Egyre átláthatatlanabb Gyurcsány vagyona

Egyre több a kérdőjel Gyurcsány Ferencnek az Altusból kimentett vagyonával kapcsolatban. Mivel a DK elnöke közel kétmilliárd forintot vett ki a vállalatból, s az összeg nem jelent meg a politikus portfóliójának más szegmenseiben, kérdés, hogy a pártja finanszírozására is költött-e belőle. A parlamenti képviselők tegnap megjelent vagyonnyilatkozata szerint az egyik leggazdagabb baloldali politikus az MSZP-s Tóth Csaba, a legeladósodottabbak között a Karácsony-párti Tordai Bence és az LMP-s Demeter Márta említhető.

2021. 02. 02. 5:55
null
Budapest, 2016. szeptember 10. Megújított húszezer forintos bankjegyek részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Bizományosi: Faludi Imre Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rejtélyes módon újabb elemek tűntek el Gyurcsány Ferenc vagyonából. A DK elnöke az elmúlt években több mint 2,1 milliárd forintot vett ki az Altus Portfólió Kft.-ből, ugyanakkor a saját vagyona csupán 198 millió forinttal növekedett 2016 óta.

Abban az évben Gyurcsány 1,2 milliárd forintnyi vagyont vont ki a cégből majd évről évre újabb 2-300 milliót –, és így szépen lassan ki is ürítette a vállalatot, amelyben mostanra mindent összevetve alig százmillió maradt. A korábbi szocialista miniszterelnök 2020-ban már csak 55 millió forintot tudott felvenni osztalékként.

Keringő milliárdok

Gyurcsány legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint viszont a saját néven nyilvántartott értékpapírjainak értéke és a bankszámláin kezelt pénzösszegek nem nőttek jelentősen (összértékük idénre átlépte az egymilliárdos határt, amelyet tavaly megközelített), felmerül tehát a kérdés, hogy hol kering évek óta az említett, közel kétmilliárdos összeg. Gyurcsány azt ingatlanba sem fektethette, hiszen az elmúlt öt évben készült vagyonnyilatkozataiból kiderül: a portfóliójának ezen szegmensében nem történt változás, hosszú ideje tulajdonolja pápai lakását és kötcsei nyaralóját. Eladósodottsága is csupán az éves törlesztőrészlettel csökkent (2020-ban a kötcsei ház hitele nem csökkent, vélhetően a hitelfizetési moratórium miatt), bár ez alól kivétel 2019, itt vélhetően a gyerekeknek vásárlandó lakások előlegének és foglalójának érdekében 150 millió forintnyi többlethitel jelent meg, ami 2020-ban újabb 65 millióval bővült. A különös ingatlanvásárlásnak az előlegét és foglalóját már 2019-ben letették, de még mindig nem történt meg a vásárlás.

Összességében az látható, hogy

míg Gyurcsány Ferenc 2016-ban a hiteleket leszámítva az ingatlanokon felül összesen 580 millió forintot tulajdonolt, addigra ma ez „alig” karistolja a 800 millió forintot úgy, hogy közben kiürített egy többmilliárdos céget. A maradék 1,9 milliárd forinttal kapcsolatban tehát az a kérdés adódik: kerülhetett-e belőle a DK környékére is, mivel a Gyurcsány család évente feltehetően nem közel négyszázmillió forintból fedezi mindennapi megélhetését.

 

HADHÁZY AJÁNDÉKA

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a vagyonnyilatkozatában ajándékként tüntette fel azt az 5,2 millió forintos bírságot, amelyet a parlamentben több alkalommal is bemutatott botrányos performanszainak egyikéért szabott ki rá a házelnök.

A képviselő arra utalhatott az ajándékrubrika bejelölésével, hogy nem maga fizette be a büntetését, hanem követőitől kalapozta össze a kirótt összeget. Hadházy felháborodást keltő megnyilvánulásai közül többet is szankcionáltak, ám a honatya csak az 5,2 milliós büntetést nevesítette, mivel a többi nem haladta meg a bevallásköteles mértéket.

Hadházy Ákos

Figyelemre méltó, hogy

a leggazdagabb MSZP-s politikusnak Tóth Csaba bizonyult. A szocialisták szürke eminenciásaként emlegetett honatyának a különböző részvényekből és kötvényekből álló befektetései jelenleg nagyjából 236 millió forintot tesznek ki, ami nagyjából 14 millió forinttal több annál, amit tavaly könyvelhetett el.

A Zuglót is magában foglaló választókörzet parlamenti képviselőjének 22 millió forint pénzintézeti számlakövetelése is van. Érdekesség, hogy

Tóth Csaba Tigris–1993 Kft. nevű cégének – amelynek 86,65 százalékban tulajdonosa – a közel félmilliárdos bevétele ellenére sincsenek alkalmazottjai.

 

Ingóságok nélküli JOBBIK-Vezér

A Gyurcsány vezette baloldal képviselői közül érdemes még megemlíteni

Jakab Pétert, aki nyilatkozata alapján semmilyen említésre méltó ingósággal nem rendelkezik, ahogy autóval sem.

A Jobbik elnökéről annyit tudni, hogy tavaly óta nulláról 4,1 millió forintra növelte a készpénzállományát, miközben a tavalyi tízmillió forintos hiteltartozása kilencre apadt. Emellett továbbra is ötvenszázalékos tulajdonos egy miskolci lakásban.

A leginkább eladósodott politikusok között említhető a Karácsony-párti Tordai Bence, valamint az LMP-s Demeter Márta.

Utóbbinak tavaly óta húszmillió forintos, hitelintézettel szembeni tartozása keletkezett, Tordai új vagyonnyilatkozatában pedig egy 9,4 millió forintos hitelintézeti kölcsön jelent meg. Adóstársként pedig csaknem húszmillió forintos hitel terheli a parlamentben tanúsított elfogadhatatlan viselkedése miatt számos alkalommal figyelmeztetett képviselőt.

Érdekesség, hogy Ungár Péternek (LMP) akinek cégvagyonát korábban nagyjából 15 milliárd forintra taksálták tavaly a legnagyobb kiadása az volt, hogy Toyota gépkocsiját egy hibrid modellre váltotta.

A kormánypárti képviselők közül Rogán Antal azon kevesek egyike, akinek a vagyoni helyzetében jelentősebbnek nevezhető változás történt.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének a takarékbetétben elhelyezett megtakarításai több mint tízmillió forinttal csökkentek, 822 millió forintról 809,4 millióra. A miniszter emellett találmány hasznosítási díj jogcímen 157,8 millió forint jövedelemre is szert tett az elmúlt évben.

Orbán Viktor miniszterelnök bevallásából annyi változás olvasható ki, hogy a 2002-ben, a feleségével közösen felvett húszmillió forintnyi jelzáloghitelük tavaly valamivel több mint 1,3 millió forinttal csökkent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.