időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Elérheti az egymilliót a beoltottak száma a hétvégén Magyarországon

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2021.03.06. 14:42
Elérheti az egymilliót a beoltottak száma a hétvégén Magyarországon

A főorvos szerint nagyon sokan érzik úgy, hogy csak az oltással lehet hatékonyan védekezni a járvány ellen. Különösen fontos, hogy az oltóanyagok megfelelő ütemben érkezzenek Magyarországra, mivel a koronavírus brit mutációja sokkal könnyebben fertőz, mint az előző vírustörzsek.

Ezen a hétvégén elérheti az egymillió főt a beoltott emberek száma Magyarországon, ami egy nagyon komoly átoltottságot jelent. Amennyiben megfelelő ütemben érkeznek Magyarországra az oltóanyagok, néhány hónapon belül elérhető a 25 százalékos átoltottsági arány, amely már megfékezheti a járványt – jelentette ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a közmédiának adott nyilatkozatában.

Az oltóanyagok közötti különbségeket illetően a főorvos elmondta: habár nem mindegyiket lehet bizonyos életkorok alatt, vagy felett beadni, valamelyiket hosszabb vagy rövidebb idő után ismételni kell, mégis:

mindegyik oltóanyagnak hatékonysága megfelelő és mindegyik alkalmas arra, hogy szinte száz százalékban megakadályozza a súlyos esetek kialakulását és a kórházba kerülést a beadás után két-három héttel – mondta.

A főorvos úgy folytatta: a második oltás után egy héttel alakul ki az oltásoknál meghatározott 80-90 százalékos védettség. Ha utána megfertőződik valaki, óriási valószínűséggel már nem kerül kórházba – tette hozzá.

Szlávik János felhívta a figyelmet arra, hogy meredeken emelkedik az új fertőzöttek és a kórházba kerülők száma.

Ennek okozója a koronavírus brit mutációja, amely könnyebben terjed emberről emberre, a fiatalabbakat fertőzi, több embernél okoz lázat, izom- és ízületi fájdalmakat, illetve nagyon sokan köhögnek tőle. Tájékoztatása szerint a brit variáns súlyosságát tekintve 10-15 százalékkal agresszívebb, mint a korábbi koronavírus-törzsek.

Az infektológus konkrétumok említése nélkül azt is elmondta, egy éve harcban állnak a koronavírussal az egészségügyi dolgozók, az orvosok és nővérek. – Sajnos időnként hátba támadnak emiatt, de úgy érzem, mi mindannyian az emberekért, betegekért és életekért küzdünk, mert ez a hivatásunk – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.