Titkosszolgálati intelem: Gondolkodj, mielőtt posztolsz!

A felnőttek, elsősorban a szülők felelőssége, hogy a gyermekek közösségi térben tett kalandozásait figyelemmel kísérjék, valamint elmondják a fiataloknak, melyek a közösségi oldalakon rájuk leselkedő veszélyek, kik azok a kiberbűnözők és milyen bűnös szándékok vezetik őket.

2021. 02. 09. 12:21
null
Az Instagram, a Twitter és a Facebook ismeretségi hálózatok lógói egy mobiltelefon kijelzőjén. Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma 18. alkalommal kerül sor a Safer Internet Day-re, vagyis a biztonságos internet napra, melynek során a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) közös online sajtótájékoztatót tartott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal (NGYSZ) és az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK).

Az esemény során a titkosszolgálat kibervédelmi intézet vezetője, Bencsik Balázs nemzetbiztonsági ezredes a közösségi média veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Bencsik Balázs nemzetbiztonsági ezredes, a titkosszolgálat kibervédelmi intézetének vezetője a közösségi tér fiatalokra és különösen gyerekekre gyakorolt veszélyeire figyelmeztetett az online- sajtótájékoztatón Fotó: képkivágás

A közösségi média kiemelt szerepet tölt be az emberek közötti kapcsolattartásban. Az utóbbi néhány hónapban, közel egy évben a koronavírus-járvány miatt a fenti kijelentés különösen igaz, hiszen számos országban – köztük Magyarországon is – különböző korlátozásokat vezettek be a vírus elleni védekezés érdekében. Ugyanakkor az online közösségi oldalak lehetővé tették, hogy virtuális kapcsolatban maradhassunk ismerőseinkkel, barátainkkal, rokonainkkal. Mindezek alapjai – sok esetben – a közösségi média különféle felületei. Ott azonban az Európai Unió riasztása szerint megnövekedtek a rossz indulatú támadások, aktivizálódtak a kiberbűnözők.

A titkosszolgálat kibervédelmi intézete a biztonságos internet napján külön figyelmeztet a közösségi térben a gyermekekre leselkedő veszélyekre.

Gondolkodj, mielőtt posztolsz!

Amennyiben a statisztikák alapján közölt számokat vizsgáljuk, elmondható, hogy hazánkban a Facebook az egyik legnépszerűbb közösségi platform, melynek felhasználói bázisa folyamatosan növekszik. A felhasználók életkori megoszlása tekintetében megfigyelhető, hogy a fiatalabb korosztály jelenléte a legaktívabb, kifejezetten az újabb platformok tekintetében, lásd Instagram vagy TikTok.

Különösen problémás ez a kiskorú gyermekek esetében, tekintet nélkül arra a tényre, hogy a legtöbb közösségi oldal használatára vonatkozó korhatár 13 évben került meghatározásra, azonban ennek valós ellenőrzése a felhasználók valódi életkorának tekintetében nem biztosított.

A gyermekek esetében a közösségi média használat komoly pszichológiai következményekkel járhat: felerősödhetnek a deviáns viselkedési magatartásformák; nem számolnak a fizikai életben bekövetkező következményekkel; félelem alakulhat ki a valós, fizikai kontaktusoktól, személyes beszélgetésektől; FOMO – Fear of Missing Out (Félelem a kimaradástól) kialakulásához vezethet, ami tovább erősíti a függőség állapotát; a gyermek online zaklatás áldozata lehet (Cyberbullying) vagy ő maga tesz áldozattá más gyermeket; naivitásának áldozata lehet és nehézséget okozhat annak eldöntése, hogy ki mond igazat és ki nem (catfish átverések).

Ezen felül nem szabad megfeledkezni a nem biztonságtudatos internethasználatból eredő kockázatokról sem, mint az

adathalászat, az adat- és személyiséglopás, a káros kóddal történő fertőzés, valamint a káros tartalmak.

A fent felsorolt kockázatok és következmények miatt gyermekeink védelme érdekében kiemelt jelentőséggel bír, hogy még azelőtt ismertessük meg az internethasználat veszélyeit velük, mielőtt okoseszközt adnánk a kezükbe! És persze ezután se dőljünk hátra,

kövessük figyelemmel, hogy mi érdekli a gyermeket, milyen oldalakra regisztrál, és milyen viselkedést tanúsít az online térben: a folyamatos kommunikációnak kulcsszerepe lehet.

Ezen felül a szülőknek figyelemmel kell kísérniük az online létből eredő kockázatok alakulását – és mivel a közösségi oldalak ekkora szerepet töltenek be az életünkben, különösen a fiatalokéban, ezért nem csak a „klasszikus” technikai kiberfenyegetésekre kell már csak gondolni, hanem a mentális és fizikai következményekkel is számolnunk kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.