időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Horváth Béla: A kommunizmus szelleme ma is köztünk van, a liberalizmus és a neomarxizmus jelmezében

Magyar Nemzet
2021.02.25. 18:02
Horváth Béla: A kommunizmus szelleme ma is köztünk van, a liberalizmus és a neomarxizmus jelmezében

– A kommunizmus szelleme ma is köztünk van, csak új álruhában, a liberalizmus és a neomarxizmus jelmezében – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth Béla, akinek köszönhetően immár húsz éve, február 25-én a kommunista diktatúrák áldozataira emlékezik Magyarország. Az egykori MDF-es, majd kisgazda politikus úgy látja: az új nemzedék kevésbé fogékony az emléknapra, szerinte azért, mert a fiatalok egyszerűen nem tudják vagy nem is hiszik el, hogy mik történtek az ötvenes–hatvanas években, a Rákosi–Kádár-korszakban. – Sokkal több filmre, dokumentumfilmre, művészeti alkotásra lenne szükség, ami érthetővé tenné számukra a kommunizmust – mondta.

– A baloldali, liberális ellenzék hallani sem akart az emléknapról, alpári, személyeskedő hangnemben, mondvacsinált okokkal támadtak – emlékezett vissza lapunknak Horváth Béla. Mint fogalmazott: közülük is nagyon csodálkozott Donáth Lászlón, akinek a felszólalása különösen egy lelkészhez képest volt méltatlan. – Viszontválaszomban jeleztem is neki, hogy inkább azokra az evangélikus és református püspökökre kellene emlékeznie, akik ugyancsak a kommunista rendszer áldozataivá váltak, mint például Ravasz László vagy Ordass Lajos – fogalmazott az egykori konzervatív politikus. Hozzátette, az MSZP részéről három képviselő is (Donáth László, Csizmár Gábor, Filló Pál) azt kezdeményezte, hogy a teljes indítványát, annak minden elemét töröljék. – Arra hivatkoztak, hogy nem tartják időszerűnek, nem tartják alkalmasnak, nem tartják a történelmi események súlyához méltónak egy ilyen emléknap bevezetését a középfokú oktatási intézményekbe. Tragikomikus volt, hogy így viszonyultak az emléknaphoz – mondta.

Horváth Béla lapunknak hangsúlyozta: a kommunizmus szelleme ma is köztünk van, csak új álruhában, a liberalizmus és a neomarxizmus jelmezében.

Szerinte nem kell hívő embernek lenni ahhoz, hogy nap mint nap megtapasztaljuk azokat a verbális, olykor fizikai atrocitásokat, egyház- és családellenes magatartást, amit a baloldal ma is képvisel. Arról, hogy az emléknap alkalmából ma Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára is bejegyzést tett közzé a Facobook-oldalán, Horváth úgy fogalmazott: megdöbbentő az a farizeusi magatartás, ahogy egy nyakig sáros, idézőjelben véreskezű kommunista család sarja sopánkodik.

A volt konzervatív politikus úgy látja: az új nemzedék kevésbé fogékony az emléknapra, de szerinte azért, mert a fiatalok egyszerűen nem tudják vagy nem is hiszik el, hogy mik történtek az ötvenes–hatvanas években, a Rákosi–Kádár-korszakban. – Sokkal több filmre, dokumentumfilmre, művészeti alkotásra lenne szükség, ami érthetővé tenné számukra a kommunizmust. Jelenleg a Terror Háza Múzeum segíti leginkább az emlékezetpolitikát. Szerintem minden osztálynak kellene ott egy kihelyezett történelemórát tartani – mondta Horváth Béla.

Emlékezés az áldozatokra

A kilencvenes években sem mertek beszélni a Gulágról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.