Tejbe keverte az erős nyugtatót a letartóztatott anya

A mérgezést elismerte, ám annak okairól nem beszélt az a nő, aki meg akarta ölni hároméves fiát.

Végh Attila
2021. 01. 08. 18:57
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség indítványát elfogadva a bíróság január 8-án délelőtt meghozott jogerős döntése alapján harminc napra letartóztatásba helyezte azt a budapesti nőt, aki a nyomozó hatóság gyanúja szerint szándékosan megmérgezte hároméves gyermekét, aki csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően élte túl a gyilkossági kísérletet. A bíróság helyt adott annak az ügyészi indítványnak is, hogy a kényszerintézkedés végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölje ki.

Egyelőre csak a tények tisztázódtak, mi is történt január 5-én délelőtt egy budapesti, XIV. kerületi lakásban. Az, hogy egy zuglói, 25 éves nő miért akart végezni hároméves fiával, még kérdéses, a tanúk szerint korábban semmi olyan jelet nem tapasztaltak sem a rokonok, sem az ismerősök, hogy a fiatal anya akár bántalmazta volna a gyermekét. Egy biztos, azon a reggelen otthonukban több, csak receptre kiadható, különösen veszélyes, csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható gyógyszernek minősülő antidepresszáns tablettát adott be hároméves kisfiának, egyértelműen azzal a céllal, hogy megölje a gyermeket. Az anya az elkábított, életveszélyes állapotba került gyermekkel indult el sétálni a gyermek nagyanyjához. A nagyszülő unokája állapotát észlelve, lányát magára hagyva kórházba vitte a kisfiút. Az azonnali sürgősségi orvosi ellátás megmentette a gyermek életét, akit még ma is a Heim Pál gyermekórházban ápolnak.

Fotó: Éberling András

Az orvosi beavatkozás során egyértelművé vált, hogy a gyermek szervezetébe erős idegnyugtató anyag került. Mivel egy gyermek esetében ez akkor is bűncselekmény, ha a szülő gondatlansága okozza a mérgezést, a kórház hivatalból értesítette az esetről a rendőrséget. A Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának nyomozói a mérgezés helyszínének és körülményeinek elemzése során megállapították, hogy a gyermek még véletlenül sem férhetett hozzá a gyógyszerekhez, az anya elismerte, hogy ő adta be a kisfiúnak a tablettákat. Az anya a gyógyszert felmelegített tejben oldotta fel, a rendőrség által lefoglalt üvegben a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ munkatársai vizsgálják majd a méreg nyomait. Az anya ügyvédje jelenlétében elismerte a szándékos mérgezés tényét, de ennek okaira, hátterére nem kívánt magyarázatot adni. A BRFK nyomozói őrizetbe vették a nőt, és tizenegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellene eljárást.

Fotó: Police.hu

A pszichológusok szerint évente kilenc-tízezer terhes és legalább ugyanennyi frissen szült nő szenved a depresszió tüneteitől Magyarországon, és mintegy száz nőnél alakulnak ki a szülés utáni pszichózisnak olyan tünetei, amelyek drámaiak is lehetnek. A szülés utáni depressziós állapot évekig is elhúzódhat, illetve évekig lappanghat. A pszichológusok és a rendőrök előtt ismert tény, hogy a szülés utáni pszichózisban szenvedők némelyike a depresszió legsúlyosabb állapotában odáig juthat, hogy gyermeke, vagy saját maga életét is kiolthatja. A kutatások kimutatták, a pszichotikus esetek egy része depressziós és mániákus depressziós formát is ölthet a szülés utáni hónapokban, de skizofrén tünetekbe is átfordulhat. A betegségnél gyakori a hirtelen személyiségváltozás, a dezorientáltság, a bizarr viselkedés, a szélsőséges hangulatok változása, a realitásérzék teljes elveszítése, a hallucinációk, a kényszerképzetek fellépése a szülést követő, akár évekig is elhúzódó időszakban. Súlyos esetben csecsemőgyilkosság is előfordulhat, ennek gyakorisága a kriminalisztikai statisztikák szerint az ilyen betegségben szenvedő anyáknál nem éri el a négy százalékot. A 2020 áprilisában, kispesti, lakótelepi lakásában egyéves kislányát vízbe fojtó egyedülálló anya, a 39 éves P. Orsolya is depresszióban szenvedett, de a bíróság által kirendelt igazságügyi elmeorvos szakértő nem talált olyan fokú beszámítási korlátozottságot, mely igazolta volna, hogy a nő nem lett volna tettének tudatában, nem fogta volna fel, mit tett gyermekével. A nő legalább tízéves börtönbüntetésre számíthat, a gyermek vízbe fojtása miatt a különös kegyetlenséggel elkövetett minősítést is megállapíthatja a vádhatóság.

Fotó: MTI

A zuglói anya esetében egyértelmű a depresszió kialakulása, hiszen szakorvosi kezelést is kapott, szakorvos írta fel neki receptre azt a gyógyszert, amivel gyermekét is meg akarta mérgezni. A tíz éve Erdélyből áttelepült nő apa nélkül nevelte a gyermekét, nehéz anyagi körülmények között éltek, ez is hatással lehetett depressziójára. Németh Tímea pszichológus a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy növeli a súlyosabb állapot kockázatát, ha az anyát stresszkeltő életesemények érik, ha nélkülöznie kell a társas támogatottságot, ha családi vagy párkapcsolati zavarok adódnak az életében. A zuglói esetben több összetevője is van a dolognak, a gyermekét egyedül nevelő nő depresszióját a koronavírus-fertőzés csökkentésére hozott veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések is fokozhatták, a magány felerősíthette betegségét, amiért a zavart elme a gyermekben láthatta meg a felelőst, a gyilkossági kísérlettel akarta megoldani ezt az állapotot. A közösségi oldalára karácsonykor tett ki utoljára képeket a gyermekről, környzetében senki nem gondotla volna, hogy valaha is képes lenne akár csak megütni is a kisfiát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.