják az ágazatban dolgozókat.

A vizsgálatok célja a járvány terjedésének további lassítása és az emberek egészségének védelme. Az érintettek a várakozás elkerülése érdekében a Szocszűrés.kh.gov.hu honlapon foglalhatnak időpontot.

Nem maradnak el az érettségik és a felvételi vizsgák sem

Jelenleg 42 óvoda néhány csoportjában van rendkívüli szünet, illetve 79 általános iskola egy-egy osztályában rendeltek el digitális tanrendet. A köznevelési intézményekben továbbra is kötelező a testhőmérséklet-mérés, a távolságtartás és a fertőtlenítés, amelyhez havonta, központilag biztosítják a fertőtlenítőszereket – közölte az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkár hozzátette, a középiskolákban egyelőre digitális tanrend van érvényben, és

vannak, akik azt követelik, hogy maradjon el az érettségi. Ez azonban nem megoldható, mert káoszba fulladna az egyetemi, főiskolai felvételi eljárás, úgy, mint az Angliában történt. Emlékeztetett: tavasszal is meg tudták oldani az érettségik lebonyolítását, így lesz ez idén is.

Elmondta, hogy az írásbeli és a szóbeli vizsgákat is meg akarják tartani, az érettségire február 15-ig lehet jelentkezni. – Az érettségi vizsgák átlaga tavaly is megfelelt az előző évek átlagának, a középiskoláknak pedig most is fel kell készíteniük a diákokat – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve: az iskolaépületek nincsenek bezárva, a speciális felkészítők továbbra is megtarthatók, akár személyes jelenléttel is. Maruzsa Zoltán kitért rá, hogy

a középfokú felvételik is meg lesznek tartva, erre is azért van szükség, hogy ne fulladjon káoszba a középiskolai felvételi eljárás. – A január 23-i írásbeli felvételi vizsgákon országosan mintegy 75 ezer tanulóra számítunk, akiket összesen 535 helyszínen várunk – tudatta a szakpolitikus.

Elmondta, ez jóval több helyszín a szokásosnál, de így betartható a tízfős beosztás. Szólt arról is, hogy a szokásos egy helyett két pót alkalmat jelöltek ki azért, hogy megteremtsék a lehetőséget azoknak is, kik betegek vagy karanténban vannak. A témaheteket is meg akarják tartani, de ezek a digitális térbe költöznek. Készülnek az országos nyelvi és a kompetenciamérésekre is, amelyek májusban lesznek megtartva és írásbelik lesznek. Ezeket már személyes jelenléttel, tízfős csoportbeosztással bonyolítják le. – Tavaly negyven százalékkal csökkent az évismétlések száma, és az érettségik alapján kimondható, hogy nem romlott a tanulók tanulmányi teljesítménye – húzta alá Maruzsa Zoltán.

Szerbia meghosszabbította a területére történő beutazási korlátozásokat

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy Szerbia meghosszabbította a területére történő beutazási korlátozásokat, így továbbra is csak 48 óránál nem régebbi, negatív eredményű PCR-teszttel lehet belépni az országba, vagy tíz nap hatósági karantént kell vállalni. Beszámolt róla, hogy a rendőrök

hétfőn 184 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így összesen 19 148-ra emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma.

Tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal, illetve a csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt tegnap 394, a rendelkezés novemberi bevezetése óta pedig összesen 24 244 emberrel szemben intézkedtek. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig hétszáz rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 504 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, valamint a benntartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be. Kiss Róbert közlése szerint az előző napon 3871 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 25 532 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2857-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.