időjárás 2°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Ezek az érettségi legfontosabb tudnivalói

Csókás Adrienn
2021.04.12. 06:30
Ezek az érettségi legfontosabb tudnivalói

Több mint 110 ezer vizsgázóra számít a kormány a tavaszi érettségiszezonban. A részletekről megjelent a kormányrendelet, amely néhány esetben engedélyezi a szóbeli vizsgák szervezését, szigorú egészségvédelmi szabályokat ír elő, és a múlt év gyakorlatához hasonlóan lehetőséget ad a vizsgától való visszalépésre is.

Megjelent a Magyar Közlönyben a tavaszi érettségi vizsgaidőszak szabályait részletező kormányrendelet. Eszerint néhány kivételtől eltekintve ezúttal is szinte csak írásbeli számonkérések várnak a tanulókra. A járvány miatt szigorú óvintézkedésekre számíthatnak a végzősök: a rendszeresen fertőtlenített épületekben kötelező lesz a maszkhasználat (szóbeli felelet és dolgozatírás közben le lehet venni), mérik a testhőmérsékletet, a felügyelőtanárok kesztyűt kapnak, egy helyiségben legfeljebb tíz vizsgázó lehet, másfél méteres távolságra egymástól. Tilos mindenféle csoportosulás, a dolgozatokat javítás előtt 24 órára elzárják. A rendelet azt is megszabja, hogy elektronikus úton kell előkészíteni, megszervezni, lebonyolítani a vizsgákat, valamint értékelni a diákok teljesítményét.

Bár fő szabályként csak az írásbeliket tartják meg, bizonyos esetekben engedélyezi a kormány a szóbelit is. Ilyen kivételt jelentenek például azok a tárgyak, amelyeknek középszinten eleve csak szóbeli vizsgarésze van (tavaly a célnyelvi civilizáció, a bibliaismeret, a judaisztika, a népművészet és a hittan tartozott ebbe a körbe).

Lesz szóbeli testnevelésből is, igaz, az úszás és a küzdősport gyakorlatait el kell hagyni, mert ezek fokozottabb fertőzési kockázatot jelenthetnek.

A vizuális kultúra tárgyból középszinten nem lesz gyakorlati vizsga, csak az írásbeli alapján értékelik a diákokat.

Javításképpen bármely tárgyból szóbelizhetnek azok a diákok is, akik nagyon gyengén szerepelnek: ha az írásbelin nyújtott teljesítmény legalább 12 százalékos, de a 25 százalékot nem érte el, akkor szóban is lehet próbálkozni. Engedélyezik továbbá a szóbeli feleletet azoknak, akik emelt szintű szóbeli vizsgával nyelvvizsgát szeretnének kiváltani.

Ahogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár jelezte:

az érettségi vizsga idén sem kötelező, aki úgy dönt, hogy mégsem vizsgázik, az a befizetett vizsgadíjat szeptember 30-ig visszaigényelheti.

Tavaly az érettségizők mindössze két százaléka lépett vissza, és beváltak az egészségvédelmi előírások, utólag egyetlen koronavírusos betegséget sem kötöttek a vizsgákhoz, pedig 2020 májusában több mint nyolcvanezren, októberben pedig további harmincezren érettségiztek. Most annyival biztonságosabb a helyzet, hogy több mint százezer pedagógus már megkapta az első oltását.

Fotó: Katona Vanda

A tavalyi gyakorlattól eltérően ezúttal az előre hozott vizsgákat is megtartják, így összesen több mint 110 ezer érettségizőre számít a kormány.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy az érettségik szempontjából fontos kiscsoportos felkészítőket, személyes konzultációkat továbbra is szabadon megszervezhetik a középiskolák. Ezzel kapcsolatban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a minap arra is felhívta a figyelmet: az intézmények élnek a lehetőséggel, és egyetlen iskolából sem kaptak olyan jelzést, hogy a tanulók igénye, kérése ellenére mégse szerveznék meg a jelenléti foglalkozásokat. Hozzátette: a felkészülést segíti, hogy a Nemzeti Köznevelési Portálon valamennyi közismereti tantárgyból megtalálhatók az okostankönyvek, több ezer interaktív feladat, animáció és kisfilm kíséretében. Ugyancsak hasznos a Szakképzési Tananyagtár is, ahol közel ezer tananyag és összesen 3500 fájl várja a diákokat.

Szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett folynak majd le az idei vizsgák is
Fotó: Koronavírus.gov

A szakképzésben nem maradnak el a gyakorlati vizsgák, ezeket ugyancsak szigorú óvintézkedések mentén szervezik májusban.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár közölte, hogy a tervek szerint a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségiket követő időszakban szervezhetik majd meg az iskolák. A gyakorlati vizsgákat az érettségikhez hasonlóan kis létszámmal, védőtávolság biztosításával kell lebonyolítani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.