Debrecen még zöldebb, élhetőbb város lesz

Az ország második legnépesebb városa, Debrecen sohasem volt híján a gondozott zöldterületeknek. Elég csak a város tüdejére, a Nagyerdőre gondolni, de azon túl is sok park, liget található a városban. Azért, hogy a város zöldterületei megmaradjanak, sőt növekedjenek, a napokban megkezdte működését a Future of Debrecen munkacsoport.

Gőz József Miklós
2021. 03. 30. 7:04
null
Debrecen, 2017. augusztus 17. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelõintézet épületei. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecen vezetése két éve indította el a helyi játszóterek, zöldfelületek felújítását is szolgáló Zöld város programot. Ekkor határozták el azt is, hogy öt év alatt tízezer fát ültetnek el a városban, amelynek időarányos része teljesült.

Most új fejezet kezdődött: a Future of Debrecen munkacsoport irányításával az eddigi legnagyobb zöldfelület-felújítási program kezdődik el az 1980-as években felépített Újkertben, amely a hajdúsági nagyváros utolsó előtti felépült lakótelepe. Az Újkert a korábbiakhoz, illetve a szocializmus végnapjaiban, gazdasági válság közepette létrehozott utolsó lakótelepéhez képest sokkal levegősebb, zöldebb, de idővel a zöldfelületek is megkopnak, felújításuk szükségessé válik.

Jelenleg kilenc helyszínen, mintegy tizenkét hektáron végeznek felújítási munkálatokat az Újkertben.

Elsősorban lakótelepi tömbbelsők, terek, parkok felújítását végzik el, ezen belül öt játszótér és kilenc sportpálya is megújul. Többek között 83 fát és 38 ezer cserjét ültetnek és 64 ezer négyzetméteren újítják fel a megkopott gyepet. A munkálatok része, hogy rengeteg betont és műtárgyat kell eltávolítani.

A megyeszékhely büszkeségét, a Nagyerdőt is tovább szépítik. (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Molnár Péter)

Többek között az épülő lakótelep ellátására szolgáló ideiglenes ABC betonalapjait távolítják el, amelyek negyven éve éktelenkedtek az egyik téren.

Meg kell oldani a hajdanán odatelepített tölgyfacsoportok aljnövényzetének kérdését is, ugyanis a nagy lombú fák alatt nem marad meg a fű, így a talaj száraz időben jelentősen növelte a város levegőjének amúgy is magas porkoncentrációját.

A terület közepén álló mesterséges domb (a síkföldi város kevés szánkóterepeinek egyike) is megújul.

Tövébe kondiparkot, minisportpályát, KRESZ-pályát építenek. A terület északi végében zárt kutyafuttatót alakítanak ki, kutyaillemhellyel, hogy a kutyák ne a játszótereket használják e célra.

Hasonló fejlesztés zajlik a terület déli felén, a Sóház utcai tömbbelsőben, itt is pótolják a kiöregedett, elhasználódott növényzetet és a füvet is. Az Újkertben folyó zöldfejlesztés mintegy 870 millió forintba kerül, amelyből 219 millió a város hozzájárulása, a többi európai uniós forrás.

A nagyváros tüdejét, a Nagyerdőt is tovább fejlesztik. Az új strandfürdővel párhuzamos területen, az egyetemi klinikáktól a II. János Pál pápa térig valósítják meg a Varázserdő elnevezésű tervet. Itt is felújítják a kikopott növényzetet, illetve sétányt bővítenek, játszóteret építenek és vizes fényjátékot alakítanak ki a parkerdőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.