Szarka Gábor: Ne a hírekre hallgass, hanem a szívedre

Szarka Gábort a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárját az intézmény jelenlegi helyzetéről, a fejlesztésekről, az új félévről és az átalakításokról kérdezte az UniLife.hu.

Forrás: unilife.hu2021. 02. 02. 8:14
null
Szarka Gábor, az SZFE kancellárja Forrás: Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modellváltást tavaly hat intézményben hajtották végre nehézségek nélkül (lásd keretes írásunkat). Az SZFE esetében azonban jelentős feszültségekbe és korábban nem látott ellenállásba ütközött a folyamat. Utólag visszatekintve Ön hogyan látja az elmúlt három hónapot?

Az SZFE egy eléggé zárt közösség, mesterek és tanítványaik, oktatók és hallgatók között rendkívül szoros az együttműködés.

Nem hagyományos nagy egyetem vagyunk; itt a hallgatói-oktatói dinamika egészen más. Nálunk osztályfőnökök vannak, ők viszik végig az osztályt a képzés teljes ideje alatt. Ezáltal nagyon szoros kötelék alakul ki közöttük. Véleményem szerint ennek az erős kapcsolatnak tudható be, hogy ilyen érzelmi hullámot váltott ki az átalakítás. A bizonytalanság, az, hogy mi fog történni ezzel a zárt közösséggel, ellenállást váltott ki az érintett hallgatókban, oktatókban. Ha akkor leültek volna velünk megbeszélni a helyzetet, akkor elmondhattuk volna, milyen céllal jöttünk, de idáig sajnos nem jutottunk el.

Az elmúlt 2 hónapban azonban sikerült bejutnunk a létesítményekbe és tudunk dolgozni, haladni, fejlődni. Azóta van lehetőségünk bebizonyítani, hogy építeni jöttünk és nem rombolni.

Különösen fontos volt az az ígéretünk, hogy a mester-tanítvány viszonyban semmilyen változást nem tervezünk.

Arról az UniLife már többször is írt, hogy a modellváltó intézmények sora folyamatosan bővül. Tavaly hét intézmény került alapítványi fenntartás alá:

• Állatorvostudományi Egyetem,

• Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,

• Miskolci Egyetem,

• Neumann János Egyetem

• Széchenyi István Egyetem

• Soproni Egyetem

• Színház- és Filmművészeti Egyetem

– Milyen fejlesztések, felújítások történtek az intézményi infrastruktúra szempontjából?

– Az átalakítás előtt méltatlan körülményeket tapasztaltunk mind az egyetemi, mind a kollégiumi helyszíneken.

Célunk az volt, hogy az oktatási körülmények és az egész egyetem teljes megújuláson menjen keresztül, melynek eredményeként egy modern, 21. századi feltételeket teremtsünk régi és új hallgatóink számára.

A fejlődés folyamatos, de már így is, a 2 hónap elteltével jelentős átalakulásokról beszélhetünk.

– Melyek ezek?

– Megújulunk névben, helyszínekben és tartalomban is.

A Mozgókép Művészeti Intézet Zsigmond Vilmos nevét kapta, aki nemzetközi viszonylatban is elismert, Oscar-díjas operatőr volt. A Színházművészeti Intézetnek Sinkovits Imre a névadója, aki a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész ikon volt, és nem csak egy volt a kiváló művészeink közül, hanem tekintélyes gondolkodó, ikonikus személyiség is. A Drámaelméleti Intézet pedig Németh Antal, magyar rendezőről kapta meg új nevét. A névadás azt az elvet tükrözi, hogy bár megújulunk és a 21. század elvárásainak megfelelő környezetet teremtünk, mégis fontosnak tartjuk a hagyományokat, és azokat a szakmai alapértékeket is, amelyek a hozzánk jelentkezőket és az itt tanulókat motiválják.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet új képzési helyszíne a Duna Tv volt székháza a Naphegyen, amelynek stúdió blokkját felújítottuk. Ez az eddiginél kétszer nagyobb helyszínt biztosít a mozgókép művészetet tanuló diákoknak. Terveink szerint már most, a második félévben csúcskategóriás eszközökkel, teljesen felszerelve, a mai kornak megfelelő stúdiókkal folytatódhat magas színvonalon az oktatás. Olyan eszközökkel találkozhatnak a hallgatók, amelyeket az előző filmes képzés helyszínén – mely egy beázott pince-helyiség volt – biztos nem volt lehetőségük használni.

Az Uránia Filmszínház felső emeletei eddig is a képzést szolgálták. Azonban most azt szeretnénk elérni, hogy az Uránia egyfajta multifunkciós (filmes és színházi) helyszínné váljon, részben kiválta ezzel az Ódry színpadot.

hallgatók ezen kívül mentor színházakkal működnek majd együtt, tehát a tervek szerint minden osztálynak lesz egy saját befogadó színháza is, amelynek a repertoárjába beillesztik a hallgatók műveit, darabjait.

A 2021/2022-es évfolyam mentorszínháza például a Nemzeti Színház lesz.

A Szentkirályi utcai épület – ahol eddig a filmes képzés volt – felújítva, átalakítva kapják meg azt a színházi képzésben tanuló diákok.

Szarka Gábor, az SZFE kancellárja
Fotó: Mediaworks

Kollégiumunk új, külső helyszínen egy modernizált, felújított épület lesz, a korábbi 50 helyett 70 férőhellyel. Elsődleges szempont volt, hogy jó legyen a közlekedés, így egy buszjárattal elérhetik a hallgatók valamennyi képzési helyszínt.

Utolsóként említem, de nem utolsósorban, hogy megújul és a nagyközönség számára is látogatható lesz az egyetem művészeti könyvtára. A megújuló, modern és minden igényt kielégítő könyvtár a Vas utca 2/d épületrészébe költözik, hiszen mai helyét, a 2/c épületrészt visszaszolgáltatjuk jogos tulajdonosának a Református Egyháznak.

– Mi vár a végzős hallgatókra? Számukra az új vagy a régi rendszer van érvényben?

– A diákoknak azt ígértük, hogy azokkal az oktatókkal tudnak tovább dolgozni, akikkel elindultak, ugyanis nem akarjuk a mester-tanítvány kapcsolatot megbontani. Mi nem akarunk mindent eltörölni. Az előző félévi értékeléseket a hallgatók oktatói felvezethetik a Neptun rendszerbe február 19-ig. Ezáltal rendezetten, békességben indulhat el a második félév. Ahol osztályfőnök nélkül maradt az osztály, gondoskodunk a helyettesítésről. Az új tanárok, a szeptembertől induló új évfolyamokat fogják tanítani. A tanárokat már be is jelentettük, ugyanis a felvételizőknek fontos tudniuk, hogy kik lehetnek az osztályfőnökeik.

A kancellár kiemelte, hogy a rend helyreállt, a félév elindul és remélhetőleg hamarosan a megbékélésre is sor kerül.

– Mi a fő üzenete a felvételizők számára?

– Az én üzenetem, hogy ne a hírekre hallgassanak, hanem a szívükre. És olyan bizalommal, erős ambícióval jöjjenek hozzánk, amilyen szeretettel mi várjuk őket.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.