Brutális eredményt produkált Bige László érdekeltsége

Brutális, három és fél milliárdos nyereséget fialt tavaly a Nitrokémia Bige Lászlónak, aki nyomkövetőt hord a lábán és házi őrizetben van egy 800 milliós büntetőügy gyanúsítottjaként. A nagyvállalkozó ugyanakkor 135,4 milliós per vádlottja is, és közben tízmilliókért felmérette, hogy esélyes-e az ellenzék.

2021. 03. 22. 16:35
Bige László
Nyíregyháza, 2014. december 23. Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutális nyereséget hozott tavaly a Nitrokémia Bige Lászlónak. A gazdagok listája ​12. helyezettjének egyik cége 3,56 milliárdos profitot könyvelhet el.

A Forbes magazin írta meg, hogy közzétette 2020-as konszolidált adatait a Bige László érdekeltségébe tartozó péti Nitrogénművek Zrt.-nek. Eszerint a vállalat úgynevezett EBITDA-mutatója 23,05 milliárd forintos szintet ért el, amely 31 százalékos növekedés az előző évhez képest. A társaság árbevétele 7,7 százalékkal nőtt, 94,7 milliárd lett, az adózott eredményük pedig 3,59 milliárd forint lett (2019-ben 1,06 milliárddal zártak). Bige korábban már beszélt arról, hogy cégcsoportja jó évet zárt tavaly. Bár a cég Bige László érdekeltsége, a brutális nyereség mégsem automatikusan az övé, osztalékként, leadózva veheti csak ki.

Bige László a 115,5 milliárd forintos vagyonával a 12. helyen szerepelt a Forbes 2020-as, a koronavírus-járvány miatt február elején publikált milliárdos listáján, jelenleg az ellene folyó eljárások miatt nem hagyhatja el kijelölt tartózkodási helyét. A Nitrogénművek a legnagyobb cége, de övé a szolnoki vegyi üzem is, a Bige Holding.

Bige László magyar milliárdos egyik érdekeltsége brutális nyereséget hozott 2020-ban
Fotó: MTI/Balázs Attila

A milliárdos legutóbb egy közvélemény-kutatás kapcsán került a hírekbe, miután egy nagymintás közvélemény-kutatást finanszírozott a Závech Research baloldali agytrösztnél. A kutatás pontos költségei nem ismertek, ám az több mint tízmillió forintba kerülhetett.

– Saját magamnak csináltattam a kutatást, érdekelt, hogy a magyar társadalom a járvány közepén hogyan viszonyul a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzethez, és arra is kíváncsi voltam, van-e a mostani ellenzéki összefogásnak reális esélye a győzelemre a Fidesz ellen – mondta a Telex.hu-nak Bige László arra a kérdésre, miért rendelt meg egy ekkora kutatást.

A kutatás több tíz millió forintba került, ám Bige nem árulta el a pontos végösszeget, csak annyit mondott, hogy nem jelentett különös gondot, hogy kifizesse.

 

Bige bűnügyi előzményei tükrében nem jelent nagy kockázatot, ha leírjuk, hogy a kutatást vélhetően saját vagyonából finanszírozta,

mert ha valamelyik cége fizette ki azt, rendkívül alaposan meg kell indokolni a költséget, hogy milyen konkrét gazdasági cél indokolja a szivárványkoalíció győzelmének esélyeit firtatni.

Bige László mindeközben nyomkövetőt is hord a bokáján egy 800 milliós vesztegetési ügy gyanúsítottjaként. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság december 15-én vette őrizetbe és gyanúsítottként hallgatta ki.

A Nitrogénművek tulajdonosával több bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték, amelyek a következők:

  • kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette,

  • egyrendbeli, hamis magánokirat felhasználásának vétsége,

  • és egyrendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette.

    Sajtóinformációk szerint egy üzleti ellenlábasa tett feljelentést a mágnás ellen. Az alapos gyanú szerint 2011–2018 között Bige utasítására a cég által gyártott termékek egy részét valótlanul selejtesnek minősítették, és leértékelt áron adták el kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedőcégében a gyanúsított szintén résztulajdonos. Ezután a kereskedők az értékcsökkentett termékeket piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették.

    Az ügyészség szerint a gyanúsított az egyik kereskedővel megállapodott abban is, hogy az így keletkezett vételár-különbözet egy részét a kereskedő készpénzben visszaadja neki.

    Így a gyanúsított több mint nyolcszázmillió forint pénzt vett át 2011–2016 között a kereskedőtől.

    Az ügyészség szerint a gyanúsított a cégnek közel kétmilliárd forint kárt okozott azzal, hogy arra utasította alkalmazottjait, hogy a cég termékeit valótlan okokra hivatkozva selejtesnek minősítsék, és emiatt alacsonyabb áron értékesítsék a kereskedőknek.

    A milliárdos ugyanakkor 135,4 milliós per vádlottja is. A Nyíregyházi Törvényszéken tárgyalt ügyben a vádirat lényege szerint Bige a munkája során 2006-tól kapcsolatban állt egy másik vállalattal, amely a vádlott érdekeltségébe tartozó cégek által gyártott termékeket is értékesített. 2009 őszén Bige László felajánlotta ezen értékesítőcég vezetőjének, hogy nagy mennyiségű műtrágyát ad át részére egy letéti szerződés alapján, amelyet a nagy vevőkörrel rendelkező vállalkozó számla nélkül, a piaci ár alatt értékesíthet tovább. Az ajánlat arról is szólt, hogy az ebből összegyűlt összeget a férfi átadja a vádlottnak, aki ennek fejében elintézi, hogy a vállalat a teljes letéti készletet kedvezményes áron fogja neki kiszámlázni. A fenti megállapodás alapján 2010. januártól októberig a vállalkozó a végfelhasználók részére készpénzért, számla nélkül értékesítette a termékeket, majd az azokért kapott 135,4 millió forintot átadta a vádlottnak, hogy ő a teljes letéti készletet jóval alacsonyabb áron számlázza ki a vállalkozó által vezetett cégnek.

    A milliárdos mindkét ügyben tagadja bűnösségét.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.