Huszonkét évig bujkált a maffia gyilkosa

Egy 1999-ben végrehajtott alvilági leszámolás elkövetőjét fogták el a rendőrség fejvadászai.

Végh Attila
2021. 02. 05. 10:20
TEK elfogás
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a jelenleg is börtönben levő Portik Tamást még nem gyanúsították meg emberölésre való felbujtással, a nyomozó hatóság szerint ő adott parancsot 1999. április 25-én arra, hogy egyik bizalmi embere, a most 52 éves K. Gábor kivégezze a több, más emberöléssel is gyanúsított Portik egykori üzlettársát, Gy. Józsefet. A férfit újbudai albérletében lőtte fejbe a halálos ítélet végrehajtója, akit két napja fogtak el a rendőrök. A Fővárosi Bíróság február 5-én döntött a gyilkossággal gyanúsított K. Gábor letartóztatásáról.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) életvédelmi és célkörözési főosztálya folytat nyomozást a huszonkét éve történt emberölés miatt elrendelt eljárásban. Az ügyet annak idején nem sikerült teljes körűen felderíteni, a több mint húsz év alatt többször is leporolták annak aktáit. A KR NNI fél éve határozott a nyomozás folytatásáról, olyan bizonyítékok kerültek ugyanis a látókörükbe, amelyek szerint a 36 éves áldozat kivégzését az akkori magyar alvilág egyik irányítója rendelte meg, s egy régi, megbízható emberével végeztette el a piszkos munkát.

Portik Tamás és a bérgyilkosság áldozata a bűnügyi felderítés adatai szerint gyermekkori cimborák voltak. A korabeli rendőrségi akták alapján tizenévesként az utcai telefonfülkék perselyeit és autókat törtek fel. Később, amikor Portik már érdekeltségeket szerzett az 1990-es évek olajszőkítéssel kapcsolatos, szervezett bűnözői hálózatokban, a volt gyerekkori barát is helyet kapott a bűnbandában. A Tompa becenévre hallgató férfi előbb a bűnszervezet telephelyeire vigyázott, később testőrként is megbízást kapott a bandában, majd azokat a behajtási ügyeket intézte, ahol a hitelbe vásárló ügyfelek késtek a fizetéssel. A nyomozás során a kivégzés indokát keresve felmerültek olyan tények, hogy a későbbi áldozat saját zsebre is dolgozott, előbb az olajbizniszben, majd később – amikor nagy valószínűség szerint figyelmeztették, hogy ezen a pályán nincs helye – kábítószerrel próbált üzletelni. Nagy lábon élt, luxusautókkal közlekedett, ám ehhez nem volt elég pénze, tartozásokat halmozott fel, átvert több civilt és néhány bűnözőt is, sokakkal volt elszámolási vitája. Az akkori alvilági viszonyok között a kivégzése jelzésértékű is volt, a gyilkosság megrendelői ezzel akartak példát statuálni. Így jelezték, hogy ha valaki belekavar az ügyeikbe, legyen az akár gyerekkori barát, nem úszhatja meg a felelősségre vonást. Erre utalhat az is, hogy a kivégzés helyszínén az áldozat közelében három, az akkori magyar alvilághoz tartozó férfi fényképét is megtalálták. Ezzel figyelmeztethették a bűnbanda tagjait, hogy hasonló sors várhat arra, aki nem tartja be íratlan szabályaikat.

A nyomozó hatóság régóta sejtette, hogy a kivégzés hátterében Portik állhat, a végrehajtó pedig egy másik régi cimborája, K. Gábor lehetett. A gyilkosság elkövetésekor harmincéves férfi a bűnszervezet legalacsonyabb fokán, úgynevezett katonaként lehetett a banda tagja, vagyis egy olyan „alkalmazott” volt, aki vakon teljesít minden parancsot. Akár egy kivégzést is, amelynek elkövetésével feljebb léphet az alvilági ranglétrán. Az újbudai bérgyilkosság végrehajtásával kapcsolatosan egy másik büntetőügy perében is felmerült már a férfi neve, erről lapunk is beszámolt. Ibolya Tibor fővárosi főügyész már tavaly decemberben célzott arra, hogy régi, de nem elfelejtett leszámolási ügyekben is áttörés várható a közeljövőben.

A bérgyilkosság ügyében beszerzett friss bizonyítékokra támaszkodva február 3-án összehangolt rendőri akcióval fogták el a már hetek óta titkos nyomozati módszerekkel megfigyelt és követett gyanúsítottat. Mivel fegyveres bűncselekmény elkövetőjéről volt szó, feltételezni lehetett, hogy most is van pisztolya. A KR NNI nyomozói mellett ezért a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is részt vett a férfi elfogásában. A gyanúsítottat Újpesten rohanták le a kommandósok, mire észbe kapott volna, már a földön feküdt, megbilincselve. Mivel a gyilkosság minősített esete a hatályos magyar törvények szerint soha nem évül el, a rendőrség emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a huszonkét évvel korábban elkövetett kivégzés ügyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.